KREVES FOR MANGE MILLIONER: Gründerne Simen Staalnacke og Peder Børresen, her på en motefest før jul. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2
KREVES FOR MANGE MILLIONER: Gründerne Simen Staalnacke og Peder Børresen, her på en motefest før jul. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2

Ga billige klær til de ansatte – får gigantisk skattesmell

Skatt Vest krever 18,6 millioner kroner av Moods of Norway, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skatt Vest mener at Moods of Norway ga alt for gode, skattefrie rabatter på klær til sine ansatte, og de har derfor rettet et krav på 18,6 millioner kroner.

Det melder DN.no.

Skattepengene skal dekke betaling av arbeidsgiveravgift, skatt, trygdeavgift og tilleggsskatt, og gjelder personalrabatter gitt i perioden 2009 til 2013.

Gir 50-60% rabatt

Ansattrabatt regnes ikke som skattepliktig når rabatten er rimelig, og når vareuttaket dekker et vanlig, privat forbruk. Men Skatt Vest mener klesprodusenten har gitt for mye rabatt.

SYMBOLSK TRAKTOR: En turist tester ut Moods of norway-traktoren i Stryn. Foto: NTB Scanpix
SYMBOLSK TRAKTOR: En turist tester ut Moods of norway-traktoren i Stryn. Foto: NTB Scanpix Foto: Keilen, Berit

– Vi mener vi ikke har det. Loven er veldig vag på dette og siker ikke noe om hvor mange prosent rabatt man kan gi ansatte, bare at man ikke skal tape penger. Og det har vi ikke gjort. Så vi er trygge på at kravet faller. Jurister og advokater vi har snakket med sier at vi har ting i vår favør, sier Jan Egil Flo, daglig leder i Moods of Norway, til DN.

Personalet som er pålagt å bruke merkeklærne, får 50-60 prosent rabatt, forteller Flo.

Vil gå til sak

Moods Retail har klaget på vedtaket og varsler at de vil gå til sak dersom saken ikke faller.

Skatteetaten vil ikke uttale seg om enkeltsaker, men uttaler på generelt grunnlag til DN at rabattene generelt ikke må være under arbeidsgiverensk kostpris, inkludert indirekte kostnader.

Moods of Norway har hatt stor suksess i flere år, men i 2014 gikk det dramatisk nedover, og gründerne Peder Børresen og Simen Staalnacke varslet oppsigelser. I 2015 hadde de et underskudd på 31 millioner kroner før skatt. Det var ifølge DN en kraftig valutasmell og den mislykkede USA-satsingen som var årsaken til underskuddet.