Froome økte Tour-ledelsen, men var sjanseløs mot Tempo-Tom

Men Tom Dumoulin tenkte mest på ofrene etter terrorangrepet i Nice etter temposeieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chris Froome gjorde som ventet en solid tempoetappe i Tour de France fredag, og økte sin ledelse i kampen om den gule trøya.

Briten ble nummer to og holder dermed fortsatt på sammenlagtledelsen.

Bauke Mollema ligger nå 01.47 bak på 2. plass, mens Adam Yates følger på 3. plass – 02.45. Duoen lå henholdsvis 56 og 47 sekunder bak Froome før etappen.

Nairo Quintana falt ned fra 3. plassen til 4. plass, og er nå hele 02.59 bak Froome. Colombianeren lå 54 sekunder bak Froome før etappen.

Dumoulin vant igjen

Froome kunne likevel ikke gjøre noe med sykkelsportens nye tempokonge Tom Dumoulin. Nedelenderen var i en egen klasse på de franske veiene og tok en suveren etappeseier. Portugiseren Nelson Oliveira ble tredjemann bak Froome.

Det er Dumoulins andre etappeseier, etter fjelltriumfen i Andorra tidligere i uken.

Etter temposeieren var imidlertid ikke Dumoulin mest opptatt av sin egen prestasjon. Tankene gikk heller til terrorofrene i Nice.

– Jeg er selvsagt glad for å vinne. Jeg er glad, men jeg er også trist. Tankene mine til alle de som er involvert i det forferdelige angrepet i Nice, sier Dumoulin.

Også Froome tenkte mest på det tragiske terrorangrepet.

– Dette er en tid for folk å holde sammen. Dette setter alt i perspektiv. Jeg er glad for hvordan det gikk på etappen i dag, men alle her tenker på det som skjedde i Nice. Det er spesielt for meg også, ettersom jeg bor like ved, sier en tydelig preget og ordknapp Froome.

Tour-arrangøren valgte å samkjøre trøye- og seiersseremonien etter målgang for å hedre terrorofrene. Alle trøyeinnehaverne – samt etappevinner Dumoulin – kom derfor ut samlet på scenen og det var ett minutts stillhet.

Boasson Hagen ble beste nordmann

De norske rytterne var – som ventet – sjanseløse på å blande seg inn i tetstriden. I stedet brukte de dagen til en rolig gjennomkjøring.

Det vil si, i hvert fall Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger og Vegard Breen.

For Edvald Boasson Hagen ga nemlig jernet underveis for å teste OL-formen. Dermed ble han også beste nordmann med en sterk 13. plass.

– Jeg hadde lyst til å kjøre så hardt jeg kunne for å forberede meg på best mulig til OL. Jeg åpnet nok i overkant hardt, men det var greit å få en gjennomkjøring. Det er langt ute i Tour de France nå og det var en tøff avslutning, men det var greit nok. Det ble i overkant på flatene og mot slutten der, men det var ikke overraskende, sier Boasson Hagen til TV 2.

Opplendingen slet litt med sykkelen underveis.

– Jeg mistet kjedet i en utforkjøring. Jeg tapte litt tid fordi jeg måtte tråkke for å få det på igjen. Men det var nok ikke det som skilte meg fra 1. plassen, for å si det sånn, sier Boasson Hagen med et smil.

Breen endte på 49. plass, Holst Enger ble nummer 118 og Kristoff trillet gjennom til en 149. plass.