Fant monsteredderkopp i fruktdisken på ICA

– Den var like stor som hånden til en voksen mann!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kundene som handlet frukt på ICA-butikken i Jönköping i Sverige på mandag, fikk seg en heller «hårete» overraskelse.

Blant dem var 28 år gamle Martina Trofast.

– Da jeg kom gående mot fruktdisken så jeg at det stod masse mennesker samlet, og da jeg gikk bort så jeg at det lå en kjempestor edderkopp blant eplene, forteller hun til TV 2.

Martina fisket straks opp mobilen og begynte å filme. Ifølge henne var den like stor som hånden til en voksen mann.

Se videoen øverst

– Da kom to ansatte med håver og en plastkasse og klarte til slutt å fange den.

Edderkoppen viste seg å tilhøre arten fugleedderkopp som omfatter en stor gruppe edderkopper, og kan bli på størrelse med en tallerken.

– På mine tolv år har jeg aldri hørt om noe lignende. Det var nok «once in a lifetime». Men alt gikk bra, den satt stille og vi kunne fange den, sier butikksjef Oskar Henningsson til Jnytt, som først omtalte saken.

Ikke innvandret

Reptilekspert Jonas Wahlström (63) ved Skansen-Akvarie i Stockholm tror ikke edderkoppen har kommet med en fruktleveranse fra et eksotisk land.

– Nei, det er jeg helt overbevist om at den ikke har. For mange år siden da man bare kappet av hele stokker med bananer og kastet dem på båten kunne det hende en sjelden gang at det ble med noen edderkopper og små slanger på reisen, men ikke i dag. I dag pakkes frukten kommersielt på en helt annen måte og dyrene vil ikke overleve frakten, forsikrer han til TV 2.

DOKTOR DYREGOD: Jonas Wahlström har jobbet med reptiler i snart 50 år. Foto: Scanpix
DOKTOR DYREGOD: Jonas Wahlström har jobbet med reptiler i snart 50 år. Foto: Scanpix Foto: RUNE PETTER NESS

Wahlström som har jobbet med reptiler i snart femti år har en annen forklaring på hvor edderkoppen kommer fra:

– Jeg er overbevist om at noen har hatt edderkoppen hjemme, og så bestemt seg for å slippe den løs i fruktdisken, kanskje som en spøk. Man får kjøpt en liknende chilensk fugleedderkopp for bare noen hundrelapper i en reptilbutikk her i Sverige, forteller han.

– Er den farlig?

– Nei! Jeg har sett på bildene flere ganger og dette dreier seg om en helt ufarlig art. Man kan selvsagt bli bitt, og det kan svi som et vepsestikk men den er ikke farlig, forteller Wahlström.

Ikke redd

Martina Trofast som fanget episoden på film har ikke fått skrekken for fruktdisken i nærbutikken hennes.

– Nei, jeg tror ikke det kommer til å skje igjen. Dette var nok første og siste gang jeg kommer til å se noe liknende igjen.