CASH IS KING: Los Angeles Lakers nysignering Timofey Mozgov kan bokstavelig talt le hele veien til banken. Foto: Tony Dejak, AP Photo
CASH IS KING: Los Angeles Lakers nysignering Timofey Mozgov kan bokstavelig talt le hele veien til banken. Foto: Tony Dejak, AP Photo Foto: Tony Dejak

tidenes tv-avtale sender sjokkbølger gjennom amerikansk idrett:

Mislykket NBA-spiller tjener like mye som Premier Leagues best betalte

Pengene flyter i den amerikanske basketligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober 2014 stod NBA-sjef Adam Silver foran pressen og gliste fra øre til øre.

Han hadde nettopp skrevet under på tidenes TV-avtale i idrettssammenheng på vegne av den amerikanske basketballigaen, og var stolt som en hane da han presenterte den mildt sagt gullkantede avtalen.

Fra og med 2016/17-sesongen ville rettighetene for verdens beste basketballiga være i ABC, ESPN og TNTs hender. De tre amerikanske tv-stasjonene la vanvittige 202 milliarder kroner på bordet for rettighetene som strekker seg frem til 2024/25-sesongen.

Knuser Premier League

Fordelt over ni sesonger gir det i overkant av 20 milliarder kroner i året, nesten tre ganger som mye som den forrige avtalen.

Til sammenligning sikret også Premier League seg nylig sin største TV-avtale noensinne, en avtale som gir over 5 milliarder kroner mindre enn NBA i årlig inntekt, og som bare strekker seg over tre år.

Størsteparten av de vanvittige TV-inntektene fordeles naturligvis mellom lagene i NBA. Som en konsekvens av at NBA-lagene nå plutselig sitter på mye mer penger, har lønnstaket de må forholde seg til i ligaen økt fra 600 til 775 millioner kroner totalt. En svært stor økning.

Enorm inflasjon

Den nye TV-avtalen har derfor skapt en enorm inflasjon i lønninger av spillere. Det deles ut kontrakter som aldri noen gang har vært sett tidligere i den amerikanske basketligaen.

Nøkkelen til den vanvittige pengebruken ligger i at hvert lag er tvunget til å bruke minst 700 millioner på lønninger – uansett hvor mange eller hvilke spillere de har i troppen sin.

Dette medfører at særlig rollespillere, spillere som ikke nødvendigvis har noen stor status i klubbene, kan ende opp med å tjene enormt mye mer enn tidligere.

Tjener like mye som Zlatan

Et eksempel på en slik spiller er Timofey Mozgov. Den 216 centimeter høyreiste russeren forlot nylig en benkeslitertilværelse hos de ferske NBA-mesterne i Cleveland Cavaliers til fordel for bunnlaget Los Angeles Lakers.

Det ligger nødvendigvis ingen stor sensasjon i akkurat det. Men når et av de definitivt svakeste lagene i ligaen blar opp over 2,5 millioner i uken – like mye som Manchester United lønner Premier Leagues best betalte spiller i Zlatan Ibrahimovic – for en spiller som nesten ikke fikk spille i Cavaliers, tegner det et bilde på en pengebruk på vei ut av kontroll.

Det er få andre steder i verden hierarkiet innenfor idretten er mer tydelig enn i amerikansk idrett og NBA. De største stjernene er størst og får som regel veldig mye bedre behandling og vilkår enn de ikke fullt så gode spillerne. Det er ingen hemmelighet.

Så når en rollespiller plutselig tjener såpass gode penger, bidrar det naturligvis til å presse lønnsnivået i ligaen ytterligere opp.

Forsøkte å advare

Adam Silver advarte Michele Roberts, president i spillerforeningen, mot denne utviklingen før den nye TV-avtalen trådte i kraft og lønnstaket i ligaen ble økt. I tillegg fryktet NBA-sjefen at det kunne danne seg superlag med en opphopning av superstjerner i samme lag – noe nettopp lønnstakets hensikt er å forebygge.

Advarselen falt for døve ører, og Silvers frykt ble virkelighet da Kevin Durant forsvant fra Oklahoma City Thunder til fordel for tapende NBA-finalist Golden State Warriors. Durant ble, etter ubekreftede rapporter, ligaens best betalte spiller med en lønn på rundt 230 millioner kroner i året.

Det gjør at ligaens kanskje beste spiller Stephen Curry nå bare er nummer fem på den stjernespekkede lønningslisten i Oakland, en situasjon Curry garantert ikke vil finne seg i veldig lenge.

Skaper superlag

Kvaliteten i ligaen er stadig gjenstand for kritikk fra tidligere spillere og trenere. Det argumenteres blant annet med at utviklingen fører til at færre og færre lag har mulighet til å vinne NBA-tittelen. En kritikk som kanskje er berettiget når man tar en titt på de siste årenes NBA-sluttspill, som blant annet har kulminert med identiske NBA-finaler to år på rad.

Kritikken ble ikke akkurat mindre etter Durants kontroversielle overgang til Warriors.

Hva inflasjonen og tendensen til dannelse av superlag medfører på sikt, er fortsatt usikkert. Men det er ikke mer enn fem år siden sesongen ble redusert fra 82 til 66 kamper da eierne i ligaen og spillerne ikke klarte å bli enige om lønnsnivå og skatteregler, og nå frykter flere at utviklingen kan føre til en ny spillerstreik.

Den som lever får se. Det som det i hvert fall er liten tvil om, er at vi kommer til å få se mange flere «Timofey Mozgov-er» de neste åtte årene.

Liste over NBAs best betalte spilleres årslønn (bekreftede per dags dato):

1. Mike Conley, Memphis Grizzlies, 225 milioner kroner.
2. Al Horford, Boston Celtics, 225 millioner kroner.
3. Carmelo Anthony, New York Knicks, 208 millioner kroner.
4. Damian Lillard, Portland Trail Blazers, 206 millioner kroner.
5. Chris Bosh, Miami Heat, 201 millioner kroner.
6. Chris Paul, Los Angeles Clippers, 193 millioner kroner.
7. Chandler Parsons, Memphis Grizzlies, 187 millioner kroner.
8. Hassan Whiteside, Miami Heat,187 millioner kroner.
9. Anthony Davis, New Orleans Pelicans, 187 millioner kroner.
10. Derrick Rose, New York Knicks, 181 millioner kroner.

Kilder: NBA.com, Independent, Deadspin, Daily Mail, CSN og ESPN.