– Folk er i sjokk

Dagens etappe i Tour de France vil gå som normalt til tross for terrorangrepet i Nice.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de France-feltet våknet i dag opp i sorg og sjokk etter tragedien som rammet Nice torsdag kveld.

Terrorangrepet på den franske kystbyen har hittil krevd 84 menneskeliv og skadet flere titalls.

Rittledelsen satt i morgentimene i møter for å avgjøre om dagens tempoetappe fra Bourg-Saint-Andéol til La Caverne du Pont-d'Arc skulle gå som normalt. Noe de ble enige om at den skal.

– Etappen går som planlagt og den skal dediseres til ofrene. Reklamekaravanen kommer til å være stille.

Rittdirektør Christian Prudhomme sier at det vil bli ett minutts stillhet før første syklist starter og etter målgang.

– Vi vurderte å avlyse etappen, men vi mener rittet bør fortsette med verdighet. Vi hadde et krisemøte med prefektet i Ardèche-departementet og militæret.

Styremyndighetene i Ardèche melder at sikkerheten trappes ytterligere opp i forbindelse med fredagens etappe.

Det melder den franske radiokanalen France Bleu på Twitter.

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen forteller at både ryttere og de som arbeider rundt rittet er sterkt preget av den grusomme hendelsen i Nice.

– Da vi kom ned til frokost var folk i sjokk. Alle som er her er naturligvis i sjokk nå, sier Lauritzen.

– Det preger rytterne her nede. Man ser jo Twitter-meldingene som dukket opp i natt etter at rytterne egentlig skulle sovet og ladet opp til i dag. Det er helt tydelig at dette påvirker dem, sier han.

Etter de skandaløse scenenene på torsdagens etappe på vei opp til Mont Ventoux, stilles det allerede spørsmål til sikkerheten til publikum og rytterne i feltet. De spørsmålene blir ikke mindre etter terrorangrepet i Nice.

– Det er klart at dramatikken i går blekner i forhold til hva som har skjedd i Nice, poengterer Dag Otto Lauritzen, før han fortsetter.

– Vi merker at sikkerheten er justert enda noen hakk opp sammenlignet med tidligere år. Det er mer politi og det er mer synlig politi. Det er 25 000 politifolk som har ansvar for vakthold i Tour de France. Nå har de enda flere. I tillegg har de masse sivilt politi, antiterrorspesialister som går rundt blant befolkningen. Men det er så mye store folkemengder at de ikke rekker over alt, sier Lauritzen.

Lauritzen sier at med så voldsomme folkemengder tilstede rundt løypene er det vanskelig å holde hele løypen helt trygg.

– Det er helt umulig at hele løypen skal være trygg. Tour de France er verdens største årlige idrettsarrangement. Det er mellom 15 og 20 millioner mennesker tilstede rundt løypen. Det så man bare på etappen i går hvor arrangørene ble tatt helt på hælene. Så jeg skjønner jo hvilke utfordringer og hvilke muligheter det finnes hvis noen vil gjøre noe galt, sier Lauritzen.

Første rytter starter allerde kl. 10.05 og etappen følger du i livesenteret her!