Skandalescener i Touren: Froome måtte løpe på beina opp Mont Ventoux

Chris Froome, Richie Porte og Bauke Mollema krasjet med en motorsykkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chalet Reynard/Bergen (TV 2): Det ble skandaløse scener på vei opp til mål på den 12. etappen til Mont Ventoux i Tour de France.

Beholder likevel ledertrøyen
Chris Froome, Richie Porte og Bauke Mollema hadde støtet fra resten av favorittene, men plutselig fanget tv-kameraene Porte med sykkeltrøbbel og Froome løpende på beina oppover bakken – uten sykkel.

Reprisene viser at trioen krasjet med en tv-motorsykkel. Froome måtte løpe et stykke på beina før han fikk lånt seg en sykkel. Den fungerte ikke som den skulle, og Froome måtte vente enda litt til før han fikk en sykkel han kunne komme seg i mål på.

Tidstapet førte i utgangspunktet til at Froome mistet ledelsen i sammendraget til Adam Yates. Men arrangøren har nå valgt å gi Froome og Porte samme tid som Mollema i mål. Dermed beholder Froome ledelsen i Tour de France.

– Ventoux er full av overraskelser. Det var 1,2 kilometer igjen og motorsykkelen bremset hardt. Veien var stengt foran og Richie, Mollema og meg krasjet med motorsykkelen. En annen motorsykkel kjørte i meg og knakk rammen min. Jeg måtte bare løpe, sier Froome.

– Jeg er bare glad for å komme meg gjennom etappen og at kommissæren tok den avgjørelsen. Det var en riktig avgjørelse. Takk til dem og Tour de France-arrangøren.

Se episoden i videovinduet øverst på siden!

– Totalt galskap
Porte skal ha fått seg en trøkk i sammenstøtet, men ifølge BMC-manager Jim Ochowich skal ikke skadene være alvorlige.

– Dette handler ikke om motorsykler, men om fansen. De dytter og det er totalt galskap, sier BMC-rytter Porte like etter målgang.

Mollema virket meget frisk i stigningen og var, i motsetning til Nairo Quintana og flere av de andre sammenlagtfavorittene, sterk nok til å følge Froome på det avgjørende rykket i stigningen. Han mener situasjonen som felte ham selv, Froome og Porte var ren galskap.

– Jeg kom med kjapt tilbake på sykkelen og tenkte ikke noe særlig deretter. Jeg ga bare full gass. Jeg tror det var en motorstykkel som stoppet og forårsaket krasjen, men det var nok fansen som stoppet den. På slutten av etappene må det være gjerder, sier Mollema til TV 2.

FORTVILET FROOME: Chris Froome fikk sykkelen ødelagt etter krasj med motorsykkel. FOTO: REUTERS/Bernard Papon/Pool
FORTVILET FROOME: Chris Froome fikk sykkelen ødelagt etter krasj med motorsykkel. FOTO: REUTERS/Bernard Papon/Pool Foto: Pool

Kaggestad kritisk til arrangøren
TV 2s kommentator-duo var i nærmest i sjokk over de uvirkelige bildene av en løpende Froome.

– Det bare føyer seg inn i den ville historien, sa TV 2s kommentator Christian Paasche.

Målgang på torsdagens etappe skulle egentlig vært på toppen av Mont Ventoux, men ble flyttet fem kilometer ned i bakken grunnet sterk vind. Der var det var ikke satt opp gjerder før noen hundre meter før målgang.

– For noen år siden hadde de gjerder de siste to kilometerne. Det var ikke gjerder de siste to kilometerne i dag. Det er ikke bra. Dersom de ikke kan sette opp gjerder, tar de ikke hensyn til rytternes sikkerhet. Den er viktigst, sier Johan Kaggestad.

Det ble en belgisk kamp om etappeseieren på den franske nasjonaldagen mellom Thomas De Gendt og Serge Pauwels. På toppen av den nedkortede etappen var det De Gendt som var sterkest og var først i mål på Chalet Reynard.

– Det var mange folk på den siste kilometeren. Kanskje de bør tenke på å gjøre noe med det. Det var ikke plass til en motorsykkel en gang, sier De Gendt etter også å ha overtatt klatretrøyen.

FORTSATT I GULT: Slik ser sammendraget ut.
FORTSATT I GULT: Slik ser sammendraget ut.

Slik var etappen:
En gruppe på 14 ryttere kom seg av gårde i brudd tidlig på etappen. Flere ryttere ville være med i front, blant dem Vegard Breen. Den norske Fortuneo-Vital Concept-rytteren måtte imidlertid slippe taket i jakten på kontakt med frontgruppen og endte opp i hovedfeltet igjen.

Der var tempoet meget rolig. Bruddets forsprang bare økte og økte, og på det beste hadde tetgruppen over 18 minutters ledelse.

I hovedfeltet bestemte omsider Etixx-Quick Step seg for at søndagsturen var over. Tempomaskinen Tony Martin satte seg i front og dro opp tempoet i sidevinden. Flere måtte gi slipp, blant dem Rafal Majka, Thibaut Pinot og Warren Barguil.

På de to første stigningene før Mont Ventoux, en fjerde- og en tredjekategori, var Thomas De Gendt først over blant rytterne i bruddet.

Med 30 kilometer igjen ble det dramatisk i feltet. Simon Gerrans og Ian Stannard gikk i bakken i en sving. Chris Froome stoppet opp og feltet senket tempoet. Dermed økte avstanden opp til bruddet.

Gruppen i front talte tolv ryttere da stigningen startet til Mont Ventoux startet, men de ble fort langt færre. Et stykke opp i stigningen ble det klart at etappeseieren skulle stå mellom Serge Pauwels, Thomas De Gendt og David Navarro.

Blant favorittene et stykke lenger ned i bakken støtet Alejandro Valverde fra konkurrentene, før Quintana støtet da spanjolen ble hentet inn av Team Sky-toget.

Angrepene fra Quintana satte ikke det ønskelige presset på Froome. Da grep sammenlagtlederen sjansen. Froome støtet og fikk kun med seg Richie Porte og Bauke Mollema. Quintana og de andre kanonene måtte kapitulere.

I spurten om etappeseieren var De Gendt sterkest i duell med Pauwels.