Froome overtok gul trøye etter vill utforkjøring

Forhåndsfavoritten tok innersvingen på konkurrentene i vanvittig utforkjøring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bagnères-de-Luchon/Bergen (TV 2): Chris Froome (31) rykket fra sammenlagtutfordrerne over toppen på Col de Peyresourde og kjøre utfor i et vanvittig tempo.

Mesterlig utforkjøring
Team Sky-kapteinen viste briljante ferdigheter da han tok sekund etter sekund på de jagende konkurrentene. I mål var Tour de France-favoritten 13 sekunder foran det som var igjen av tetgruppen med blant andre Nairo Quintana.

– Nei, det var ikke planlagt. Det ble bare gjort på gøy. Jeg tenkte jeg bare skulle gi det et forsøk. Ingenting satt helt på klatringen, så når vi kom over toppen, så ga jeg det et forsøk for å se om jeg kunne få et forsprang på noen. Det var som et gammelt sykkelløp. Det var gøy, sier Froome.

Froome leder nå rittet sammenlagt og har 16 sekunder ned til Adam Yates og Dan Martin. Hovedutfordrer Nairo Quintana ligger 23 sekunder bak.

– Vi får se om jeg kanskje har brukt for mye krefter, i morgen blir en veldig tøff dag. 20 sekunder er ikke et stort forsprang, men jeg tar ethvert sekund jeg kan få nå, sier Froome.

På vei opp til Col de Peyresourde fikk Froome noen ekstra utfordringer fra en vel pågående kolombiansk tilskuer. Med et hardt slag fikk Froome fjernet hindringen.

– Han løp rett ved siden av styret mitt og hadde et flagg. Det var ganske farlig, så jeg dyttet, eller slo ham, ut av veien, sier Froome til TV 2.

Se Froome slå til tilskuer i videovinduet øverst på siden!

Contador tapte mye tid
Den store taperen på etappen var Alberto Contador. Spanjolen måtte slippe før toppen på den siste stigningen og samtidig se at lagkamerat Roman Kreuziger hang med tetgruppen. I mål var Contadors gruppe ett minutt og 41 sekunder bak Froome.

Dermed virker kapteinsansvaret i Tinkoff-laget å være dyttet over på tsjekkeren.

– Nei, jeg vil ikke si det sånn. Men jeg har selvsagt en liten fordel sammenlignet med Alberto, men det betyr ikke at jeg er lederen, sier Kreuziger til TV 2.

Team Sky mørnet konkurrentene fjell etter fjell på lørdagens etappe. Med et solid hardkjør i front av feltet måtte rytter etter rytter slippe det britiske laget, som leverte en leksjon i god kjøring og strålende lagarbeid.

– I dag var det solid, vi var i gang hele dagen. Jeg slet med knærne, men heldigvis kom jeg meg rundt. Uheldigvis for meg var jeg sammen med Contador, så jeg kunne jo ikke rykke eller noe slikt. Å høre at Froome hadde ei luke og gikk på var fantastisk, så det var en flott dag, sier Geraint Thomas.

For Quintana og resten av utfordrerne var Froomes angrep en tankevekker.

– Ja, vi var litt uoppmerksomme et øyeblikk, så han klarte å få noen sekunder på oss i sammendraget. Vi får se om vi kan slå tilbake i morgen, sier Quintana.

Rafal Majka tar over den prikkete klatretrøyen. Adam Yates beholder ungdomstrøyen. Alexander Kristoffs hjelperytter, Michael Mørkøv, måtte bryte Tour de France lørdag. De andre 197 rytterne kom til mål.

Slik var etappen:
Ikke før man kom til bunnen av Tourmalet ble dagens brudd etablert da Rafal Majka (Tinkoff) og Thibaut Pinot (FDJ) kom seg av gårde. Et stykke opp i den mytiske stigningen fikk duoen besøk av tempospesialisten Tony Martin (Etixx-Quick Step). Tyskeren måtte imidlertid slippe mot toppen da Majka og Pinot gjorde opp om klatrepoengene – den kampen vant Pinot.

I utforkjøringen ned til bunn av neste stigning fikk Martin kontakt med bruddkollegene.

I det som var igjen av hovedfeltet satte Team Sky opp tempoet i andrekategoristigningen Hourquette d'Ancizan og flere ryttere måtte bukke under. Trioen i bruddet holdt likevel forspranget ved like og Pinot trillet først over fjellet foran Majka og Martin.

På etappens tredje stigning til Col de val Louron-Azet, en førstekategori, begynte det omsider å skje ting blant favorittene. Trioen i front ble hentet én etter én av Team Sky-toget, men til tross for det jevne og høye tempoet gikk feltet samlet over toppen.

I utforkjøringen gikk Wilco Kelderman i bakken da han mistet kontroll over forhjulet i en sving ned til bunnen av Col de Peyresourde, men den lovende nederlenderen kom seg hurtig tilbake i tetgruppen.

Ikke overraskende satte Team Sky opp tempoet og styrte feltet opp Col de Peyresourde med fem ryttere helt fremst i tetgruppen. Så bestemte Sergio Henao seg for å støte fra front. Fartsøkningen satte ekstra syre i beina til flere. Blant andre Warren Barguil måtte slippe.

Så var det Froome som satte seg foran og satte opp tempoet ytterligere – da måtte enda flere gi slipp. Alberto Contador var den av de største sammenlagtkanonene som ikke maktet å henge med på hardkjøret i frontgruppen.

Det ble mange angrep blant favorittene mot toppen, men det var ikke noe som skapte de helt store utslagene. Over toppen satte Froome et høyt tempo i utforkjøringen og fikk en liten luke til konkurrentene.

Den ble bare større og større, og Froome suste i mål til etappeseier og gul trøye. 13 sekunder lenger bak kom restene av tetgruppen.