Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

– Vi må leve med å være mistenkt hele tiden. Det er noe forbanna dritt

Olaf Tufte er ikke overrasket over McLaren-rapportens funn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

McLaren-rapporten, som ble lagt frem mandag, konkluderte med at det foregikk statlig organisert doping i Russland under Sotsji-OL.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg er sjokkert over måten de har gjort det på. At det er så systematisk og at det har vært så lukket at det faktisk har vært mulig å gjøre det. Det har vært overraskende, sier Olaf Tufte til TV 2.

Tufte, som er klar for sitt sjette OL, mener at utøvere som doper seg fører til at de andre føler seg konstant mistenkt.

– Vi har blitt et samfunn nå hvor vi hele tiden må bevise vår uskyld. Det er ganske leit. Som utøver må du hver eneste dag gå og bevise at du er snill gutt. Det er ikke sånn det skal være. Men det er jo sånne mennesker som holder på sånn som de har gjort nå som gjør at vi andre må leve med å være mistenkt hele tiden. Og det er noe forbanna dritt, sier han videre.

– Noen må sette ned foten
Roeren mener at IOC bør konkludere med at alle russiske utøvere utestenges fra OL.

Olaf Tufte tror på medalje i Rio

– Jeg sier som en av mine store helter – Kaggestad – noen må jo ta grep. Noen må sette ned foten. Det er synd på de som faktisk er redelige oppi alt dette. Men noen må si at nok er nok. Noen må ta konsekvensene. Men når det er så organisert får de heller bare sitte hjemme og tenke over hva de driver med. Det virker som om kollektiv straff er det eneste som nytter.

– Må begynne helt på nytt
– Russland er nødt til å fjerne alt som sitter i styre og stell og bygge det opp på nytt i samarbeid med WADA. De får begynne på nytt, så kanskje er de på høyde med rene utøvere om ti år.

En russisk båt er allerede utestengt fra Rio-OL. Tufte frykter imidlertid ikke at hans konkurrenter er dopet.

– Jeg velger å tro at alle i Rio har rent mel i posen. Så får vi kjempe og håpe at den beste båten vinner. VI blir testet hele tiden, så hvis noen er ute og tuller må de være dyktige, sier han.