morens tøffe avgjørelse endret livet til sønnen:

Hver gang CP-rammede Andreas (19) falt, måtte han komme seg opp på egenhånd

VM-medaljevinneren takker likevel legen som kom med det tøffe rådet – nå kan han nemlig svømme seg til gull i Paralympics.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede som åtteåring bestemte Andreas Bjørnstad (19) at han skulle til Paralympics i 2016. Problemet var bare at han ikke visste hvilken gren han skulle satse på.

Men etter å ha testet ut en rekke idretter, viste det seg at 19-åringen fra Svelvik skulle bli en kløpper i svømming.

Dét ville neppe legene som diagnostiserte ham trodd at han kom til å klare.

Tøff beskjed

Andreas’ mor, Bjørg Skår (54), ble overrasket over beskjeden hun fikk da sønnen var to år: Han hadde cerebral parese; en hjerneskade som påvirker signalene hjernen sender ut til musklene, og som gjør at de ikke vil adlyde kroppen.

SVØMMESTJERNE: Samme år som dette bildet ble tatt, ble Paralympics-håpet Andreas Bjørnstad (19) diagnostisert med cerebral parese. FOTO: Privat.
SVØMMESTJERNE: Samme år som dette bildet ble tatt, ble Paralympics-håpet Andreas Bjørnstad (19) diagnostisert med cerebral parese. FOTO: Privat.

Se hele intervjuet i toppen av saken.

Skår roser legene for all informasjonen hun fikk om en tilstand hun tidligere ikke hadde visst noe om. Men sammen med denne nye kunnskapen, fikk hun også en tøff formaning av overlegen hun var blitt henvist til:

– Jeg ble fortalt at uansett hva som skjedde, så skulle jeg ikke skjemme bort Andreas. Overlegen sa: «Han kommer til å falle mye, men da skal du bare snu deg bort og la ham komme seg på beina på egen hånd», forteller Skår.

Ba folk om å ikke hjelpe til

Det resulterte i at Skår og familien instruerte omgangskretsen i hjembyen om at dersom de så Andreas falle, så skulle de sjekke om han var skadet – men hvis ikke, så skulle de ikke hjelpe ham opp.

HVA SKAL JEG VINNE MEDALJE I …: Da han var åtte, bestemte Andreas seg for at han skulle til Paralympics da han var gammel nok. Både ski og fotball ble testet ut, før han fant ut av sitt svømmetalent. FOTO: Privat.
HVA SKAL JEG VINNE MEDALJE I …: Da han var åtte, bestemte Andreas seg for at han skulle til Paralympics da han var gammel nok. Både ski og fotball ble testet ut, før han fant ut av sitt svømmetalent. FOTO: Privat.

– Legen sa til meg at det var nok av funksjonshemmede barn som bare fikk alt servert. Det var selvfølgelig en vanskelig beskjed å få, og den satt i meg fra dag én, sier moren.

«Fallrutinert»

Det var da han tok andreplass under EM i 2014 at Bjørnstad våget å håpe på at Rio-drømmen kunne gå i oppfyllelse.

En god dose pågangsmot har også hjulpet 19-åringen, som forteller at han har blitt «rutinert på å falle»:

– Jeg faller stadig vekk ennå. Men den beskjeden mamma fikk har hjulpet meg veldig mye når det gjelder å finne min egen vei. Jeg har ikke måttet lene meg så mye på andre, forteller Bjørnstad.

Vil ikke ha sølv

I tillegg til EM-sølvet i 2014, tok 19-åringen en andreplass i fjorårets svømme-VM. Og han sikter på enda en medalje når turen går til Rio de Janeiro:

– Målet er å få medalje, men man stiller jo ikke i Rio for å få sølv. Jeg går alltid for gull, sier Bjørnstad.

Han håper gullet er innen rekkevidde i klassen 400 meter fri. Dagene utnyttes for å få så mye trening som mulig. Det går fort 25 timer i uka til trening for 19-åringen.

For som han påpeker selv: Det ligger mye trening bak et Paralympics-gull også.

Skal svømme lenge

– Det var vanskelig i starten, særlig på grunn av teknikkene jeg måtte lære, sier Bjørnstad om starten på svømmetreningen som åtteåring.

Han kan fortelle om en rekke utfordringer som måtte løses både av han selv, og av treneren som skulle lære ham å svømme.

Men nå som svømmeføttene for lengst har nådd verdensklasse, har Bjørnstad planer om å fortsette både frem til OL i Tokyo i 2020, og lenge etterpå.

Tror på medalje

Mamma Bjørg Skår og familien er mer enn klare for å reise til Brasil i høst. Skår er overbevist om at sønnen vil få pallplass:

– Vi har fulgt ham gjennom europa- og verdensmesterskap, og sett han motta medaljer. Så derfor vet vi at han vil få en i Rio også, avslutter en stolt mor.

«God sommer Norge» ser du mandager, tirsdager, onsdager og fredager på TV 2 kl. 20:00.