Lurte storkanonene – Sagan vant etappen, Froome økte ledelsen i sammendraget

– Jeg fryktet det kunne skje, sier Alexander Kristoff etter fjerdeplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Montpellier/Bergen (TV 2): Storlagene ble tatt på senga da Peter Sagan og lagkompis Maciej Bodnar vartet opp med et genitrekk ti kilometer før mål.

Tinkoff-duoen støtet fra feltet, og Team Skys Chris Froome og Geraint Thomas kastet seg med. Spurtlagene i hovedfeltet, blant dem Alexander Kristoffs Katusha, maktet ikke å svare på det smarte angrepet.

Kristoff på fjerdeplass
Sagan suste i mål til etappeseier, mens Froome spiste ytterligere elleve sekunder på sammenlagtrivalene.

Kristoff hadde grunn til å være skuffet da han var sterkest og vant spurten om fjerdeplassen i hovedfeltet.

– Jeg følte meg bra og skulle veldig gjerne kunne spurtet om seieren. Det kunne blitt seier i dag. Det er egentlig perfekt for meg når det er hardt, men ganske samlet. Dessverre var folk for slitne på slutten til å holde det kontrollert. Det er litt bittert, men vi var ikke sterke nok som lag. Vi prøvde, men feilet. Sånn er det noen ganger, og det har vært mye sånt i år dessverre, sier Kristoff til TV 2.

Sagan: – Det var galskap
Det store samtaleemnet før etappen var sidevinden. Det ble mange angrep underveis med mål om å splitte feltet, men de færreste hadde nok ventet at det var Sagan og Froome som skulle utnytte værforholdene med ti kilometer igjen.

– De gikk avgårde i sidevinden. Jeg fryktet det kunne skje og prøvde å komme meg opp, men var dessverre ikke sterk nok. Det var et hederlig forsøk, men alene ble det tungt mot dem i front, sier Kristoff.

Sagan er i vanvittig form, det har han vist gjennom hele 2016-sesongen. Onsdagens triumf var Sagans andre etappeseier i årets Tour de France.

– Det som skjedde i dag var galskap. Da Froome og Thomas kom med oss, sa jeg til dem «vi er for sterke for dem. De kommer aldri til å hente oss». Og det skjedde. Det er utrolig. Det var voldsomt mye vind, og ingenting av dette var planlagt. At den grønne og gule trøyen skal gå i brudd med ryttere som Bodnar og Thomas er egentlig umulig å planlegge, sier Sagan.

Cavendish-punktering
Edvald Boasson Hagen ble nummer sju selv om arbeidsoppgaven var å bringe Mark Cavendish til etappeseier. Briten punkterte på et kritisk punkt av etappen og klarte aldri å komme seg tilbake i front av hovedfeltet.

– Cavendish punkterte cirka fem kilometer før mål, og da fikk jeg bare beskjed om å gjøre min egen spurt. Men da var det dessverre for sent å gjøre noe. Beina var greie nok, men det var en tøff dag i dag, sier Boasson Hagen til TV 2.

Sjansene for spurterne blir færre i Tour de France med Alpene i horisonten. Kristoff mener selv han har tre muligheter igjen.

– Vi må få orden på det nå. Spurten satt i dag, men det hjelper lite når vi ikke spurter om seier, sier Kristoff.

Sondre Holst Enger sørget for at det ble en gledelig norsk dag med norske øyne. IAM-rytteren ble nummer ni og sørget for at det ble tre nordmenn i topp-ti.

Se komplett resultatliste og oversikt over de ulike trøyene her!

Slik var etappen:
Arthur Vichot (FDJ) og Leigh Howard (IAM) dannet tidlig etappens brudd etter starten i Carcassonne.

I hovedfeltet var det meget nervøst blant rytterne i den kraftige vinden. Thibaut Pinot, George Bennett, Jurgen van den Broeck, Luis Leon Sanchez, Lawson Craddock, Tsgabu Grmay, Edward Theuns og Alex Howes gikk alle i bakken som følger av vinden.

På etappens første stigning, en fjerdekategori, tok FDJ-rytter Vichot det eneste poenget. Franskmannen var også først over toppen på den andre og siste stigningen.

Lagene med sammenlagtfavoritter satte seg fremst for å unngå uhell og splittelser i feltet. Chris Froome i den gule ledertrøyen var godt synlig sammen med et samlet Team Sky-lag, mens tv-kameraene fanget opp en stor skogbrann i nærheten av Tour-løypen. Den kraftige vinden blåste imidlertid motsatt vei av rittets løype.

Med drøyt 90 kilometer igjen av etappen satte Tinkoff-laget opp et voldsomt tempo i hovedfeltet. Det ble splittet seg opp og flere hadde problemer med å henge med. Flere lag bidro med å holde tempoet oppe, men etter noen kilometer roet det seg i den første gruppen og hovedfeltet samlet seg igjen.

Tempoet holdt seg ikke rolig veldig lenge. Flere lag var interessert i å holde tempoet opp i partiene der sidevinden var på sitt sterkeste. Med rundt 70 kilometer igjen satte Trek og Fabian Cancellara opp tempoet og feltet ble sprengt i flere små grupper.

Den sterke kjøringen i hovedfeltet gjorde at bruddet ble hentet med hele 60 kilometer igjen av etappen av Team Sky-trioen Vasil Kiryjenka, Luke Rowe og Ian Stannard i et voldsomt tempo.

På den innlagte spurten med 50 kilometer igjen til mål sikret Marcel Kittel seg førsteplass foran Peter Sagan og Mark Cavendish.

Noen av storlagene gjorde et par forsøk på å splitte feltet i sidevinden, men det ble ikke mer dramatikk før ti kilometer før målgang i Montpellier. Sagan støtet og fikk med seg Peter Sagan, Geraint Thomas og Maciej Bodnar.

Sagan, Froome og Bodnar klarte å holde unna, og Sagan vant spurten mot Froome. Fem sekunder bak kom Kristoff først i mål av hovedfeltet til en fjerdeplass.