Mesterlig soloseier for Van Avermaet

Mens Alberto Contador tapte viktige sekunder i sammendraget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Le Lioran/Bergen (TV 2): På imponerende og råsterkt vis triumferte Greg Van Avermaet (31) i ensom majestet på onsdagens etappe i Tour den France. BMC-rytteren støtet fra bruddkollega Thomas De Gendt i den nest siste stigningen og så seg aldri tilbake.

– En stor drøm
Van Avermaets andre individuelle etappeseier i Touren gjør at han kjører seg inn i den gule ledertrøyen.

– Det føles utrolig bra. Jeg hadde aldri drømt om gul trøye. Det er en stor drøm som går i oppfyllelse, sier Van Avermaet.

– Det er den vakreste seieren i karrieren min, utdyper belgieren overfor TV 2.

I hovedfeltet kjørte Movistar-laget i et jevnt, høyt tempo på store deler av de siste 50 kilometerne og en rekke ryttere måtte gi slipp.

Romain Bardet angrep like før mål, men det ble med forsøket. Alejandro Valverde og Nairo Quintana var raske med å nøytralisere franskmannen og favorittgruppen samlet seg inn mot mål.

Contador tapte enda mer tid
Den eneste som måtte gi tapt var Alberto Contador. Tinkoff-kapteinen, som har slitt stort etter velt tidligere i Touren, måtte gi fra seg 33 sekunder til de argeste konkurrentene, blant dem Chris Froome og Quintana.

ELENDIG TOUR-START: Alberto Contador (t.v.) har hatt motgang på de fem første etappene. Onsdag tapte spanjolen nye sekunder i sammendraget. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
ELENDIG TOUR-START: Alberto Contador (t.v.) har hatt motgang på de fem første etappene. Onsdag tapte spanjolen nye sekunder i sammendraget. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Foto: Kenzo Tribouillard

– For å være ærlig, gikk det bedre enn forventet. Men jeg tapte litt tid. Jeg visste at Movistar kom til å gjøre en god etappe. Jeg var mentalt forberedt på at de kom til å gjøre en god etappe. Jeg var forberedt på å gi alt. Jeg kanaliserte alle kreftene, men på slutten gikk det så fort at det var umulig å hente seg inn. Jeg har tapt tid, men jeg må bare ta én dag av gangen, sier Contador.

Nå blir det spennende å se hvordan Tinkoff-laget løser fortsettelsen med Roman Kreuziger mye bedre plassert i sammendraget. Contador er allerede ett minutt og 21 sekunder bak Froome og Quintana.

– Moralen er bra. Jeg har opplevd mye. Man må være sterk. Ting er ikke alltid enkelt. Du prøver å komme til Touren i toppform... Og så starter du med to velt. Om etappen hadde gått om fem måter, hadde det nok gått greit. Jeg prøvde og ga alt jeg hadde, men jeg tapte likevel tid, sier Contador.

En av de sterkeste klatrerne som måtte gi slipp i en av stigningene på etappen var Vincenzo Nibali. Dermed er diskusjonen rundt kapteinsansvaret i Astana-laget lagt død. Fabio Aru blir deres mann i fortsettelsen.

Se resultater fra etappen og stillingen i sammendraget her!

Nordmenn i mål i «bussen»
De norske rytterne måtte slippe hovedfeltet da hardkjøret begynte i bakkene. Alexander Kristoff, Vegard Breen, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger kom alle i mål innenfor tidsfristen.

– Den var ganske tøff. Jeg var med på mye, men det ble for tøft i den bakken det gikk av gårde. Jeg kjente også at beina ikke var helt topp. Underveis var jeg glad for at jeg ikke var i bruddet. Jeg hadde nok med å være i feltet, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Jeg kom greit gjennom, men det ble en lang dag. Det var tungt på slutten, sier Kristoff.

– Beina er greie. Det er selvfølgelig hardt terreng, men det ble bra kontrollert i gruppettoen, sier Holst Enger.

Slik var etappen:
Starten på etappen fra Limoges til Le Lioran ble heseblesende. Høyt tempo preget feltet, men det tok en stund før bruddet fikk etablert seg.

I den prikkete klatretrøyen var Jasper Stuyven førstemann over den første stigningen, en fjerdekategori, og sikret seg ett poeng i klatrekonkurransen.

Etter drøyt 20 kilometer fikk omsider en gruppe på ni ryttere aksept fra hovedfeltet til å danne dagens brudd.

De ni var Andrij Grivko (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Cyril Gautier (AG2R), Greg van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Direct Energie) og Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept).

Bruddet jobbet ikke godt nok sammen, og De Gendt, Van Avermaet og Grivko bestemte seg derfor for å stikke. Trioen opparbeidet seg raskt et stort forsprang, på det meste 15 minutter ned til hovedfeltet.

På dagens andre stigning, en tredjekategori, tok De Gendt førsteplassen foran Grivko. På den innlagte spurten fikk Van Avermaet trille først over streken foran Grivko og De Gendt.

Lotto-Soudal-rytter De Gendt kapret også flest poeng på etappens tredje bakkespurt. På vei opp til etappens første andrekategoristigning til Pas de Peyrol var det ikke mer krefter igjen hos Astanas Grivko. Han måtte la Van Avermaet og De Gendt sige fra i stigningen. De Gendt først over fjellpasset og kjøret seg med det inn i klatretrøyen.

I hovedfeltet satte Movistar i gang i et voldsomt tempo og rytter etter rytter måtte gi tapt for hardkjøret – blant dem Peter Sagan i den gule ledertrøyen.

Opp den neste stigningen til Col du Perthus overrasket Van Avermaet og støtet fra De Gendt. Den belgiske BMC-rytteren var først over bakketoppen. Med etappeseier og gul trøye i sikte suste Van Avermaet opp den siste tredjekategorien og kunne paradere inn til etappeseier og gul trøye etter en liten utforkjøring.

Blant favorittene forsøkte Romain Bardet seg med et angrep, men ble raskt nøytralisert av Movistar med Nairo Quintana og Alejandro Valverde. Kun Alberto Contador av sammenlagtrytterne måtte gi fra seg sekunder til konkurrentene.

Julian Alaphilippe beholder ledelsen i ungdomskonkurransen etter en god avslutning på etappen.