Slik kan mobilen redde deg fra leiebilfella

Mange går på en smell – slik kan du sikre deg.

Sommeren er høysesong for leiebil, men du bør vite hva du gjør. Illustrasjonsbilde. 
Sommeren er høysesong for leiebil, men du bør vite hva du gjør. Illustrasjonsbilde. 

Det er mange nordmenn som leier bil i ferien fordi da er du mobil og kan styre hverdagen selv. Siden alle voksne nordmenn i praksis nå har et mobilkamera tilgjengelig, er det smart å se over bilen grundig og ta ulike nærbilder av bilen for å unngå diskusjoner før du tar den i bruk og når du leverer den tilbake.

En av de morsomste sommerbilene du kan kjøpe

Hallvard Nerbøvik, salgs- og markedsdirektør i Hertz Bilutleie.
Hallvard Nerbøvik, salgs- og markedsdirektør i Hertz Bilutleie.

Slik sjekker du bilen

De mest typiske skadene på en leiebil er felg- og dekkskader, steinsprutskade på frontruten, skader på støtfangere og panser, bulker i dørene og på sidene, samt interiørskader.

Det er derfor særlig viktig å ta gode bilder av disse områdene på bilen. Sørg for at eventuelle skader er godt synlig på bildet.

Gode råd:

· Sett deg grundig inn i kontrakten - sjekk prisen, og vær klar over hva du betaler for og hva som eventuelt kommer i tillegg, for eksempel egenandel ved skade/tyveri.

· Ta med førerkort, kredittkort og pass.

· Oppgi navn og fremvis førerkort på alle som skal kjøre bilen. Ekstra sjåfør koster ofte mer.

· Sørg for at kilometerstand og korrekt tidspunkt noteres ved innlevering.

· Dokumenter og meld fra om eventuelle avvik.

– Med leiekontrakten eller i bilen følger et skjema med skadestatus. Du bør sjekke at eventuelle skader på bilen er registrert her. I tillegg til å ta bilder, kan du ved avvik også be en ansatt sjekke skadestatus på skjema mot bilens faktiske tilstand, råder Hallvard Nerbøvik, salgs- og markedsdirektør i Hertz Bilutleie.

Det er viktig å gi beskjed til utleielokasjonen om eventuelle avvik før du tar bilen i bruk. Dette gjelder uansett hvor i verden du leier bil.

Det er greit å huske på at man ikke er alene i trafikken og at andre kan lage merker og bulker i leiebilen, uten at du vet om det, for eksempel et sted du har stått parker.

– Som ansvarlig for bilen i leieperioden påløper eventuelle skadekostnader dessverre leietaker, sier Nerbøvik.

Topp 5: Veier i Europa du MÅ få kjørt

Husk også å sjekke vilkårene

Prisene på leiebil kan variere, slik vi også er vant til på for eksempel flybilletter eller hotellrom. Det viktigste er å bestille tidlig, sjekke hva slags forsikringer og kilometer som er inkludert og prisene på ekstratjenester.

– Det er blitt enklere å bestille leiebil og de internasjonale selskapene er stort sett åpne på tilleggene. En ting er den første prisen du får opp når du søker på nettet, men det viktigste er tross alt hva leieforhold totalt sett ender opp med å koste.

Les også: Bilferie? Da må du huske å sjekke dette først!