Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordbærene på gården til Karl Yngve Kristensen skulle egentlig vært lagt i kurver og endt opp på desserttallerkener. Men i stedet ligger de i en haug på gårdsplassen.

En hissig muggsopp har ødelagt 95 prosent av avlingen hans og gjort sommeren hans til et mareritt.

– Jeg må kaste circa 120 tonn jordbær på grunn av soppen. Det tilsvarer 240.000 kurver og et tap på seks millioner kroner, sier han.

Muggsoppen heter Gråskimmel og plager mange jordbærbønder i Agder og Rogaland. Bama anslår at det i år blir produsert 40 prosent mindre jordbær enn planlagt og slår alarm om den verste jordbærkrisen i Norge noen sinne.

Jordbærkrise

Professor ved Bioforsk, Arne Stensvand, mener det blir stadig mer krevende å være jordbærbonde i Norge.

– Vi får et stadig mer utfordrende klima. Det regner mer i vekstsesongen og det gjør det vanskelig for jordbærbøndene. Dessuten har vi en sopp som bli stadig mer motstandsdyktig mot de kjemiske midlene vi har tilgjengelige, sier han.

Jordbærbonden på Tveit er ikke sikker på om han fortsetter til neste år. Det som imidlertid er klokkeklart, er at han ikke har råd til flere sesonger som denne:

STORT TAP: 95 prosent av avlingen til Karl Yngve Kristensen er ødelagt i år. Foto: Erik Monrad-Hansen.
STORT TAP: 95 prosent av avlingen til Karl Yngve Kristensen er ødelagt i år. Foto: Erik Monrad-Hansen.
USPISELIG: Muggsoppen sprer seg på jordbærne og gjør dem uspiselige. Foto: Erik Monrad-Hansen.
USPISELIG: Muggsoppen sprer seg på jordbærne og gjør dem uspiselige. Foto: Erik Monrad-Hansen. Foto: FOTO: Erik Monrad-Hansen

– Jeg kan ikke måtte ta opp lån for å betale regninger og lønninger til arbeiderne neste sommer også. Det går ikke, sier han.

Får ikke kompensasjon

Han ber nå regjeringen om økonomisk kompensasjon for tapet, og han får støtte fra Senterpartiet.

– I ekstraordinære tider, er det riktig å gjøre ekstraordinære tiltak. Jeg frykter at flere bønder nå vil gå konkurs, dersom vi ikke griper inn og gir dem kompensasjon, sier stortingsrepresentant for Sp, Geir Pollestad.

Han ber landbruksministeren komme på banen og tilby uheldige bønder økonomisk hjelp. Men det er helt uaktuelt, ifølge ministeren.

– Jordbærbøndene har utfordringer, særlig i Agder og Rogaland nå, men det er slik at det er opp til den enkelte bonde å ta høyde for den risikoen som oppstår når man produserer denne type vare. Det må de også gjøre i år.