Her har P-vakten parket på stans forbudt-sone for å gi en mopedist bot. Det er lovlig. Foto: Privat. 
Her har P-vakten parket på stans forbudt-sone for å gi en mopedist bot. Det er lovlig. Foto: Privat. 

Derfor kan P-vaktene selv bryte parkeringsreglene

– Nødvendig for å kunne utøve jobben de er pålagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gårsdagens sak på broom.no om parkeringsvakten som selv parkerer ulovlig for å gi andre bot, føre til sterke reaksjoner, både på våre egne nettsider og i sosiale medier.

Det viser seg nå at vi fikk feilaktige opplysninger fra politiadvokaten vi var i kontakt med da vi skrev saken. Vedkommende uttalte at vegtrafikkloven også gjaldt for denne yrkesgruppen. Slik er det imidlertid ikke.

Dette bidro til at en allerede utsatt og utskjelt yrkesgruppe, som parkeringsvaktene jo er, fikk enda mer "tyn" enn vanlig på jobben i går og i dag. Noe som naturligvis er beklagelig.

Ulovelig, men lovlig

Det viser seg nemlig at parkeringsvaktene allikevel har anledning til å bryte parkeringsbestemmelsene, helt lovlig, for å gi andre bot.

– Det er meget sjelden politiet får klager på kjøring eller parkering knyttet til offentlig parkeringskontroll, noe som tilsier at regelverket benyttes fornuftig.

Det sier Egil Jørgen Brekke som er fungerende visepolitimester i Oslo.

– Trafikkbetjenter i offentlig parkeringskontrolltjeneste kan fravike de samme bestemmelsene i vegtrafikkloven som utrykningskjøretøy, med unntak av fartsregler og lyssignaler som de må følge. Det er en forskjell mellom private og offentlige parkeringsvakter, sier han videre.

P-vakt: - Vi er en forhatt yrkesgruppe

Må kunne gjør jobben

Dersom trafikkbetjentene ikke kunne parkere der det ellers er forbudt, ville jobben bli lite effektiv.

– Det er nødvendig for trafikkbetjentene å stå i nærheten av feilparkerte kjøretøy som for eksempel hindrer kollektivtrafikk, mens de utfører jobben sin, forklarer Brekke.

Så får oppfordringen til oss alle være å parkere både fornuftig og lovlig i sommer. Da sparer vi penger og parkeringsvaktene får en litt mindre stressende dag på jobben.

Parkeringsvakt med «superkrefter» sjokkerte forbipasserende