FIKK 15.000 VOLT GJENNOM KROPPEN:

Et spontant innfall gjorde at idrettshåpet Arnt Vier måtte amputere armen og begge beina

Skulle begynne på toppidrettsgymnaset bare uker etter den skjebnesvangre ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skulle bare være en hyggelig feiring av å ha fullført siste eksamen. Men den skulle ende svært dramatisk for 17 år gamle Arnt Vier Winsnes Kalvik fra Fetsund på Romerike i Akershus.

Bergensavisen omtalte ulykken i høst.

Impulsklatring

En sen junikveld i 2015 var han på vei hjem etter å ha vært ute med venner, og tok den skjebnesvangre impulsavgjørelsen om å klatre opp i jernbanebrua i Fetsund.

Dét resulterte i at venstrearmen kom for nærme en høyspentledning – og 17-åringen fikk 15.000 volt gjennom kroppen.

Selv husker ikke Kalvik noe fra selve ulykken; bare tiden rett før og rett etterpå.

– Da jeg våknet opp på sykehuset, hadde de amputert bort venstrearmen min. Det tok jeg egentlig ganske greit. Det er vanskelig å reflektere over hva som skal skje når du ligger på sykehuset og er full av medisiner, forteller han.

Måtte amputere

Men det skulle vise seg at armen til 17-åringen ikke var det eneste legene måtte gi opp å redde: I tillegg til å reparere omfattende brannskader, måtte de også amputere begge beina hans.

– De tok ting gradvis: Først tok de føttene, deretter halvparten av leggene. De håpet at jeg kunne beholde knærne mine, men de måtte også vekk, sier Kalvik.

Ville hjelpe kameraten

Kompisen Christian Nummedal (20) har trent ski med Kalvik i fire år. I to av dem var han treneren hans. Ulykken satte en stor støkk i ham:

– Det var så vanskelig å ta til seg at det hadde skjedd. Det var helt uvirkelig, og tungt å ikke vite hva som ville skje med ham.

Nummedal forteller at det var helt naturlig for ham og resten av klubben å finne en måte å støtte lagkameraten på: Derfor startet de en kronerulling til ære for Kalvik, der de som ville kunne bidra med en pengesum.

– Vi ville få ham tilbake i miljøet hvor han hører hjemme. Vi ville at kronerullingen skulle gjøre at han kunne få et aktivt liv igjen, ved at den kunne sikre han det utstyret han trenger for å kunne fortsette med ski, forteller 20-åringen.

Ønsket selvstendighet

Det var to store ønsker Kalvik hadde mens han lå på sykehus:

SKIPROTESER: Her er skiene Arnt Vier Winsnes Kalvik fikk designet av Majesty Skis i Norge. FOTO: Majesty Skis
SKIPROTESER: Her er skiene Arnt Vier Winsnes Kalvik fikk designet av Majesty Skis i Norge. FOTO: Majesty Skis

– Jeg hadde lyst til å greie meg mest mulig selv. Og jeg kom meg ganske fort, og klarte å få til ting på egenhånd. Da begynte jeg å ønske at jeg kunne komme meg tilbake i skisporet.

17-åringen hadde sett amputerte skikjørere tidligere, og ønsket å kunne gjøre det samme. Derfor spurte han de som skulle lage beinprotesene hans om de også kunne lage skiproteser.

Tilbake i skisporet

Og ni måneder etter ulykken kunne Kalvik spenne fast ski på protesene sine.

– Det var veldig spesielt. Vi var ganske skeptiske i forkant begge to, sier kameraten Nummedal.

Men etter litt prøving og feiling, kunne Kalvik si seg fornøyd med en tilfredsstillende progresjon i skibakken.

TILBAKE PÅ SKI: Etter ni måneder kunne Arnt Vier (17) spenne på seg skiene igjen. FOTO: Privat
TILBAKE PÅ SKI: Etter ni måneder kunne Arnt Vier (17) spenne på seg skiene igjen. FOTO: Privat

– Jeg visste jo ingenting om kombinasjonen ski og proteser den gang. Det gikk helt greit første turen, men så gikk det bedre og bedre, sier 17-åringen.

– Det var kult å bare kunne stå ned en bakke. Og det var fett bare å kunne være i bakken.

Utelukker ikke konkurrering

Før ulykken var Kalvik en ivrig skikjører, og skulle begynne på toppidrettsgymnaset NTG i Lillehammer. Mens lagkameraten Nummedal er helt sikker på at Kalvik kan nå konkurransetoppen, og gjøre det stort i Paralympics en gang i fremtiden, har ikke Kalvik selv laget seg noen konkrete mål:

– Jeg vet ikke hvilke mål jeg har. Men jeg vil se hvor langt jeg kan komme. Kanskje jeg kan konkurrere en gang. Men nå vil jeg bare ha det gøy, og prøve å bli best mulig, sier han.

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.