Theresa May er Storbritannias nye statsminister

Theresa May har overtatt som Storbritannias nye statsminister etter å ha fått regjeringsoppdraget av dronning Elizabeth.

FORMELT AKSEPTERT: Dronning Elizabeth aksepterte Theresa May som Storbritanias nye statsmininster under en audiens i Buckingham Palace onsdag. Foto: REUTERS.
FORMELT AKSEPTERT: Dronning Elizabeth aksepterte Theresa May som Storbritanias nye statsmininster under en audiens i Buckingham Palace onsdag. Foto: REUTERS. Foto: Pool

Seremonien fant sted i Buckingham Palace rundt 18.45 onsdag. Mays neste stopp er statsministerboligen i Downing Street nummer 10 der hun skal holde sin første tale som Storbritannias 54. statsminister.

Det er ventet at 59-åringen i sin tale vil kunngjøre hvem om skal utgjøre den indre sirkelen av ministre som blir hennes nærmeste medarbeidere.

Postene som utenriksminister, finansminister og innenriksminister er ventet umiddelbart, mens resten av kabalen kan komme i løpet av de neste dagene.

Mays visitt til slottet kom rett etter at David Cameron søkte formell avskjed hos dronningen der han anbefalte regenten å be May danne ny regjering.

Cameron takket familien

Storbritannias avtroppende statsminister David Cameron takket for all støtte før han dro til Buckingham Palace for å søke avskjed hos dronning Elizabeth.

– Det har vært den største æren i mitt liv å være statsminister de siste seks årene, sa Cameron til pressen i Downing street.

– Jeg ønsker kun fortsatt suksess for dette landet, som jeg elsker høyt, sa Cameron.

Den avtroppende statsministeren sa i sin tale at Storbritannia står sterkere enn før, og framhevet i denne sammenheng at økonomien er sterkere, at helsevesenet er bedre enn før og at det er investert i landets forsvar.

– Jeg vil takke alle som har støttet meg, sa Cameron – og rettet i talen en spesiell takk til sin kone Samantha og barna Nancy, Arthur og Florence, som sto ved hans side.

Ønsket May lykke til

Cameron ønsket også påtroppende statsminister Theresa May lykke til med å forhandle fram betingelsene for Storbritannias EU-utmelding. May har tidligere gjort det klart at resultatet av folkeavstemningen, der britene stemte for å forlate Unionen, er endelig.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2