Endte på tredjeplass i ReveL:

Boasson Hagen tapte spurten om etappeseier: – Det er surt

Så nære, så nære for Edvald Boasson Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Revel/Bergen (TV 2): Edvald Boasson Hagen (29) kom seg med i det avgjørende bruddet, men maktet ikke å hamle opp med Michael Matthews da det skulle gjøres opp om seieren i Revel.

– Veldig surt
Nordmannen endte på tredjeplass bak Matthews og Sagan i en meget tett og jevn spurt.

– Det er veldig surt når muligheten absolutt er der. Det var en tøff dag, og jeg hadde absolutt muligheten på slutten, og følte at det var bra. Jeg hadde en ganske bra spurt, men han var bedre. Da ble det for tøft. Det var synd, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2.

Se spurten i videovinduet øverst på siden!

Vel vitende om at Sagan og Matthews på papiret har en bedre spurt, prøvde Boasson Hagen å støte fra bruddkollegene i den siste utforkjøringen før målgang, men fikk aldri den luken han trengte.

– Det har gått før. I 2010 fungerte det. Sagan hadde gått på mange støt oppover, og da tenkte jeg at jeg skulle prøve. Jeg så at han var fort på hjul, og han er god utfor. Da ga jeg opp ganske fort og satt på hjul inn, forklarer Boasson Hagen.

– Så ikke alt vi kjørte gjennom
Det gikk unna på starten av etappen som startet i en førstekategoristigning. Mange forsøkte å komme seg av gårde, men ikke før i utforkjøringen ned fra et tåkefylt Port d'Envalira, Tourens høyeste punkt, ble det 15-manns stort bruddet dannet.

– Jeg så ikke alt vi kjørte gjennom. Da var det vel greit å kjøre på. Det var det jeg måtte satse på å komme opp til det feltet. Så satte jeg på med noen andre videre opp til bruddet.

– Klarer man å glede seg over at man er med helt inn, eller blir det bare en skuffelse?

– Det er bra at man er der. Planen var at jeg skulle være med i bruddet. Enten meg, Steve eller begge to. Det glapp på slutten, men vi har uansett hatt en veldig bra Tour de France, og det er mye igjen. Det var ikke langt unna, men det er vanskelig å spurte og vinne.

– Det er absolutt ikke det siste dere ser av meg i Tour de France. Det er mye igjen, avslutter en offensiv Boasson Hagen.

Herlig revansj for Matthews
Sagan, som var meget aktiv på etappens første fjell, tettet det som var av luker mot slutten og så meget sterk ut, men også slovaken i verdensmestertrøyen måtte kapitulere i spurten.

En liten trøst for Sagan er at han overtar poengtrøyen fra Mark Cavendish.

Tirsdagens seier er en real Tour-opptur for Matthews. I 2014 krasjet den australske 25-åringen på en treningstur i dagene før Tour-debuten og kunne derfor ikke starte rittet. På tredje etappe i fjor var Matthews involvert i den stygge velten på tredje etappe.

Orica-BikeExchange-rytteren har nå vunnet minst én etappe i alle de tre treukersrittene.

– Det er helt utrolig. Følelsene akkurat nå. Det synker inn at jeg har vunnet en etappe i Tour de France etter to dårlige år i dette rittet. Jeg var nære ved å gi meg med dette rittet. Jeg trodde kanskje dette rittet ikke var noe for meg. Kanskje jeg skulle fokusere på andre løp, men i dag gikk drømmen min i oppfyllelse, forklarer Matthews.

Chris Froome, Adam Yates og Thibaut Pinot leder henholdsvis sammenlagt-, ungdoms- og klatrekonkurransen i Tour de France.

Slik var etappen:
Førstekategoristigningen til Port d'Envalira, Tourens høyeste punkt, møtte rytterne umiddelbart fra start, og Peter Sagan var meget aktiv. Slovaken prøvde gang på gang å komme seg av gårde fra hovedfeltet, men lyktes ikke. Samtidig måtte flere bukke under for hardkjøret og gi slipp på hovedfeltet i stigningen.

Etter 17, 5 kilometer fikk Rui Costa gå og han opparbeidet seg et forsprang på over ett minutt. Portugiseren var førstemann over toppen, mens Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Tsgabu Grmay, Stephen Cummings og Jon Izagirre kapret de resterende klatrepoengene.

I utforkjøringen fikk Rui Costa etter hvert selskap av Sagan, Nibali og Michael Matthews. Etter noen kilometer av utforkjøringen ble det omsider dannet et brudd på 15 ryttere – der var Edvald Boasson Hagen sammen med solide ryttere som Sagan, Nibali, Matthews og Greg Van Avermaet.

Ved den innlagte spurten 74,5 kilometer før mål fikk Sagan trille uhindret først over streken. De 20 poengene han samlet med seg, gjorde sitt til at han overtok ledelsen i poengkonkurransen.

Med 25 kilometer igjen ble det splittelse i bruddet og flere ryttere ble kjørt av. Frontgruppen, med Boasson Hagen, talte sju ryttere.

På etappens siste stigning, en tredjekategoristigning til Cote de Saint-Ferréol, var det kun Luke Durbridge som måtte slippe. Boasson Hagen forsøkte å stikke i utforkjøringen, men ble hentet raskt av en råsterk Sagan.

Gruppen på seks ryttere måtte dermed gjøre opp om seieren på oppløpet i Revel. Der var Matthews sterkest foran Sagan og Boasson Hagen.