KNUST: Komiker og skuespiller Leslie Jones har fått nok etter å ha blitt angrepet av rasistiske nettroll på Twitter. Denne uka forlot hun det sosiale mediet. Her er hun avbildet på Los Angeles-premieren av Ghostbusters, hvor hun er en av fire hovedrolleinnehavere. FOTO:  AFP PHOTO / VALERIE MACON
KNUST: Komiker og skuespiller Leslie Jones har fått nok etter å ha blitt angrepet av rasistiske nettroll på Twitter. Denne uka forlot hun det sosiale mediet. Her er hun avbildet på Los Angeles-premieren av Ghostbusters, hvor hun er en av fire hovedrolleinnehavere. FOTO:  AFP PHOTO / VALERIE MACON Foto: Valerie Macon

Ghostbusters-stjerne tar grep etter rasistisk hets: – Et personlig helvete

Leslie Jones (48) knust av rasistiske nettroll. Nå tar Twitter affære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Komiker og skuespiller Leslie Jones (48) annonserte i går at hun forlater Twitter, etter å ha blitt skyteskive for rasistiske nettroll i det sosiale mediet.

Jones, som er aktuell som én av fire hovedrolleinnehavere i den nye Ghostbusters-filmen, skriver at hun ikke makter å stå opp mot alt hatet.

– Jeg forlater Twitter i kveld med tårer og et veldig trist hjerte. Alt dette fordi jeg er med i en film. Du kan hate filmen, men all dritten jeg har fått i dag ... feil, skriver hun.

– Jeg føler at jeg er i et personlig helvete. Jeg har ikke gjort noe for å fortjene dette. Det er bare for mye. Det skal ikke være som dette. Jeg er så såret akkurat nå, har hun også postet.

Sammenligner Jones med gorilla

«Dritten» Jones refererer til, er av grov karakter.

Mange brukere sammenligner den afro-amerikanske kvinnen med en gorilla.

Én bruker legger ved et bilde av en tidligere Ghostbusters-innspilling, av to hvite skuespillere og en gorilla, mens han skriver «Din Ghostbusters er ikke den første som har en ape med i filmen».

Flere av dem sammenligner også Jones med dyrepark-gorillaen Harambe, som tidligere i år ble skutt etter at en fire-åring falt ned i buret hans i parken i Ohio i USA.

– Harambe lever, og brukernavnet hans er @Lesdoggg, skriver en bruker og tagger Leslie Jones' Twitter-konto.

En annen viser et skjermbilde av gorillaen som sleper rundt på barnet og skriver «Jeg vet at du bare ville beskytte ungen».

I tillegg er det brukere som har manipulert tweets i hennes navn, der hun tilsynelatende ser ut til å poste hets mot homofile.

Har fått videoer av skrikende rasister: – Det skremmer meg

Før hun forlot Twitter, innrømmet Jones at stormen av negative tweets gikk hardt inn på henne.

– Jeg pleide å lure på hvorfor noen kjendiser ikke hadde Twitter-kontoer. Nå vet jeg. Du kan ikke være grei og kommunisere med fansen, fordi folk er gale, skrev hun.

– Jeg er mer menneskelig og ekte enn du faen meg tror. Jeg jobber ræva av meg. Jeg er ikke noe annerledes enn noen av dere som har en drøm om å gjøre det dere elsker, fortsatte 48-åringen.

Jones forteller ærlig at flere av meldingene hun har fått faktisk gjør henne redd.

– Jeg er nummen. Jeg er faktisk nummen. Jeg ser ordene, bildene og videoene. Noe som betyr at folk har tatt seg tid til å spy ut hatet. Jeg har fått en video av en fyr som skriker at han hater «niggere». Det er ingen skam eller medfølelse for mennesker der. Det skremmer livsskiten ut av meg.

Får støtte fra en rekke kjendiser

Det er dog ikke alle som er på Twitter for å spre eder og galle. Under hashtaggen #LoveForLeslieJ, renner det nå inn med støtteerklæringer til skuespilleren.

Blant de mange som støtter Jones og tar til motmæle for hetsen, er Sex and the City-skuespiller Kristin Davis (51).

– Jeg kjenner ikke @Lesdoggg, men jeg beundrer hennes fantastiske mot og talent. Vi må stå sammen, skriver hun og legger til et hjerte.

Sophia Bush (34), kanskje mest kjent fra TV-serien One Tree Hill, står også bak skuespilleren.

– @Lesdoggg, du er fantastisk. Det som skjedde med deg på Twitter i dag er forferdelig. Vi trenger lyset ditt og kampen din, skriver 34-åringen.

Stjernekomiker Amy Schumer (35) er ikke i tvil om hva hun mener om Jones.

– @Lesdoggg er hysterisk mosom, sterk og vakker, og hun kommer til å returnere med hevn. Jeg gleder meg til dere får se hva hun klarer å få til, skriver hun.

Twitter utestengte redaktør etter hets

Hetsen mot Jones har heller ikke gått upåaktet hen hos Twitter. Nettgiganten supspenderte tirsdag kontoen til kommentator Milo Yiannopoulos, skriver Buzzfeed.com. Han er en av dem som har sendt hard skyts mot Ghostbusters-skuespilleren, og skal ha skrevet en filmanmeldelse som startet raset av netthets.

– Folk skal ha mulighet til å uttrykke ulike meninger og tanker på Twitter. Men ingen fortjener å være mål for netthets, og reglene våre sier at det ikke er lov med målrettet hets eller trakassering av andre. De siste 48 timene har vi sett stadig flere kontoer bryte reglene, og vi tar nå affære ved hjelp av advarsler og også sletting av tweets og kontoer, skriver de i en offisiell uttalelse, der de også medgir at de har vært sent ute med å ta tak i nettroll.

Yiannopoulos, som er tech-redaktør for nettstedet breitbart.com, er naturligvis ikke spesielt fornøyd med at kontoen hans nå er slettet.

– De tatt en veldig dum avgjørelse samtidig som jeg har hatt verdens øyne på meg via media. Jeg tror de kommer til å angre. Alle som tror på ytringsfrihet fikk en tydelig beskjed i dag, og det er at man ikke er velkommen på Twitter, har han uttalt, ifølge Buzzfeed.