OL-KLAR: Park Tae-hwan poserer med sølvmedaljen på 200m fri fra London. Han tok også sølv på 400 meter fri, en øvelse Henrik Christiansen satser på i Rio. FOTO: AP Photo/Michael Sohn
OL-KLAR: Park Tae-hwan poserer med sølvmedaljen på 200m fri fra London. Han tok også sølv på 400 meter fri, en øvelse Henrik Christiansen satser på i Rio. FOTO: AP Photo/Michael Sohn Foto: Michael Sohn

Dårlig nytt for Svømme-Henrik: Dopingtatt olympisk mester får likevel delta i OL

OL-vinner Park Tae-hwan ba bokstavelig talt på sine knær for Rio-plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det klart at den olympiske mesteren på 400 meter fri fra OL i Beijing, Park Tae-hwan, får lov til å representere Sør-Korea i Rio.

Det skjer etter at idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Sør-Koreas utestengelse av svømmeren var ulovlig.

26-åringen var i utgangspunktet utestengt av den sørkoreanske olympiske komitéen på grunn av en positiv dopingprøve i 2014.

Koreaneren fikk en 18 måneders utestengelse etter å ha testet positivt på et anabolt steroid.

Den internasjonale suspensjonen var over i mars i år, men den sørkoreanske olympiske komitéen hadde særegne regler som nekter doptatte utøvere å representere landet de første tre årene etter at dopingstraffen var ferdigsonet.

Det vil altså si at Park Tae-hwan kunne svømt for landet igjen tidligst i 2019. Regelen er designet for at dopingtatte utøvere ikke skulle være med i det første OL etter at de testet positivt for doping.

Dobbeltstraffet

Svømmeren har tidligere bedd på sine knær, bokstavelig talt, om at den koreanske olympiske komitéen skulle benåde ham.

BØNNHØRT: 2. mai bønnfalt Park Tae-hwan den sørkoreanske olympiske komitéen om å benåde ham. FOTO: Choi Min-kyu/Kiho Ilbo via AP
BØNNHØRT: 2. mai bønnfalt Park Tae-hwan den sørkoreanske olympiske komitéen om å benåde ham. FOTO: Choi Min-kyu/Kiho Ilbo via AP Foto: Choi Min-kyu

Det hjalp imidlertid ikke, og da appelerte Park til CAS. Idrettens voldgiftsrettslo fast at Sør-Koreas dobbelstraff ikke var lovlig, og at utestengelsen burde heves.

– Vi vil inkludere Park Tae-hwan på listen over utøvere som deltar i OL, sier generalsekretær i den koreanske olympiske komitéen Cho Young-ho ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Tøffere for Christiansen

Park Tae-hwan tok gull på 400 meter fri i Beijing, og sølv i London fire år senere.

At koreaneren får delta vil gjøre det langt vanskeligere for norske Henrik Christiansen å være blant de åtte beste som får svømme finale på 400-meteren i Rio.

– Det blir tøffere, helt klart. Det er en tøff konkurrent mer, han er jo olympisk mester, sier Henrik Christiansen til TV 2.

– Når det er sagt så er det ikke noe jeg tenker spesielt på, og kommer nok ikke til å tenke på det når jeg står på startpallen i Rio. Har han fått en dom og sonet den, og i tillegg når CAS sier at det er greit, så må det jo være greit.

Christiansen har pr. dags dato den 14. beste tiden i verden i år (3.46,37), mens Park Tae-Hwan har den sjette beste tiden med 3.44,26. Den tiden satte han i comebacket etter dopingutestengelsen.

Fire av de foran nordmannen på årsbeste i verden liste vil imidlertid garantert ikke delta i OL i Rio. Dette fordi de har to landsmenn som er bedre enn seg på øvelsen.

NM neste

Det vil si at av de som skal delta i Brasil har Christiansen akkurat nå svømt tiende raskest i 2016. Men det er jo resultatlistene som teller.

For øyeblikket er det norske svømmetalentet på siste høydetreningsleir før Rio, en treukers periode i Sierra Nevada.

– Dette har vært en god treningsleir og kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg veldig til å komme i gang, sier Christiansen.

Neste uke svømmer 19-åringen NM i Kristiansand. Det blir siste konkurransetest før Rio.

Topp 15 400m fri, 2016:
1. Mack Horton, AUS, 3.41,65, Australske mesterskapet
2. Sun Yang, CHN, 3.43,55, Pro Swim Santa Clara
3. Connor Jaeger, USA, 3.43,79, US Trials
4. James Guy, GBR, 3.43,84, Britiske mesterskapet
5. Gabriele Detti, ITA, 3.43,97, Italienske vårmesterskapet
6. Tae-Hwan Park, KOR, 3.44,26, Dong-A Meet
7. Conor Dwyer, USA, 3.44,66, US Trials
8. Florian Vogel, GER, 3.44,89, Tyske mesterskapet
9. Townley Haas, USA, 3.45,04, US Trials (3. beste amerikaner)

10. David McKeon, AUS, 3.45,09, Australske mesterskapet
11. Zane Grothe, USA, 3.45,60, US Trials (4. beste amerikaner)

12. Clark Smith, USA, 3.45,74, US Trials (5. beste amerikaner)

13. Jack McLoughin, AUS, 3.46,27, Australske mesterskapet (3. beste australier)

14. Henrik Christiansen, NOR, 3.46,37, Swim Open Stockholm
15. Stephen Milne, GBR, 3.46,53, Britiske mesterskapet