Klubben bekrefter: Deila klar for Vålerenga

Mens Kjetil Rekdal blir sportslig leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ronny Deilas (40) neste klubb blir Vålerenga, slik TV 2 meldte tirsdag formiddag.

Deila vil overta som hovedtrener etter sesongen på en fireårskontrakt. Samtidig vil Kjetil Rekdal gå over i en sportslig administrativ lederrolle.

Det bekrefter Oslo-klubben på en pressekonferanse onsdag.

– Erik Espeseth blir øverste ansatte leder I klubben. Kjetil Rekdal har hovedansvaret for sport ut sesongen, men får en samtalepartner i Deila. Rekdal blir sportslig administrativ leder etter sesongen, sier Vålerengas daglige leder Morten Nydal.

– Deila overtar etter sesongen, men får en god samtalepartner i Kjetil som blir sportslig administrativ leder, fortsetter han.

– Vil gjøre Vålerenga til en toppklubb

Deila har vært uten jobb siden han forlot Celtic etter forrige sesong. 40-åringen tar over Vålerenga fra 1. januar og vender tilbake til Tippeligaen to og et halvt år etter han forlot den norske ligaen.

– Dette er en stor dag. Jeg er veldig stolt over å få være en del av VIF. Jeg gleder meg til å starte opp. Grunnen til at jeg synes dette har vært interessant er at jeg ser et stort potensiale i VIF. Det bør være mulighet til å skape en stabil toppklubb i hovedstaden, sier han.

Ansettelsene betyr at hovedeier Tor Olav Trøim forplikter seg til videre satsing i Oslo-klubben.

– Hvis vi går tilbake til 2013, så hadde klubben konkrete planer da jeg ble overtalt til å komme hit. Det gikk en knapp uke, så måtte jeg kaste alle planene over bord. Siden den gang har det vært en kamp for å holde det flytende. Jeg har hatt mange samtaler med Tor Olav Trøim om hva vi skal gjøre. VI kom frem til at vi trenger hjelp, sier Rekdal.

Rekdal forteller at det var ham selv som tok initiativ til å hente Deila til Vålerenga.

– Det at Ronny sitter her var en idé som jeg spilte inn ganske fort. Da Tor Olav (Trøim) var positiv tok jeg kontakt med Ronny (Deila), sier Rekdal.

– Blir pappa igjen

Selv om Deila offisielt ikke overtar treneransvaret før 1. januar, kommer han allerede nå til å være delaktig i og rundt klubben. 40-åringen forteller videre at det blant annet ligger familiære hensyn til grunn for at han ikke starter jobben med en gang.

– Det dreier seg om forskjellige ting. Jeg har vært trener i 11 år. Det har vært to tøffe år i Skottland. Jeg følte det var litt viktig å få litt nye impulser og få ting ned på papir sånn at jeg er forberedt på en ny sesong. Samtidig er jeg i en familiesituasjon der jeg skal bli pappa igjen i september, sier han.

Deila kommer likevel til å være til stede utover høsten.

– Jeg er lite bekymret for at dette ikke skal gå bra utover høsten. Jeg skal være tilstede og være en støttespiller. Vi skal fortsette å jobbe sammen når jeg tar over. Nå skal vi komme oss over streken og det er også cupen å spille for, sier Deila.

– To hoder tenker bedre enn ett

På spørsmål om det kommer til å bli problematisk med to så sterke personligheter i slike roller svarer Deila avkreftende.

– Det er veldig mange som er opptatt av hierarki. Det er det siste vi skal være opptatt av her i Norge. Vi må jobbe sammen akkurat som man gjør på alle andre arbeidsplasser og finne de beste løsningene. To hoder tenker bedre enn ett, sier Deila.

Deila poengterer at det er Rekdal som likevel har ansvaret frem til nyttår.

– Jeg har vært i Skottland og vet hva hierarki dreier seg om, men heldigvis i Norge har vi det annerledes. Er vi uenige så må en ta en avgjørelse, og der har vi forskjellige arbeidsinstrukser. Men akkurat nå er det kun Kjetil som bestemmer, sier Deila.

Da Deila var trener i Strømsgodset i perioden 2008 til 2014 ledet han laget til én NM-tittel i 2010 og Tippeliga-gull i 2013.

I Celtic ledet han skottene til ligamesterskap i begge sesongene han var der. I tillegg ledet han laget til seier i ligacupen den første sesongen.