Se de fantastiske bildene av Portugal-sjefens sluttminutter: – Han fortjener mer skryt

TV 2s ekspert så finalen fra tribuneplass, og er mektig imponert over Portugals egentlige landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se bildene fra kameraet som kun fulgte Fernando Santos da sluttsignalet lød under EM-finalen - i videovinduet øverst!

Portugals EM-triumf søndag var landets første noensinne, og det er blitt skrevet spalte opp og spalte ned om Cristiano Ronaldo, møll, Éder og slagne gallere.

Les også: Éder helten da Portugal vant EM-finalen

Portugals største stjerne ble som kjent skadet allerede i 1. omgang, og bildene av at han figurerer som «hjelpetrener» på sidelinjen i ekstraomgangene har gått verden rundt.

– Det var mye diskusjoner om hvorfor Ronaldo stod der og hvorfor treneren lot en spiller stå sånn, men gi meg én trener i verden som ikke hadde godkjent at den store stjerne stod der og fyrte opp lagkameratene sine, sier TV 2s ekspert Jesper Mathisen.

Se det beste fra Ronaldos trenergjerninger i videovinduet her i saken!

Han så EM-finalen fra tribuneplass på Stade de France, og mener det er viktig at Portugals egentlige landslagssjef, Fernando Santos, ikke går i glemmebøkene.

– Han fortjener mer skryt. Jeg har forståelse for at det blir mye snakk om Ronaldo, og at når han blir skadet så blir det slik at lagkameratene «vinner for ham», men vi må ikke glemme treneren, sier Mathisen.

– Finalen er et eksempel på veldig god lederstil
Fernando Santos har nemlig fått merkverdig lite opperksomhet etter den taktiske triumfen. Treneren, som overtok ansvaret for laget etter at de tapte første EM-kvalikkamp mot Albania i september 2014, er i enkelte kretser blitt direkte oversett.

– Det som har imponert med mest med Portugal er lagmoralen og samholdet. Det får man ikke uten en god trener. Du kan kritisere Portugal for å være kjedelige, men sannheten er at de har spilt på sine styrker. Santos har virkelig klart å få fram det beste i noen av typene i laget, sier TV 2s ekspert.

For der portugiserne i de seneste mesterskapene har snublet i nest siste eller siste hinder, stod de denne gangen distansen ut. Det klarte de selv uten sin største stjerne, og mannen på sidelinjen bør ha mye av æren for dette.

– Finalen er et veldig godt eksempel på god lederstil. Der Deschamps bommer totalt på byttene, spesielt Gignac som veldig få forstod hvorfor var i troppen i utgangspunktet, satte Santos inn Éder, la om formasjonen og gjorde grep som han traff veldig godt med, sier Mathisen.

Les også: Gutten som trøstet: – Håper voksne følger mitt eksempel

– Tydelig at treneren er satt pris på
– Det som imponerte aller mest er måten han har fått Portugals beste spillere til å fungere både sammen og hver for seg. I finalen stod Nani, Pepe og Rui Patricio fram og dro med seg de andre. Så Portugal hadde mye mer å spille på enn bare Ronaldo, og derfor vinner de også EM, analyserer Mathisen.

TV 2-eksperten skjønner selvsagt at Ronaldo har stjålet overskriftene, men mener øyeblikket da Portugals største stjerne måtte forlate banen også viste hvilken stor trener Fernando Santos er.

– Det virket som om det skjedde noe da Ronaldo måtte ut. Både de ute på banen og de på benken skjønte at laget ikke bare kunne stå og vente på at stjernen skulle gjøre det for dem. De måtte faktisk stå på selv, og det gjorde de, sier han.

Mathisen lot seg også begeistre av Santos' tydelige og direkte stil, samt det store engasjementet på sidelinjen både under og etter kampslutt.

– Du ser det på scenene mot slutten av kampen og etter kampen at det er tydelig at treneren er satt pris på. Han blir hyllet av hele laget, og har sin måte å løse ting på, sier Mathisen.

Les også: Her er UEFAs kåring av EMs beste lag

Ubeseiret i tellende kamper som landslagssjef
Santos ledet portugiserne til sju strake kvaliktriumfer etter å ha overtatt et slagent mannskap for snaut to år siden, noe som ga en overlegen førsteplass i gruppen, og vant altså EM-tittelen i sitt første mesterskap som sjef for hjemlandet. I de to foregående mesterskapene hadde han tatt Hellas til henholdsvis kvartfinalen i EM og åttedelsfinalen i VM. Hovedingrediensen begge steder: Knallhard disiplin.

– Måten han har fått de store portugisiske egoene til å fungere sammen på er forbilledlig. Ta for eksempel Nani, en spiller som er mer ustabil enn noen andre, som har jobbet knallhardt gjennom hele EM. Det har vært inspirerende og veldig gøy å se på, sier Mathisen.

Nå er Santos europamester, en tittel han kan sette øverst i et premieskap som allerede inneholder ligatittelen han tok med Porto for 17 år siden og to portugisiske cuptriumfer med samme klubb, samt den greske cupen som ble sikret med AEK Aten for 14 år siden.

Les også: TV 2-kommentatorene har tatt ut sin EM-ellever