PENGEMASKINER: Real Madrid, Barcelona og Manchester United er alle blant verdens fem mest verdifulle sportsklubber, men ingen slår Dallas Cowboys. Foto: Scanpix/Montasje
PENGEMASKINER: Real Madrid, Barcelona og Manchester United er alle blant verdens fem mest verdifulle sportsklubber, men ingen slår Dallas Cowboys. Foto: Scanpix/Montasje Foto: TOM PENNINGTON

Real Madrid ned fra tronen – her er verdens mest verdifulle sportsklubber

Fotball vippet ned fra toppen for første gang siden 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske business-magasinet Forbes har publisert sin årlige oversikt over de mest verdifulle sportsklubbene i verden. For første gang siden 2011, som også var den første gangen Forbes laget oversikten, finner man ikke en europeisk fotballklubb på toppen av listen.

Manchester United var på toppen i 2011 og 2012, men ble deretter passert av Real Madrid. Spanjolene har holdt førsteplassen i tre år, men nå er det NFL-klubben Dallas Cowboys som kåres til verdens mest verdifulle sportsklubb.

Pengemaskinen NFL

Ifølge Forbes ble Dallas Cowboys kjøpt av Jerry Jones for 189 millioner dollar i 1989. Nå er klubben verdt 4 milliarder dollar, som per dagens dollarkurs tilsvarer 33,6 milliarder kroner. Det gjør dem, ifølge magasinet, til verdens mest verdifulle sportsklubb.

Mens mye er blitt sagt om den formidable TV-avtalen i Premier League, er det likevel NFL som henter inn de største inntektene. 27 av verdens 50 mest verdifulle klubber hører også hjemme i NFL.

På toppen er altså Dallas Cowboys, som i 2014 dro inn et overskudd på 270 millioner dollar. Ifølge Forbes var det 75 millioner dollar mer enn noen annen klubb i verden. I løpet av 2014 dro de 32 NFL-klubbene inn et samlet overskudd på 2,4 milliarder dollar – godt hjulpet av den nye TV-avtalen, som er verdt mer enn 5 milliarder dollar i året.

Ned fra toppen

Ifølge Forbes har Real Madrid hatt 12 prosents vekst fra 2015, men det er likevel ikke nok til å beholde førsteplassen. 30,7 milliarder kroner er likevel nok til å sikre andreplassen, foran erkerivalen Barcelona (29,9 milliarder kroner). Med nye sponsoravtaler (henholdsvis Adidas og Nike) vil de to klubbene fortsette å være supermakter i fotballen.

Til tross for manglende deltakelse i Champions League de siste årene, er Manchester United fortsatt blant de fem mest verdifulle sportsklubbene i verden. Forbes beregner verdien til 27,9 milliarder kroner, med en vekst på sju prosent fra 2015.

Premier League-rivalene Arsenal har gjort det største bykset på listen. Med en estimert verdi på 17 milliarder kroner beveger London-klubben seg opp 13 plasser til nummer 23.

Verdiene er beregnet som markedsverdi justert for gjeldsforpliktelser, basert på nåværende stadionavtaler. Her er hele listen: