JUDO SOM MEDISIN: Ashley McKenzie har klart å bruke judoen til å holde sin ADHD-diagnose i sjakk. Foto: Scanpix.
JUDO SOM MEDISIN: Ashley McKenzie har klart å bruke judoen til å holde sin ADHD-diagnose i sjakk. Foto: Scanpix. Foto: Barrington Coombs

OL-profilens talent oppdaget etter Pokémon-krangel

Britiske Ashley McKenzie (27) begynte med judo etter å ha blitt slengt i bakken av gutten som stjal Pokémon-kortet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se OL i Rio på TV 2 fra 5. august, og følg judo allerede den første uken!

Ashley McKenzie fikk ingen lett start på livet. Han ble født med hull i hjertet, trengte høreapparat, ble diagnostisert med ADHD og slet med å kontrollere temperamentet sitt. Han ble flere ganger utvist fra skolen etter å ha slått medelever, og hans hissige vesen fikk han også innlagt på psykiatrisk avdeling, hvor han tidvis måtte oppholde seg i et polstret rom.

I en alder av elleve år ble London-gutten utsatt for tyveri da en jevnaldrene gutt stjal hans glinsende Pokémon-kort, med bilde av dragen Charizard.

McKenzie ble naturlig nok forbannet, men i sitt forsøk på å ta tilbake kortet, ble han kastet over skulderen til gjerningsmannen. Knust, men imponert, valgte han å bli med i samme judoklubb som hans overmann. Idretten ble hans medisin.

Han er i skrivende stund nummer 20 på verdensrankingen, har tatt gull i Commonwealth Games i 2014 og bronse i EM i 2013. I et intervju med BBC i forkant av samveldelekene beskrev han sitt forhold til sporten som livreddende:

– Judo er som min kjæreste. Hvis jeg ikke hadde oppdaget det, tror jeg at jeg hadde vært i fengsel eller på et dårlig sted akkurat nå. Ikke fordi jeg vil, men fordi jeg sikkert ikke hadde kjent til noen andre muligheter.

En måned etter at røk gråtende ut av OL i London i 2012, kom McKenzie på femteplass i kjendisversjonen av Big Brother. Nå er han altså klar for sitt andre OL, og skal gå i under 60-kilosklassen.

– Du ville normalt sett ikke puttet penger på at en elleve år gammel gutt som blir utvist fra skolen 60 ganger på ett år, skal delta i to OL, så jeg synes jeg har klart meg bra, sier McKenzie til de britiske utøverne, kalt Team GB, sine hjemmesider.

McKenzine har hele tiden vært åpen om sin ADHD-diagnose.

– Jeg har ADHD, jeg gjemmer meg ikke fra det. Noen ganger er det vanskelig, men med støtten fra teamet og menneskene rundt meg, og hjelpen fra klubben og familien, har jeg klart å nå to OL.

Etter lekene i Rio har McKenzie planlagt å holde judo-kurs for barn som sliter med vanskeligheter på skolen.

PS! McKenzie ble til slutt veldig god venn med gutten som stjal Pokémon-kortet hans, og fikk det heldigvis tilbake.