KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Donald Trump sparer ikke på kruttet på talerstolen. (AP Photo/Gerry Broome)
KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Donald Trump sparer ikke på kruttet på talerstolen. (AP Photo/Gerry Broome) Foto: Gerry Broome

Trumps mest vanvittige uttalelser – til nå

Ja, han har faktisk sagt alt dette! Og i natt skal han holde sin hittil, kanskje viktigste tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som kan bli USAs neste president har helt siden han lanserte seg selv som kandidat vekket harme med sine uttalelser.

Twitter-kandidaten

På talerstolen har Trump ofte gått vekk fra manus, noe som har resultert i kontroversielle utsagn.

Også på sosiale medier deler Trump velvillig av sine meninger om politikk og motstandere. Han er blitt kjent for å sparke fra seg, spesielt på Twitter.

Natt til fredag holder han sin hittil viktigste tale i kampen om Det hvite hus. Da står Trump på scenen under landsmøte til Republikanerne, og det er knyttet stor spenning til hva som vil komme fra talerstolen.

Helt siden han kastet seg inn i kampen om å bli USAs president har Trump servert uttalelser som fått voldsom oppmerksomhet. Her er noen av dem:

  • Trump om Hillary Clintons ambisjon om å bli president:

– Hvis Hillary ikke kan tilfredsstille mannen sin, hva får henne til å tro at hun kan tilfredsstille USA? (Skrevet på Twitter, meldingen ble senere slettet)

  • Trump om datteren Ivanka:

– Hvis Ivanka ikke var datteren min, ville jeg kanskje ha datet henne. (Intervju i The View, 2006)

  • Trump om innvandring:

– Jeg vil bygge en mur, og ingen bygger murer bedre enn meg. Tro meg. Og jeg ville bygget den veldig billig. Jeg vil bygge en stor, stor mur ved grensen i sør, og jeg vil la Mexico betale for den. Merk mine ord. (Uttalelse da han stilte som kandidat, 2015)

  • Trump om meksikanere:

– Når Mexico sender sine folk, så sender de ikke de beste. De sender ikke dere, de sender folk som har masse problemer, og de tar med problemene til oss. De tar med narkotika. De tar med kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, vil jeg tro, er bra folk. (juni 2015)

  • Trump om terrorangrepet 9/11 i New York:

– Jeg var der og jeg så våre politi- og brannmenn, der nede 7/11, ved World Trade Center, rett etter at de raste. (valgmøte i New York, april 2016)

  • Trump om muslimer:

– Donald Trump ønsker en totalt stopp av muslimer som får reise inn i USA, før landets folkevalgte kan finne ut hva i helvete som foregår. (uttalelse etter San Bernardino-skytingen i desember 2015)

– Hun kommer ut og stiller meg alle mulige latterlige spørsmål. Du kunne se at det kom blod ut av øynene hennes, blod kom ut over alt. (CNN-intervju, august 2015).

  • Trump om Saddam Hussein:

– Saddam Hussein var en bad guy, ikke sant? Men vet du hva han gjorde bra? Han drepte terrorister. Han gjorde det så bra. De leste ikke noen rettigheter, de snakket ikke. De var terrorister, og det var over. (valgmøte i North Carolina, juli, 2016)

  • Trump om vaksiner:

– Friske, unge barn går til legen, blir pumpet fulle av vaksiner, føler seg ikke bra og endres. AUTISME. Mange slike tilfeller! (Twitter, mars 2014)

  • Trump om fremtiden:

– Jeg har ingen intensjon, noensinne, om å stille som presidentkandidat. (Intervju med TIME, 1987)