Johnsrud Sundby utestengt i to måneder

– Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Skiforbund hasteinnkalte til en pressekonferanse onsdag.

Se en gråtkvalt Martin Johnsrud Sundby øverst i saken!

I en pressemelding opplyser Skiforbundet at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene.

Prøvene, som førte til utestengelsen, ble tatt i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015.

– Stor belastning for meg

Dommen falt i CAS den 11. juli og utestengelsen gjelder fra den datoen.

– Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline, skriver Skiforbundet.

Bakgrunnen for saken er at Johnsrud Sundby fikk råd fra Skiforbundet i desember 2014 etter at astma-plagene hans forverret seg. Det er behandlingen av disse plagene som gjorde at han nå ble utestengt for brudd på dopingreglene.

Skipresident Erik Røste påpeker at det er Skiforbundet som har gjort feilen, ikke Johnsrud Sundby.

– Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, opplyser Norges Skiforbund.

Det betyr at skiløperen mister sammenlagtseieren i verdenscupen fra 2014/15 og Tour de Ski-seieren samme sesong. Det betyr at Petter Northug blir ny vinner av Tour de Ski den sesongen.

Martin Johnsrud Sundby er svært skuffet over dommen i CAS og over at han mister seirene i Tour de Ski og verdenscupen for sesongen 2014/2015.

– Dette har selvsagt vært en stor belastning for meg og mine nærmeste i et og et halvt år mens saken har vært til behandling. Dommen i CAS er vanskelig å forstå. CAS fastslår at det er en uklar regel og at jeg har liten skyld. Likevel blir jeg straffet hardt. Jeg har alltid vært nøye med min medisinering og fulgt skiforbundets regelverk og legenes anbefalinger til punkt og prikke. Med verdens beste legeteam i ryggen, har jeg ikke funnet grunn til å tvile på deres forståelse av regelverket, sier Johnsrud Sundby i pressemeldingen.

Se hele pressekonferansen med Norges Skiforbund og Martin Johnsrud Sundby

Ber om ro for seg og familien

For Johnsrud Sundby og familien har behandlingen av saken vært lang, krevende og slitsom. Han og hans støtteapparat har prøvd å la den gå så lite ut over forberedelser og konkurranser som mulig. Når saken nå er kjent, ber han om ro til å fortsette sesongforberedelsene før en ny, viktig sesong. Norges Skiforbund ber om det samme for landslagslegen.

– Jeg har selvsagt forståelse for at dette er en sak av stor offentlig interesse. Derfor stiller jeg opp og gir min versjon, både på dagens pressekonferanse og til de medier som ønsker det. Men jeg ber om forståelse for at jeg etter å ha gjort dette, fokuserer for fullt på de to viktigste tingene i mitt liv: Min nærmeste familie, og min videre karriere som skiløper, sier Johnsrud Sundby, og fortsetter:

– Den situasjonen jeg har havnet i, er en idrettsutøvers verste mareritt. Jeg har alltid konkurrert på rene og ærlige premisser. Jeg tror og håper at dette ikke skal få store konsekvenser for min videre karriere, og heller ikke for sesongforberedelsene.

TV 2s langrennsekspert mener også at Skiforbundet har gjort en feil.

– Det er et veldig uklart punkt fra WADA sin side og regler som er utrolig vanskelige. Dette vil bli hengende ved Sundby. Det er helt forferdelig. Skiforbundet har gjort en feil vurdering. Det er utrolig synd. Jeg vet at Martin takler dette. Han kommer til å være enda mer gira, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

Ble informert etter Tour de Ski
Martin Johnsrud Sundby opplyser om at han først fikk vite om saken kort tid etter Tour de Ski i 2014/15-sesongen.

– Det er utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen

– Denne saken startet for meg ti dager etter Tour de Ski for et og et havt år siden. Da var jeg på butikken da Knut ringte og at fortalte meg at jeg ved to anledninger hadde hatt over det de kaller en "desicion limit" ved bruk av ventolin og virkestoff som er salbutamol. Dette var seks dager før NM på Røros og ikke så lang tid i forveien til VM i Falun, sier Johnsrud Sundby.

