MOBILSPILLET ALLE SNAKKER OM:

Vi har testet snakkisen «Pokémon GO» i Oslos gater

Trumfer Tinder, slår Snapchat, og tar innersvingen på Instagram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

aAllerede før det har blitt lansert i store deler av verden, har mobilappen «Pokémon GO» overgått Twitter og Instagram i antall brukere.

Analytikere anslår at flere millioner har gått til anskaffelse av spillet, som går ut på å fange Pokémon – små, dyrelignende vesener – i dine egne hjemtrakter.

I toppen av saken kan du se hvordan det gikk da vi ble med et jaktlag på leting etter Pokémon!

Trumfer Tinder

Det veletablerte spillselskapet Nintendo står bak «Pokémon GO». Selv om spillet kun er lansert offisielt i USA, Australia og New Zealand, har langt flere verdensborgere klart å skaffe seg tilgang til spillet.

Nå er «Pokémon GO» mer populært å bruke enn dating-appen Tinder, og mobilbrukere bruker etter alt å dømme langt mer tid på å fange Pokémon enn på å oppdatere apper som Instagram og Snapchat.

Sjansespill

Spillutvikler og –ekspert, og tidligere spillanmelder for VGTVs «LevelUp», Jon Cato Lorentzen (44), forteller at Nintendo har tatt en stor sjanse – og profittert tilsvarende mye:

– Nintendo har vegret seg lenge for å satse på mobil. Dette skyldes nok at de har hatt satsninger som Gameboy og DS. Men nå er aksjonærene storfornøyde, og aksjekursene stiger, fastslår Lorentzen.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Enorm pågang

Nintendos servere har krasjet som følge av overbelastning opptil flere ganger siden forrige ukes lansering. Spillekspert Lorentzen tror at redsel for serverkrasj er grunnen til at spillselskapet har latt være å utgi spillet overalt samtidig.

GOTTA CATCH 'EM ALL: Her har Pokémon-en Goldeen blitt oppdaget i en park i Alameda i California. Millioner av spillere verden over har sikret seg «Pokémon GO»-appen. FOTO: Glenn Chapman, AFP PHOTO (via NTB scanpix)
GOTTA CATCH 'EM ALL: Her har Pokémon-en Goldeen blitt oppdaget i en park i Alameda i California. Millioner av spillere verden over har sikret seg «Pokémon GO»-appen. FOTO: Glenn Chapman, AFP PHOTO (via NTB scanpix) Foto: Glenn Chapman

– Fordi alt foregår på nett, kreves det enorm serverkapasitet. Men vi kan regne med at spillet blir tilgjengelig i Europa i løpet av uka, sier Lorentzen.

Muliggjør mangeårig drøm

«Pokémon GO» tilbyr kjøp i app, men er først og fremst et gratis mobilspill som muliggjør det vi alle har drømt om siden Pokémon-franchisen ble lansert for 20 år siden: å fange og trene opp våre egne Pokémon.

Spillet kobler seg opp til ens geografiske posisjon, og bruker mobilens GPS-system til å plassere ulike Pokémon i parker, elver, gater og stier der du er.

Foreløpig er spillet kun tilgjengelig i deler av verden, og skal rulles ut fortløpende. Men verdens datagenier har kjapt funnet en måte å laste ned spillet på, selv om det ikke er tilgjengelig i deres land.

Varsler ulykker

Mobilspillet har allerede rukket å sanke kritikk. Blant annet pekes det på risikoen ved å bli for uoppmerksom i jakten på Pokémon:

– Den største faren med spillet er at du går og stirrer konstant ned i skjermen. Jeg holdt på å gå rett på en bil i fart fordi jeg var så opptatt av å finne ut hvor en Pokémon var, forteller spillutvikleren.

Han spår at det vil forekomme mange ulykker, påkjørsler og fall som følge av mobilspillet.

Pokémon utenfor Stortinget

Samtidig er det positivt at et slikt spill kan virke så oppslukende, mener Lorentzen:

– Det gjør at ungdom kommer seg opp av sofaen. Spillet kan for eksempel si at det finnes en Pokémon utenfor Stortinget – og da må du fysisk komme deg dit for å kunne fange den. Man må tilbakelegge mange kilometer for å finne Pokémon!

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.