KAN FÅ RIO-BILLETT: Marthin Hamlet Nielsen (i blått) er én av to brytere som kan få OL-plass dersom Russland utestenges fra Rio-OL.  Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva / NTB scanpix
KAN FÅ RIO-BILLETT: Marthin Hamlet Nielsen (i blått) er én av to brytere som kan få OL-plass dersom Russland utestenges fra Rio-OL.  Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva / NTB scanpix Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Russisk utestengelse kan gi flere norske OL-plasser

Dersom alle russiske utøvere utestenges fra OL, åpner det seg muligheter for flere norske utøvere til Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble en knusende rapport lagt frem som skal inneholde bevis for statlig organisert doping i Russland.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) anbefaler nå at IOC utestenger alle russiske utøvere fra OL.

IOC har kommet med en uttalelse om at de ikke vil nøle med å ilegge de strenge sanksjoner mot individer eller organisasjoner involvert.

Så hva skjer dersom alle russiske utøvere blir utestengt fra OL?

Det er opp til IOC å avgjøre, men i Norge er man allerede i gang med å undersøke mulighetene for flere norske OL-plasser.

Norsk bryter kan få Rio-billett

I bryting er Russland en dominerende nasjon og har utøvere kvalifisert i alle vektklasser for både menn og kvinner til OL i Rio.

- Jeg har snakket med det internasjonale bryteforbundet. De skal ha et møte i dag for å ta stilling til hva som gjøres med de ledige plassene dersom Russland utestenges fra OL, sier Eren Gjægtvik, juniorlandslagstrener, til TV 2 Sporten.

Gjægtvik og flere i det norske forbundet har ligget på telefonen det siste døgnet for å undersøke hva som skjer. Dersom Russland utestenges og de ledige plassen skal fylles opp, er det en mulighet for Norge.

- Utifra resultatlistene fra VM i Las Vegas, så er Norge neste på lista for å få en plass i 98-kilosklassen. Norge ble nummer åtte i VM og alle de syv andre foran på listen er allerede kvalifisert, sier Gjægtvik.

To brytere kjemper om én OL-billett

Dermed kan det åpne seg en mulighet for Marthin Hamlet Nielsen eller Felix Baldauf, som begge forsøkte å kvalifisere seg til OL i 98-kilosklassen. Det er forbundet som bestemmer hvem av de to som eventuelt får reise til Rio.

Padlerne ser mulighet

Morten Ivarsen, sportssjef i Norges padleforbund, tror ikke Norge automatisk tildeles en ekstra K4-plass dersom Russland utestenges, men takker gledelig ja dersom muligheten byr seg.

Fra før har padlerne fra Romania og Hviterussland blitt utestengt fra OL grunnet doping, og dersom også Russland fjernes fra listen rykker Norge opp fra 15. til 12. plass på rankingen.

– Det kan være vi får en plass, men dette er jo noe helt nytt som kom opp i dag. Blir vi tilbudt en plass tar vi selvsagt dem, selv om noen av dem som normalt ville sittet i en K4 har lagt andre planer og er litt i feriemodus. Vi skulle nok klart å stable en K4 på beina, men det er klart vi må se på hvordan vi skal plukke ut den K4-en som skulle gått fortest, sier Ivarsen.

Russere allerede utestengt i roing

Det er flere idretter som har sett på mulighetene for flere OL-plasser.

- Det vil ikke ha noen betydning for oss. Vi hadde en dobbeltfirer som forsøkte å kvalifisere seg til OL, men de ville vært for langt bak på listen til at de kunne fått en plass nå, sier Tine Bjonge, generalsekretær i Norges Roforbund.

- I denne klassen vant russerne kvalifiseringen i Luzerne i mai, men de ble tatt for doping kort tid etter og er allerede utestengt fra OL. Det var New Zealand som overtok den plassen.

Vil se russiske utøvere i Rio

Sportsjefen i seileforbundet, Jan Steven Johannensen, ser ingen muligheter for flere norske plasser.

- Det vil ikke ha noen betydning for oss i seileforbundet, men jeg håper de norske utøverne møter russere i OL. Kollektiv avstraffelse syns jeg er noe ordentlig tull. Det er vel større sjanse for at flertallet ikke er dopet, tror jeg, sier Johannensen.

I sykkelforbundet er en ekstra OL-plass ikke et tema.

- Vi har ikke hørt noe om at det vil ha noe å si for oss i Norges Cykleforbund, sier sportssjef Hans Falk.