OL-DELTAKELSE I FARE: Russiske friidrettsutøvere har allerede blitt utestengt fra OL. Nå gjenstår det å se hvordan IOC reagerer på WADAs nye rapport. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
OL-DELTAKELSE I FARE: Russiske friidrettsutøvere har allerede blitt utestengt fra OL. Nå gjenstår det å se hvordan IOC reagerer på WADAs nye rapport. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Foto: Matthias Schrader

KNUSENDE RAPPORT:

WADA anbefaler harde sanksjoner mot russisk idrett

En uavhengig kommisjon har skaffet bevis på statlig russisk dopingprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske friidrettsutøvere har allerede blitt utestengt fra OL, men opprydningen i russisk idrett er på ingen måte over.

En uavhengig kommisjon, nedsatt av det internasjonale antidopingbyrået (WADA), har etterforsket anklager om systematisk doping av russisk utøvere i andre idretter.

– Et sjokkerende angrep på idretten

Etter 57 dagers etterforskning er rapporten nå lagt frem. Professor Richard McLaren, som ledet kommisjonen, hevder å sitte på bevis som vil kunne gi fellende dom i en rettssak.

McLaren uttalte samtidig at hans mandat var å etterforske saken og gi svar på spørsmål – ikke å gi anbefalinger om den videre gangen. Rapporten inneholder dermed ingen anbefaling om hvordan Den internasjonale olympiske komité, IOC, bør håndtere spørsmålet om russisk deltakelse i Rio-OL.

På sine hjemmesider skriver imidlertid WADA at de anbefaler IOC og IPC å vurdere muligheten for å utestenge alle russiske utøvere fra OL og Paralympics.

– Rapportens konklusjon er et sjokkerende og enestående angrep på idrettens integritet og de olympiske lekene. Derfor kommer IOC ikke til å nøle med å komme med de tøffeste sanksjonene mot de involverte individene og organisasjonene, uttaler også IOC-president Thomas Bach. Han varsler samtidig at Den olympiske komité vil ha et telefonmøte tirsdag for å drøfte saken.

Russlands president, Vladimir Putin, lover på sin side å følge opp saken:

– De ansatte som er nevnt i kommisjonens rapport, vil bli suspendert inntil etterforskningen er avsluttet. Men før vi tar en endelig beslutning, ber vi WADA komme med detaljert og objektiv informasjon basert på fakta, slik at russisk lov kan håndheves og etterforskerne kan bruke dette i sitt arbeid, sier han ifølge NTB.

Avslørt av russisk avhopper

Kommisjonen ble nedsatt etter at Grigorij Rodtsjenkov, tidligere sjef for antidoping-laboratoriet i Moskva, hoppet av og la frem detaljer om dopingkulturen i russisk idrett.

Rodtsjenkov hevdet at minst 15 russiske medaljevinnere fra Sotsji-OL deltok i et statlig dopingprogram. Positive urinprøver ble erstattet med negative prøver, som de aktuelle utøverne tidligere hadde avlagt. Ifølge Rodtsjenkov skal dette ha blitt gjennomført ved å sende prøvene gjennom et hemmelig hull i veggen.

I tillegg, og kanskje aller mest graverende, skal antidopingorganisasjonen ha bidratt til å dope utøverne. Rodtsjenkov hevdet det ble brukt en cocktail av tre anabole steroider (metenolon, trenbolon og oxandrolon).

McLaren-kommisjonen har funnet bevis for at Rodsjenkovs sentrale påstander er sanne. Her er hovedfunnene i rapporten:

  1. Moskva-laboratoriet arbeidet for å beskytte dopede utøvere, innenfor et feilsikkert statlig prosjekt.
  2. Sotsji-laboratoriet benyttet seg av et unikt system for å bytte ut urinprøver, slik at dopede utøvere kunne delta i OL.
  3. Idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyser, med aktiv deltakelse fra den russiske sikkerhetstjenesten, det russiske toppidrettssenteret og laboratoriene i Moskva og Sotsji.

– Bør utestenges til de har ryddet opp
TV 2s ekspert, Mads Kaggestad, er krystallklar klar på at han mener Russland bør utestenges fra OL - helt frem til de har ryddet opp eller viser vilje til bedring,

– Ja. Jeg mener det. De har et antidopingregime som ikke er troverdig, noe som er kriteriet for å få delta i OL. Det står jo ikke på manglende ressurser heller. De har systematisk beskyttet dopede utøver, sier han til TV 2.

McLaren bekreftet også påstanden om at russiske medaljevinnere fra Sotsji-OL deltok i det statlige dopingprogrammet.

– Dette er ille. Det har jo blant annet kommet frem at den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, også skal være innblandet, sier Kaggestad.

Han mener det hele er et gufs fra fortiden med den kalde krigen og måten både Sovjetunionen og DDR holdt på, med ledere som soler seg i glansen av gode prestasjoner.

– Vanligvis blir jo utøvere tatt for doping som har skjedd i forkant av mesterskap, Men her fortsatte jo dopingen også gjennom mesterskapet for å sikre at de vant. Positive prøver ble dekket over og rapportert som negative. Det er skremmende at idrett er så viktig for en nasjon. At man tar det opp på et sånt nivå, sier Kaggestad videre.

Det at russiske medaljeutøvere var dopet under Sotsji-OL kan få konsekvenser også for norske utøvere som ble snytt for medaljer,

– Det er grunn til å tro at man skal ha flere medaljer. Det gjelder jo trolig andre mesterskap og OL også.