HYLLET FOR SITT ENGASJEMENT: Skribenten fra Stavanger jobbet for at unge kvinner skal sjekke seg for livmorhalskreft. For det ble hun tildelt Kreftforeningens hederspris. Foto: Privat
HYLLET FOR SITT ENGASJEMENT: Skribenten fra Stavanger jobbet for at unge kvinner skal sjekke seg for livmorhalskreft. For det ble hun tildelt Kreftforeningens hederspris. Foto: Privat Foto: Thea Steen

Thea Steen (26) er død

Thea Steen (26) ble hyllet for sitt arbeid med å få kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft. Natt til søndag døde Steen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journalisten fra Stavanger ble diagnotisert med livmorhalskreft i mars i fjor. Etter å ha kjempet mot sykdommen i over ett år, døde hun natt til søndag.

Thea Steen ble 26 år gammel.

I et innlegg på Steen sin egen blogg, skriver familien:

«Vår kjæreste Thea døde natt til søndag 17. juli.

For seks uker siden ble Thea innlagt på Stavanger Universitetssykehus fordi lungene sviktet. Etter noen døgn i respirator og oppvåkning på intensivavdelingen, ble hun flyttet til avdeling 4AC. Hun fikk behandling for bl.a. lunge- og hjertebetennelse, skriver familien.

St. Hansaften fikk vi beskjed om at kreften hadde spredt seg til lever og lunger. For to uker siden ble all behandling stoppet. Det ble fokusert på smertelindring og å skape best mulige dager. Personalet rundt Thea bidro alle til å gjøre alt for at den siste tiden ble finest mulig. De skyldes en stor, varm takk!

Thea satte stor pris på at mange fant trøst og glede i å følge hennes blogg. Hun hadde håpet å være en historie om å overleve, om å kjempe og vinne. Thea kjempet. Og Thea vant: Mange hjerter, mange gode møter med fine mennesker.

Som ellers i livet og sykdomsforløpet var Thea utrolig tapper og utholdende i de siste ukene.

Vi ønsker å fortsatt støtte Thea sitt engasjement for #Sjekkdeg-kampanjen, og bidra til at flest mulig unge jenter unngår kreftsykdommen og får gode framtidsmuligheter. Derfor vil vi opprette et minnefond i Theas navn. Vi er så evig glad i deg, Thea. Tove og Tonje».

Fikk Kreftforeningens hederspris

Steen var sterkt engasjert i kreftsaken og jobbet med å få unge kvinner til å ta celleprøve. Hun blogget og lot seg intervjue om livet med livmorhalskreft.

Sammen med Det Nye og Kreftforeningen sto hun blant annet bak kampanjen #sjekkdeg. Rekordmange unge kvinner tok celleprøve etter kampanjen, og for engasjementet sitt ble Steen tildelt Kreftforeningens hederspris.

– Det er veldig mange følelser. Jeg er glad og stolt, samtidig føler jeg sorg og sinne over at dette må til og at kreft fortsatt er en så utbredt sykdom, sa Steen da hun mottok prisen i april.

På bloggen sin beskrev hun det som en av sine største dager:

«Hedersprisen, altså. Ord som blir brukt om den er; gjev, høythengende, sjelden fin, eksepsjonell. Nå er den også den aller største, kanskje også første, prisen jeg noensinne er blitt gitt. Så når altså alt dette som jeg deler noen, eller mange, ganske mange. Ansiktet mitt blottes, ordene mine er nakne, stemmen min blir hørt, hører du den?»

Steens engasjement reddet mange liv, fastslår Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel.

– Det er ufattelig trist å høre at Thea er død. Hun gjorde sterkt inntrykk på alle hun møtte. Kraften og engasjementet hennes var helt unikt. Selv om kreften tok Theas liv, har hun reddet mange andre unge kvinners liv, sier hun i en pressemelding søndag.

– Midt oppe i hennes egen diagnose og behandling brukte hun sin historie for å få flere unge kvinner til å ta celleprøve – slik at færre skal oppleve det som rammet henne – livmorhalskreft.

Formidlet håp, glede og sinne

Steen hadde bodd i New York i et halvt år og jobbet som frilansjournalist da hun ble diagnotisert med livmorhalskreft. Kreften hadde da allerede spredt seg til lymfeknutene. Hun flyttet tilbake til Norge hvor hun ble satt på cellegift.

Kreften ble mindre, men ikke borte. Steen fikk et tilbakefall like før jul, og i år fikk hun nye runder med cellegift. Men sykdommen var hissig og vanskelig å kontrollere. I et blogginnlegg i mai skrev hun at en ny runde cellegift trolig ikke ville gjøre henne frisk.

Flere kreftsyke tok kontakt med Steen som følge av åpenheten hennes, og hun ble hyllet for å formidle håp, glede og sinne knyttet til sykdommen.