Colombiansk fjellseier da Froome hadde full Tour-kontroll

Jarlinson Pantano spurtslo Rafal Majka etter lang dag i brudd.

Spill Tourmanager nå!

Jarlinson Pantano sikret colombiansk jubel med seier på søndagens tøffe fjelletappe i Tour de France.

IAM-rytteren var en del av dagens 30-mannsbrudd og spurtslo til slutt Rafal Majka på oppløpet.

Franske Alexis Vuillermoz tok 3. plassen - seks sekunder bak duoen foran.

Trøsten for Majka var at polakken sanket nok fjellpoeng underveis til å overta klatretrøyen.

For Pantano var seieren nesten uvirkelig.

– Det er en utrolig dag. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg kom til Touren med et lite håp om dette, men jeg hadde aldri trodd det kom til å skje, sier han i seiersintervjuet.

– Jeg er utrolig lykkelig. Jeg vil takke lagkameratene mine som har gjort en fantastisk jobb. Men først og fremst vil jeg takke min kone og min familie. Jeg vil takke Mathias Frank, som måtte trekke seg i går. Jeg dediserer denne seieren til ham. Jeg er ufattelig glad, sier Pantano.

Vi fulgte etappen direkte!

Froome hadde full kontroll

Det var ventet angrep på sammenlagtleder Chris Froome underveis, men briten hadde full kontroll nok en gang.

Det var flere støtforsøk, blant annet fra Fabio Aru og Romain Bardet, men Froome & Co. lot ingen få noe forsprang.

Til slutt trillet Froome og de andre sammenlagtkanonene i mål, vel tre minutter bak Pantano.

Froome holder dermed fortsatt på ledelsen med 01.47 ned til Bauke Mollema, og 02.45 til Adam Yates.

Flere håpet at fjerdeplasserte Nairo Quintana ville være blant de mest aktive i angrep mot Sky, men colombianeren holdt seg i ro og ligger fortsatt 02.59 bak Froome.

Det overrasket Froome.

– Jeg forventet flere angrep i dag, spesielt av Movistar. Jeg trodde enten Quintana eller Valverde ville forsøke seg. Men alt i alt ble det en god dag for oss. Gutta kjørte kontrollert og gjorde en kjempejobb, sier Froome.

Den store taperen ble amerikanske Tejay van Garderen, som fikk det tøft i de siste stigningene. BMC-kapteinen kom til slutt i mål 01.38 bak Froome, og faller dermed på sammenlagtlisten.

Nordmennene tok det rolig

De norske rytterne tok det som ventet rolig på etappen, og plasserte seg tidlig i gruppettoen.

Samtlige kom også i mål innenfor tidsfristen.

For Sondre Holst Enger var det ekstra hyggelig å komme i mål, ettersom etappevinner Pantano er lagkamerat i IAM.

– Det er helt konge! Det er gode nyheter å få når man kommer i mål. Denne etappen passet han bra, så det er veldig gøy, sier Holst Enger til TV 2.

– Nå blir det skikkelig god stemning i laget, og det er bra. De fleste er nok fornøyde nå, sier Horten-gutten.

Edvald Boasson Hagen var mer opptatt av at dagen ble kontrollert for hans del.

– Jeg følte ikke jeg brukte altfor mye krefter. Det var en hard start, men det gikk greit resten av dagen, sier Boasson Hagen til TV 2.

Opplendingen ser nå frem til mandagens etappe, der det er gode muligheter for å gå i brudd.

– Jeg kjenner jeg har syklet mange etapper nå. Det var ikke så bra bein i dag, men det er kanskje bra i morgen. Jeg håper på det, sier Boasson Hagen med et smil.

Se og følg etappene direkte i vårt livesenter!

Slik var etappen:

Som ventet ble det bruddforsøk fra første tråkk på etappen. Det tok likevel en liten stund før dagens brudd klarte å etablere seg.

Thomas De Gendt – innehaver av klatretrøyen – var en av de mest aktive, og lå lenge foran feltet. Men belgieren gikk åpenbart tom for krefter, eller ga opp, og slapp seg tilbake.

I stedet var det 30 ryttere som til slutt stakk av gårde, der flere profilerte navn var inkludert. Blant dem var Vicenzo Nibali, Thomas Voeckler og Rafa Majka.

Det fullstendige bruddet besto av følgende ryttere: Jon Izagirre og Nelson Oliveira (Movistar), Vincenzo Nibali og Tanel Kangert (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Domenico Pozzovivo og Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Haimar Zubeldia (Trek), Stef Clement, Jérôme Coppel og Jarlinson Pantano (IAM), Pierre Rolland, Tom-Jelte Slagter og Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Steve Morabito og Sébastien Reichenbach (FDJ), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Alberto Losada og Ilnur Zakarin (Katusha), Kristjian Durasek, Tsgabu Grmay og Jan Polanc (Lampre-Merida), Romain Sicard og Thomas Voeckler (Direct Energie), Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Dani Navarro (Cofidis) og Ruben Plaza (Orica-BikeExchange).

Den klatresterke gruppen opparbeidet seg raskt et solid forsprang til feltet, som åpenbart «godkjente» dagens brudd.

På vei opp Grand Colombier ble imidlertid bruddet delt opp, ettersom Nibali, Dumoulin, Pozzovivo og Pantano stakk av gårde fra front. På dette tidspunktet var forspranget ned til feltet vel åtte minutter.

Kvartetten ble etterhvert hentet inn av bruddet, og en ny større gruppe etablerte seg på vei opp Colombier.

Deretter fulgte flere angrep og sammensetningen av frontgruppen endret seg flere ganger. Til slutt klarte Majka og Zakarin å løsrive seg, og duoen kjørte over toppen av Colombier med halvminuttet ned til resten av bruddkameratene.

På vei ned ble de hentet inn igjen, før Majka og Pantano fikk en ny luke på vei opp dagens siste fjell: 1. kategoriserte Lacets du Grand Colombier.

Majka forsøkte å støte på Pantano, og hadde også en luke på vei ned fra Lacets du Grand Colombier.

Men duoen ble gjenforent atter en gang vel sju kilometer før mål, og holdt sammen helt til mål.

Majka la seg først bak inn på oppløpet, og forsøkte også å støte. Men Pantano hadde kontroll på spurten og tok en overlegen seier.

Lik TV 2 Sporten på Facebook