BEKYMRET FOR PRESTASJONSJAGET:

– Samfunnet er i ferd med å ta en u-sving

Fotballtreneren mener vi har blitt for opptatt av folks posisjon fremfor hvordan de har det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han fikk mange øyenbryn til å heve seg under fotball-EM.

Ekspertkommentator og fotballtrener Tom Nordlie (54) fikk terningkast 6 i VG for sine mange og friske metaforer i kommentatorstolen.

Se Nordlie forklare noen av begrepene lenger nede i saken.

U-sving

Men 54-åringen kan ikke bare kunsten å komme med gullkorn i sportssammenheng – han evner også å sette ord på vanskelige problemstillinger.

– Samfunnet er i ferd med å ta en u-sving. Egentlig er ungdommen veldig ålreit: Men de som «sklir ut» nå, de sklir nok verre ut enn da jeg var ung, tror Nordlie.

– Som modelleire

Imidlertid har treneren tro på at det er lett å påvirke ungdommen til å ta riktige og fornuftige valg:

– De trenger bare noen rammer. De er i bunn og grunn som modelleire, sier han.

Prestasjonsjag

Fotballtreneren mener et stort problem for ungdom i dag er fenomenet «generasjon perfekt», og jaget etter «likes» og bekreftelser via sosiale medier.

Som utdannet lærer med mye fartstid på 80- og 90-tallet, og senest i 2010, har Nordlie sett hvordan det stadig større prestasjonsjaget nærmest spiser opp ungdommen.

– Sønnen min er 16 år, og venter på plass på en videregående skole. Etter hvert skal han og andre unge kjøpe seg sin første bolig, og få seg sin første jobb. De er under et press som kun bygger på status og posisjon.

– Det handler om «likes», riktige klær, og så videre. De faktorene bestemmer hvordan du skal behandle andre, og hvordan de skal behandle deg. Det syns jeg er urovekkende, sier Nordlie.

Følte seg ubrukelig

Han ble for alvor landskjent da han på slutten av 90-tallet førte Odd til eliteserien. Men i 2000 mistet Nordlie jobben som fotballtrener for Vålerenga. Plutselig ble det helt stille rundt ham.

Å være arbeidsledig brakte med seg mange vanskelige følelser:

– Alle kan miste jobben. Men når ingen har bruk for deg og det du kan, så er det ekstra tungt.

Man får også mye tid til TV-titting:

– Det blir fort mye «God morgen Norge» og «Dr. Phil», sier treneren med et glimt i øyet.

Lei av statusfokus

Derfor er ikke «generasjon prestasjon» bare en problematikk som gjelder ungdommen, mener treneren.

– Når jeg nå plutselig står uten jobb, er det nesten ingen som spør «hvordan har du det, Tom?». De spør heller om hva jeg driver med: Fordi det å være trener gir status, og hva jeg gjør definerer liksom hvordan jeg har det, fortsetter han.

Skeid-suksess

I sommer har han hatt en liten pause fra jobben som fotballtrener for Skeid, for å kommentere EM for NRK. Etter at han kom inn som ny hovedtrener for laget, har Nordlie ledet klubben til flere seire.

Hvordan kan en pasning være «som pølse i brød», Nordlie?

– Jeg tror spillerne ville sagt at jeg er tydelig, men at jeg har en side som ikke alltid har kommet like godt frem på TV – og det er at jeg er sosial, og glad i folk.

Man kan tillate seg å være streng så lenge intensjonen er god, mener treneren:

– Jeg mener at å stille krav til folk er det samme som å synliggjøre dem. Men man blir likegyldig og ikke hører på dem, da er det på tide å pakke bagen, sier Nordlie.

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.