INGEN UTESTENGELSE: IOC, her representert ved president Thomas Bach, vedtok søndag at Russland ikke utestenges fra OL. Den enkelte utøver må imidlertid tilfredsstille en rekke krav for å kunne delta.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
INGEN UTESTENGELSE: IOC, her representert ved president Thomas Bach, vedtok søndag at Russland ikke utestenges fra OL. Den enkelte utøver må imidlertid tilfredsstille en rekke krav for å kunne delta.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini

Russland utestenges ikke fra OL

... men den enkelte utøver blir møtt med svært tøffe krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har valgt å la Russland delta i Rio-OL. Den enkelte utøver må imidlertid legge frem detaljert og omfattende dokumentasjon på sin medisinske historikk for å kunne delta. Dernest vil det være opp til det enkelte internasjonale særforbund å avgjøre om utøveren tilfredsstiller kravene.

Det bekrefter IOC i en pressemelding etter et ekstraordinært krisemøte om saken.

Utøvere som tidligere har hatt noen implikasjoner med doping vil ikke få muligheten til å delta, skriver IOC. Fravær av positive dopingprøver vil heller ikke være tilstrekkelig for at den enkelte utøver skal bli gitt tilgang til mesterskapet. De internasjonale særforbundene må gjennomføre en analyse av den enkelte utøver, som bare tar hensyn til relevante tester utført internasjonalt.

Benekter snill behandling

I går hevdet britiske Daily Mail at Russland kom til å bli møtt med global utestengelse fra mesterskapet. Utestengelsen ble vurdert som følge av Grigorij Rodtsjenkovs avsløringer om et statlig russisk dopingprogram, som senere ble bekreftet av WADAs uavhengige kommisjon.

Mange hadde derfor forventet at Russland ville utestenges. Overfor TV 2 benekter imidlertid IOC-medlem Gerhard Heiberg at Russland slapp billig unna.

– Jeg er helt enig i avgjørelsen. Dette er kraftig kost, kraftig lut. Dette viser at IOC har nulltoleranse for juks, sier han.

– Dette innebærer i prinsippet at Russland er utestengt fra OL. Men det gir de internasjonale særforbundene mulighetene til å tillate enkeltutøvere fra Russland å delta i Rio-lekene hvis utøverne greier å dokumentere at de er helt rene, fortsetter han.

– Tror du at særforbundene vil rekke å klarere eventuelle rene utøvere når det nå bare er tolv dager igjen til lekene starter?

– Det blir opp til de internasjonale særforbundene. Det gir i alle fall en åpning til å tillate utøvere som er dokumentert dopingfrie til å delta.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er imidlertid helt uenig.

– IOC hadde en unik mulighet som de bommet på. IOC stikker hodet i sanden og sender kun problemet videre til særforbundene. De har sviktet alle rene utøvere, varslere, WADA og alle som jobber med antidopingarbeid, sier han til TV 2.

Det er kun 12 dager til lekene starter i Brasil. Solheim tror at søndagens avgjørelse vil føre til at mange russiske utøvere vil få delta i Rio-lekene. Det tror også Moskva, som ifølge nyhetsbyrået AFP uttrykker stor optimisme for majoriteten av egne utøvere.

– Jeg kan ikke se hvordan de kan få alle særforbundene til å gjøre en grundig vurdering av så mange utøvere i løpet av så kort tid, sier Solheim.

Dette er saken

Grigorij Rodtsjenkov var leder for det WADA-akkrediterte antidoping-laboratoriet i Moskva inntil november 2015, da WADA avslørte omfattende manipulasjon av dopingprøver ved laboratoriet.

Avsløringene fikk Rodtsjenkov til å trekke seg fra stillingen og søke tilflukt i USA, ettersom han fryktet for egen sikkerhet i Russland. I et intervju med New York Times tidligere i år la Rodtsjenkov alle kortene på bordet. Ifølge avhopperen hadde staten både organisert dopingen av utøvere, herunder 15 medaljevinnere fra Sotsji-OL, i tillegg til å dekke over positive prøver. Dette ble blant annet gjort ved å bytte ut positive prøver med tidligere avgitte og negative prøver.

Det internasjonale antidopingorganet (WADA) nedsatte deretter en kommisjon, ledet av professor Richard McLaren, som skulle etterforske anklagene. Alle de sentrale anklagene ble bekrefter med bevis som ifølge McLaren var sterke nok til å gi fellende dom i en rettssak:

  1. Moskva-laboratoriet arbeidet for å beskytte dopede utøvere, innenfor et feilsikkert statlig prosjekt.
  2. Sotsji-laboratoriet benyttet seg av et unikt system for å bytte ut urinprøver, slik at dopede utøvere kunne delta i OL.
  3. Idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyser, med aktiv deltakelse fra den russiske sikkerhetstjenesten, det russiske toppidrettssenteret og laboratoriene i Moskva og Sotsji.

Richard McLaren uttalte på pressekonferansen mandag 18. juli at hans jobb var å avdekke de faktiske forhold i saken, snarere enn å komme med anbefalinger om den videre gangen. I en pressemelding senere på kvelden uttalte imidlertid WADA at de oppfordret IOC og IPC til å vurdere en global utestengelse av russiske utøvere fra OL og Paralympics.

Startet med friidrett

Russiske friidrettsutøvere er allerede utestengt fra mesterskapet, som direkte konsekvens av WADAs første avsløringer om Moskva-laboratoriet. Dette betyr at 68 av totalt 387 russiske utøvere allerede er utestengt.

Den russiske olympiske komité anket avgjørelsen til idrettens voldgiftsrett, CAS, men fikk ikke medhold. Da IOC tidligere denne uken utsatte avgjørelsen om Russland som deltakernasjon, var det etter all sannsynlighet for å avvente dommen om friidrettsutestengelsen.

IAAFs utestengelse av russisk friidrett åpner imidlertid for at utøvere kan få særskilt dispensasjon til å delta i de olympiske lekene. Lengdehopperen Darja Klisjina trener i Miami, altså utenfor det russiske testregimet, og ble gitt tillatelse til å delta i Rio under nøytralt flagg.

Det er også denne typen dispensasjon som må kunne gis dersom en russisk utøver skal få delta.

– Det har vært en tøff avgjørelse. Vi har besluttet at det skal tas individuelle vurderinger av utøverne for å avgjøre hvorvidt de får lov til å delta i lekene. Det er videre opp til de enkelte særforbundene å bestemme det, sa IOC-president, Thomas Bach under pressekonferansen.

– Det handler om en rettferdig behandling av rene utøvere fra hele verden. Med disse strenge kravene vi har satt beskytter vi rene utøvere, sa han.