– Skal spise piggskoene om de ikke blir tatt ut til OL

Friidrettspresidenten med knallhard beskjed til toppidrettssjefen om å ta ut Filip Ingebrigtsen til OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det meget overbevisende gullet til Filip Ingebrigtsen i går tok det helt av i den norske leiren. Til og med den europeiske friidrettspresidenten, Svein Arne Hansen, var usedvanlig krass i retning av olympiatoppen som har varslet at yngstebror Ingebrigtsen ikke er kvalifisert til OL.

– Hvis du ikke blir tatt ut til OL så blir det bråk, sa Hansen til Filip Ingebrigtsen da han var frampå og gratulerte med gullet.

– Spise piggskoene

Hansen har flere ganger uttrykt overfor TV 2 i løpet av uka, at han ikke forstår de særnorske OL-kravene i friidrett.

– Man bør følge de internasjonale kravene. De er tøffe nok, sier Hansen til TV 2.

Den norske friidrettspresidenten Tore Hordnes går enda lengre i å legge press på toppidrettssjef Tore Øvrebø, som har siste ord i uttaket.

– Jeg har sagt at jeg skal spise piggskoene til de tre som løp her i kveld (Filip/Henrik Ingebrigtsen og Hedda Hynne), dersom de ikke blir tatt ut til OL, sier Hordnes til TV 2.

– Du legger hardt press på Tore Øvrebø med dette?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg håper virkelig Tore hører dette, sier Hordnes.

– Følger innstillingen

Hjemme i Oslo virker Øvrebø mer lydhør enn han tidligere har virket.

- Vi i Olympiatoppen forholder oss til innstillingen som kommer fra Friidrettsforbundet i løpet av dagen eller morgendagen, og hvem IAAF velger å invitere etter at en internasjonale kvalifiseringsperioden er over i morgen, skriver toppidrettssjefen på en sms til TV 2.

Han er også åpen for å ta ut Filip Ingebrigtsen, men skyver det ansvaret over på noen andre.

- Når det gjelder Filip er vi avhengige av at IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) inviterer han fordi han ikke har klart det internasjonale kravet. Kanskje Hansen i det europeiske forbundet kan hjelpe til med dette? spør Øvrebø.

Inne blant topp 40

Invitasjonslisten som toppidrettssjefen refererer til utarbeides kontinuerlig av IAAF. Hver øvelse under OL skal ha et visst antall utøvere. Og i Filip Ingebrigtsens tilfelle regner man at 45 utøvere skal delta.

Selv om europamesteren er et hundredel bak det internasjonale kravet, er han per i dag nummer 40 på lista - og dermed innenfor de utøverne som IAAF mener er kvalifisert for OL.

I tillegg til Filip Ingebrigtsen er utøvere som Eivind Henriksen (slegge), Erik Dolve (stav), Hedda Hynne (800 meter) inne på listene. Dermed kan det gå mot en veldig bred og stor norsk tropp dersom Øvrebø velger å legge de internasjonale listene til grunn.

Mesterskapsløpere

Det som taler for Filip Ingebrigtsen er at han nå har dokumentert til de grader at han er en mesterskapsløper. På mellomdistanse er det sjelden topptider i mesterskap - men ofte lureløp der det gjelder å ha bra spurt.

- Det som er bra med Ingebrigtsen-guttene er at de nå har vist at de er mesterskapsløpere. De leverer resultater når det gjelder, og det er bra, sier Svein Arne Hansen.