Éder den store helten da Portugal slo Frankrike i EM-finalen

Cristiano Ronaldo måtte byttes ut i første omgang med skade da Portugal tok sin første EM-triumf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike - Portugal 0-1 (etter ekstraomganger)

Det måtte ekstraomganger til for å avgjøre en europamester, men til slutt trakk Portugal det lengste strået etter at Éder dunket ballen i mål fra rundt 20 meter i det 109. minutt.

– Det var helt utrolig. Vi jobbet veldig hardt og vi visste at det portugisiske folket stod bak oss. Vi følte oss sterke. Det er utrolig. Jeg synes vi fortjente det siden vi jobbet veldig hardt, fortalte Éder etter kampen.

Ronaldo måtte ut

Kampen lå og vippet lenge og Portugal kjempet seg inn igjen etter at de mistet kaptein og superstjerne Cristiano Ronaldo til skade i den første omgangen. Likevel spilte den portugisiske kapteinen en vital rolle selv etter at han hadde gått av banen, innrømmet matchvinneren.

– Han sa jeg skulle score vinnermålet. Enten jeg eller en av lagkameratene mine, men han ga meg mye styrke. Det var viktig for meg å score, fortalte Éder.

Ronaldo selv var stolt og glad etter kampen.

– Ingen trodde på oss. Jeg har allerede vunnet alt med klubber, men jeg manglet noe med landslaget. Portugal har fortjent dette etter mange års offer, sa Ronaldo etter kampen, ifølge Sky Sports.

– Jeg er veldig lykkelig. Jeg har ventet på dette veldig lenge, helt siden 2004 da vi tapte finalen på hjemmebane. Jeg har bedt Gud om en ny sjanse. Portugiserne fortjener dette, og våre spillere. I dag var jeg så uheldig å bli skadd, men jeg fortsatte å tro at disse spillerne med sjefens strategi skulle være sterke nok til å greie det. Det er et av de lykkeligste øyeblikk i karrieren min , sa han ifølge NTB.

Ronaldo prøvde to ganger å spille videre etter at han ble taklet av Dimitri Payet i det 8. minutt og skadet kneet.

– Jeg ville fortsette, men kneet hovnet opp, og det gikk ikke, sa han.

Uten Ronaldo måtte resten av laget ta ekstra ansvar for å hente hjem EM-gullet.

– Det var tøft. Vi mistet vår viktigste mann. Han som kan score til enhver tid. Du kunne merke forskjellen, men gud hjalp oss og vi var krigere på banen. Vi sa at skulle vinne for ham og vi klarte det, fortalte Pepe etter kampen.

– Det finnes ikke ord for å beskrive skuffelsen

Dette er første gangen Portugal har slått Frankrike i en kamp siden 1975, og første gang Frankrike har tapt en mesterskapskamp på hjemmebane siden 1960.

– Dette er selvsagt tungt. Selv om vi kanskje manglet litt friske ben er det ingen unnskyldning. Det var en tett kamp men vi hadde våre sjanser og det er skuffende at vi ikke setter de. Det finnes ikke ord for hvor skuffet vi er, samt en skuffet fransk landslagstrener, Didier Deschamps etter kampen.

Uten Ronaldo var det Éder som steg frem og gjorde seg selv til nasjonalhelt. Hans mål gjorde at portugiserne endelig kan begrave de vonde minnene fra EM-finalen i 2004. Nå er det Portugal som er europamestere.

Ronaldos tragiske avskjed
Likevel var det en finale som i stor grad virket preget av Cristiano Ronaldos skade i første omgang.

Etter å ha blitt taklet av Dimitri Payet ble Ronaldo liggende og måtte siden byttes ut. Derfra og ut virket det som noe av lufta i kampen forsvant.

Franskmennene åpnet best i den første omgangen med et høyt og aggressivt press, men det var Nani og Portugal som fikk den første avslutning allerede etter fire minutter. Heldigvis for vertsnasjonen gikk den over Hugo Lloris' mål.

Antoine Griezmann har seilet opp som kanskje mesterskapets største spiller. I det syvende minutt presenterte han seg med et skudd som suste til side for Rui Patricios mål.

Samme mann var på farten kun få minutter etterpå da Frankrike igjen vant ballen høyt. Payet fant Griezmann og hans heading satte Rui Patricio virkelig på prøve. Sporting Club-keeperen fikk slått ballen unna.

Så kom omgangens absolutt største episode. Etter et drøyt kvarter smalt Dimitri Payet inn i Cristiano Ronaldo som ble liggende og holde seg til venstrebeinet sitt.

