TUNG FORTID: Portugals finalehelt Éder forteller om en tung fortid i Portugal. Foto: Philippe Lopez / AFP Photo
TUNG FORTID: Portugals finalehelt Éder forteller om en tung fortid i Portugal. Foto: Philippe Lopez / AFP Photo Foto: Philippe Lopez

Portugals finalehelt avslører bekmørk familiehemmelighet

– Pappa sitter i fengsel for drapet på min stemor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag sikret Portugal seg sitt første EM-gull etter å ha slått vertsnasjon Frankrike 1-0 etter ekstraomganger.

Med en Cristiano Ronaldo fraktet ut på allerede etter 24 minutter, så det dog ikke veldig lyst ut for Fernando Santos' mannskap.

Tolv minutter før full tid steg imidlertid 1.90 meter høye Èder inn på det grønne gresset på Stade de France – resten er historie.

Se Éder avgjøre EM-finalen i videovinduet øverst!

Etter at jubelrusen nå har lagt seg og de portugisiske spillerne har fått bena ned igjen på jorden, stilte Portugals matchvinner til intervju med den nasjonale tv-stasjonen TVI.

Et intervju som i hovedsak skulle handle om EM-triumfen, tok raskt en annen vending da 28-åringen, som bare har spilt profesjonell fotball siden 2008, åpnet seg opp om en av hans aller mørkeste hemmeligheter.

– Pappa sitter i fengsel for drap. Der har han sittet siden jeg var tolv. Han nærmer seg nå slutten av sin 16 år lange dom, fortalte Éder ifølge kanalens nettsider, før han fortsatte.

– Min stemor ble drept, og han ble beskyldt for å ha drept henne, forklarte han.

Éder ble født i Guinea-Bissau, men to år gammel flyttet han og moren til Portugal for å være med sin far som allerede bodde der. Da han var åtte flyttet han imidlertid fra familien for å gå på internatskole. Familien hadde ikke lenger råd til å ta vare på ham.

– Det var utrolig trist, og noe jeg synes var veldig ubehagelig. Jeg følte meg veldig forlatt, fortalte han.

Éder er likevel glad for retningen livet hans tok, og skylder mye på skolen for suksessen han har opplevd på fotballbanen.

– Jeg vokste egentlig ikke opp med familien min. Hele min oppvekst var på skolen. Men det har nok likevel vært bra for meg. Det har gjort meg til den jeg er i dag, og det har også bidratt mye til fotballkarrièren min, sa Portugal-spissen som nå står med 29 landskamper.

– Det var ganske tøft i begynnelsen, noe som sikkert er normalt, men etter hver begynte jeg å like det ganske godt. Jeg fikk mange venner der. I tillegg ga det meg viktig livserfaring, fortsatte han

Da han fylte 20 fikk Éder proffkontrakt med eliteserieklubben Académica, og begynte å bruke pengene han tjente på å besøke faren som satt fengslet i England.

– Fra det øyeblikket jeg kom til Académica og begynte å tjene penger, fikk jeg muligheten til å reise til England for å besøke ham i fengselet. Hver gang jeg hadde ferie reiste jeg til England for å besøke ham, fortalte Éder.

Til tross for 15 kamper for Swansea i Premier League forrige høst, har den høyreiste spissen likevel klart å holde hemmeligheten skjult. Etter det mislykkede oppholdet i England, ble Éder leid ut til Lille i vinter, hvor han overbeviste såpass at han nå har skrevet under på en permanent kontrakt.

Med seks scoringer og fire målgivende på 13 kamper i Lille siden februar kan man etter hvert forvente større ting av 28-åringen. Men hvilket mål som for alltid kommer til å bli hans aller viktigste, vil det nok være liten tvil om.