Sprintesset sluttet som 16-åring: – Hadde ikke lidenskapen

Ezinne Okparaebo manglet indre motivasjon. Nå er hun klar for sitt tredje OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alle episodene av Lahlums OL-helter på TV 2 Sumo!

Ezinne Okparaebo (28) vet hva det vil si å yte sitt beste når det virkelig gjelder. Beijing-OL i 2008 endte med ny norsk rekord på 100 meter. Det samme skjedde i London-OL fire år senere.

Men det er ingen selvfølge at Norges raskeste kvinne gjennom tidene skulle bli så god som hun er. Som 16-åring bestemte hun seg nemlig for å slutte med friidrett.

– Jeg hadde kanskje ikke den lidenskapen jeg tror man må ha for å kunne ofre ting og dedikere seg så mye. Da var det mer interessant å henge med venner og være på kjøpesenteret, smiler hun.

– Formet meg som person

Hurtigtoget sto utenfor idretten i ett år. Så maktet hun ikke å holde seg unna lenger.

– Da jeg fikk lidenskapen for det, og indre motivasjon og drivkraft, var det utrolig bra å komme inn i friidrettsmiljøet igjen. Det har formet meg som person, bedyrer hun.

Med to OL på samvittigheten er hun for en veteran å regne i den norske troppen. Oslojenta mener hun kan dra god nytte av at hun har vært med tidligere.

– Jeg har lært veldig mye. I mitt første OL var jeg 20 år. Da var alt stort. Hvor er jeg? Jeg ble bare kasta rett uti det. Jeg var der for å lære og å senke skuldrene. Det gikk veldig bra og jeg fikk norsk rekord, sier hun tilfreds.

– Må løpe under 11
Den norske sprintdronningen vet at nivået i OL vil være skyhøyt. Hun er klar på hva som skal til for at hun står på startstreken i finalen på 100 meter.

– Jeg må løpe under 11. Enkelt. Eller så må en del jenter bli skada. Eller tatt i doping. Men jeg må løpe mitt eget løp. Da kommer jeg til finalen, sier hun, vel vitende om at finaleplassen glapp i de to foregående sommerlekene.

Okparaebos norske rekord lyder på 11,10. Den satte hun i London-OL for fire år siden. Hun må med andre ord løpe sitt livs løp for å ha håp om å nå finalen på 100 meter i Rio.

– Jeg håper på personlig rekord. Så får vi se hvor langt det holder. Jeg håper selvsagt på finale, men jeg vet det er veldig tøff konkurranse. Men for meg er ingenting umulig. Det er bare å ta løp for løp, også ser man,