Etter litt behandling så han ut til å være klar igjen, selv om hans gange tydelig bar preg av at han hadde fått seg en trøkk. Etter hvert som minuttene gikk så Ronaldo ut til å slite mer og mer.

Han satte seg ned etter drøyt tjue minutter spilt og signaliserte for byttet. Tårene trillet i det banemannskapet brakte båren ut på banen og hjalp Portugals kaptein av banen. En av mesterskapets største profiler var ut av EM-finalen.

Portugal la seg ikke bakpå av den grunn og fortsatte å angripe gjennom Nani og innbytter Ricardo Quaresma. Likevel var det Frankrike og Moussa Sissoko som så giftigst ut.

I det 22. minutt presenterte Newcastle-mannen skuddbeinet og glemte ballen via en portugiser og over. Etter 34 minutter venter han vekk Cédric og fikk presset skuddet mot mål.

Rui Patricio gjorde en god jobb i å slå ballen ut til corner, men Sissoko viste at det ikke var noe i veien med viljen hans. Portugal presset tilbake, men kom aldri til noen skikkelige sjanser.

Lufta virket nesten å gå litt ut av omgangen etter Ronaldos exit. Og dermed kunne dommer Mark Clattenburg sende Portugal og Frankrike til pause på stillingen 0-0.

Coman satte fart
Det var en nervøs start på den andre omgangen der det virket som både Portugal og Frankrike egentlig ikke ønsket å gi noe vekk til motstanderen.

Det nærmeste lagene var i de første ti minuttene av den andre omgangen var en halvvolley fra Paul Pogba som seilet over Rui Patricios mål.

Men når sjansen først kom, så var den stor. Innbytter Kingsley Coman vridde og vendte med det portugisiske forsvaret og fikk ballen inn mot Antoine Griezmann.

Atlético Madrid-angriperen ruvet høyest i luftrommet, men kom ikke nok over ballen til å få satt ballen på mål. Etter 65 minutter var det kampens største sjanse.

Etter innbyttet av Bayern München-mannen Coman så så Frankrike ut til å ha funnet enda flere strenger å spille på, og han var en konstant uromoment.

I det 74. minutt fikk han kjempet med seg ballen og spilte igjennom Olivier Giroud. Arsenal-spissens avslutning ble mesterlig avverget av Rui Patricio.

I det 80. minutt holdt Nani på å lure ballen inn over Lloris fra skrå posisjon når innlegget hans gikk litt lenger enn planlagt. Tottenham-keeperen rakk akkurat å slå ballen unna for så å avverge João Mários brassespark like etter.

Sissoko fortsatte sin gode omgang da han hamret til fra rundt 25 meter etter 84 minutter. Rui Patricio var igjen godt fremme med nevene og fikk dyttet ballen unna.

Inne i overtiden var det Frankrike som presset på og med 92 minutter på klokka smalt André-Pierre Gignac ballen i stolpen for franskmennene. Han var kun centimetere fra å sende hele nasjonen til himmels.

Éder og ære
Det stod 0-0 etter ordinær tid, og dermed var det duket for ekstraomganger mellom Frankrike og Portugal i EM-finalen.

Lagene så ut i ekstraomgangene, men innbytter Éder var nære på å ordne 1-0 for Portugal i det 103. minutt, men Lloris var kjapt ut på headingen fra Lille-spissen.

I det 108. minutt var Portugal kun en tverlegger fra å muligens sikre seg trofeet. De fikk idømt et veldig tvilsomt frispark etter at Mark Clattenburg gav frispark for hands på Laurent Koscielny.

Reprisene viste at det faktisk var Éder som slo ballen med hånda. Samme mann skulle stige frem nok en gang like etterpå. For når Portugal trengte en helt, så fant de en i form av Lille-spissen.

Etter å ha skaffet seg en flekke med rom rundt 25 meter fra mål hamret Éder til, og skuddet fant vei inn i Lloris' lengste hjørne. Portugal tok ledelsen mot vertsnasjonen i ekstraomgangene av EM-finalen.

Frankrike forsøkte å finne utligningen ved å kaste innpå Manchester Uniteds Anthony Martial, men Fernando Santos' organiserte portugisere stoppet ethvert forsøk.

Når Mark Clattenburg blåste i fløyta for siste gang dette mesterskapet var det jublende portugisere og lamslåtte franskmenn ute på banen. Portugal er europamestere for første gang.