– Der og da falt himmelen i hodet på meg. Jeg kunne ikke begripe på hva som hadde skjedd. Det kunne heller ikke Knut. Jeg har aldri i mitt liv tatt en astmatisk dose som ikke er blitt foreskrevet av lege. For oss ble det da vesentlig for å finne ut hva som hadde skjedd, men vi fikk beskjed om at hvis vi sendte inn til FIS opplysninger om hva jeg hadde tatt og hvordan jeg hadde tatt medisinene, fikk både jeg og Knut en forståelse at dette ville være greit, fordi Knut mente at vi var innenfor regelverket og vel så det.

Var overbevist om at saken kom til å bli avsluttet raskt
– Vi fikk opplyst om at det i verste fall ville komme til å bli en test på det som er den lovlige grensen på hva man har lov til å ta av Salbutamol, for å se hvilke urinkonsentrasjoner jeg kom opp i da. Jeg var overbevist om at saken kom til å bli avsluttet ganske raskt, fordi vi var innenfor regelverket.

– Men så viste det seg at den tolkningen som Knut, hele det norske medisinske støtteapparatet og Olympiatoppen ikke samsvarte med den regelen WADA mente de hadde laget, eller det de mente var intensjonen med regelen. Da ble det en lang prosess i etterkant.

– Jeg var gjennom to tester for å se hva som skjedde med meg hvis jeg tok et inntak på 1600 mikrogram. Jeg har ved de testene bevist at jeg ikke fikk i meg mer enn dette ved disse to konkurransene. Når jeg tar 1600 mikrogram går jeg langt over de urinkonsentrasjonene som jeg hadde i både Davos og Toblach. Vi kan bevise det.

Frikjent av FIS' antidopingpanel
– Vi var gjennom en rettslig prossess i FIS' antidopingpanel. Der ble jeg frikjent. Dette var i september i fjor. Det var en enorm lettelse. FIS var enige med oss i at regelen var uklar. De var enig i at utøver ikke kunne lastes for en uklar regel. Antidoping Norge kom til den samme beslutning. Så anket WADA saken, men jeg var sikker på at det var en formalitet og at utfallet ville bli det samme. Jeg gikk inn i 2015/16-sesongen vel vitende om at jeg var uskyldig, men også at jeg var frikjent og kunne angripe en sesong og bevise hvilken skiløper jeg er. Det ble en særdeles viktig sesong for meg.

Johnsrud Sundby var tydelig preget og kjempet tidvis mot tårene i løpet av pressekonferansen.

– Så har vi vært gjennom en ny rettsrunde i CAS, og jeg må innrømme det er nesten umulig å godta det utfallet. Jeg mener det er en totalt urimelig dom som nå faller på meg, for en misforståelse av et system i det medisinske støtteapparatet. Men jeg må stå ved den dommen, og jeg skal klare å stå sterk i det, fordi jeg vet jeg ikke har gjort noe galt.

– Jeg er kjempeglad for at skiforbundet har tatt på seg det ansvaret som ligger på deres skuldre i denne saken. Jeg har ikke gjort noe annet enn å følge den medisinske rådgivningen jeg har fått, og det har vært en misforståelse av en regel der WADA mente at intensjonen var annerledes enn måten den ble forstått på av hele det norske støtteapparatet og i tillegg internasjonale eksperter.

– Det er utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen
– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel, og den handler heller ikke om at jeg har fått i meg mer enn det som er en lovlig dose. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som urimelig.

Se hele Johnsrud Sundbys uttalelse i videovinduet i saken.

– Jeg ber om at dere setter dere inn i saken. Leser den, forstår der, og forhåpentligvis ser hvor urimelig det er. Det er det eneste jeg ber om, sier Johnsrud Sunby til pressen.

– Jeg er dømt for det som kalles en formalfeil, en systemsvikt der jeg blir nødt til å ta konsekvensen av det. Nå er jeg nødt til å bli ferdig med saken og legge den bak meg. Det har vart i 18 måneder og det har vært en tøff belastning. Jeg har likevel klart å stå med det jeg selv kaller en ganske rak rygg i denne perioden, fordi jeg vet at jeg personlig ikke har gjort noe galt her.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle de som har hjulpet meg i denne saken, for folk har virkelig stått på dag og natt. Jeg ønsker selvfølgelig å takke konen min som har vært min bautastein i 18 måneder, avslutter Johnsrud Sundby.