Sir Alex Ferguson om hvem som oppdaget supertalentet: – En stadionvakt fortalte meg om ham

Den legendariske skotten tror Ryan Giggs har en lys fremtid i møte som trener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 29 år i klubben har Ryan Giggs forlatt Manchester United. I 26 av disse årene jobbet han tett med Sir Alex Ferguson.

Nå forteller den legendariske skotten om sin mest trofaste spiller, og hvem det var som oppdaget Giggs i ung alder.

Se det store BBC-intervjuet med Ferguson i videovinduet over!

– Det var en del speidere som har skrytt på seg at de så Giggs, og de gjorde nok det, men det var ingen av dem som tok affære, forteller Ferguson.

Som en cocker spaniel
– En stadionvakt fortalte meg at det var en skam at en United-supporter trente med City, forteller skotten videre.

Deretter bestemte Ferguson seg for å kalle inn den da 13 år gamle Giggs til Uniteds gamle treningskompleks, The Cliff.

– Man kunne se det med en gang. Han bare gled over banen. Som jeg har sagt tidligere så var det som å se en cocker spaniel jage et sølvpapir i vinden. Det var som om beina hans aldri traff bakken, forteller Ferguson om første gangen han så den mange mener er Uniteds største spiller gjennom tidene.

Det som siden fulgte var en lang prosess der Ferguson måtte overtale Giggs til å signere. Etter mye om og men klarte de å overtale han. Og resten, som de sier, er historie.

Debuten

Likevel er det ett minne som har brent seg i Fergusons minne om Giggs.

– En må huske debuten hans. I Manchester United så er du gammel nok når du er god nok, og Giggs hadde akkurat fylt 17 da han debuterte mot Manchester City, forteller Ferguson som også utdyper grunnlaget for debuten.

– Vi gav ham den ikke for å bevise noe, men fordi han var så god og så mye bedre enn mange av de andre. Han var bedre enn mange av førstelagsspillerne da han var 16, forteller Ferguson videre.

Deretter startet en prosess der Ferguson og klubben prøvde å passe på Giggs. Som et stort talent, som i tillegg spilte på kanten, kunne han minne supportere om en ung George Best.

Forstår Mourinho-nei
Etter 963 kamper for klubben, 13 Premier League-trofeer, fem FA-cuptitler (én som assistenttrener i klubben) og to Champions League-trofeer så er det altså over.

Og Ferguson forstår godt hvorfor José Mourinho ikke har tilbudt Giggs rollen han hadde under Louis van Gaal.

– Alle lurte vel på om han kom til å bli Mourinhos assistent, men har har jo hatt samme assistent (Rui Faria) i årevis. Assistenten må jo være en du har stolt på hele livet så derfor var det simpelthen ikke plass til Ryan. Hadde ikke José hatt en assistent, så vet jeg at han hadde valgt Ryan, forteller Ferguson.

Han er likevel sikker på at det eksisterer større jobber for Uniteds legendariske nummer 11.

– Han har ønsket å bli trener i ti år nå. Nå er det hans tid. Han må ut, stå på sine egne bein og akseptere utfordringen. Han kommer til å gjøre det bra fordi han har masse kvaliteter. Han har pokeransiktet og har litt stål ved seg. Og det trenger du i den moderne fotballen, forteller Ferguson.

Etter 26 år under kanskje den største treneren av dem alle så er det i hvert fall liten tvil om at Giggs muligens har fått den beste læremesteren noensinne. Nå gjenstår det å se om han kan repetere noe av den suksessen han opplevde sammen med Manchester Uniteds største trener.