Storstilt politiaksjon for å kaste ut husokkupanter i Oslo

HAUSKVARTALET (TV 2): Politiet aksjonerte onsdag morgen mot Hauskvartalet i Oslo sentrum. Husokkupantene skal ha lagt ut feller for å hindre og skade politiet. 11 personer er pågrepet.

Grytidlig onsdag morgen aksjonerte store politistyrker mot Brenneriveien 1 og Hausmannsgate 42.

Oslo kommune hadde fått rettslig tillatelse til å kaste ut personer som oppholder seg ulovlig på adressene, og beredskapstroppen bisto med spesialbygde kjøretøy og politihelikopteret var over området.

Innsatsleder Arve Røtterud forteller til TV 2 at husokkupantene hadde lagt ut feller for å hindre politiets arbeid og for å skade tjenestemenn.

– Det var noen kreative løsninger. Det var blant annet en fallem med spiker i Hausmannsgate 42 som kunne skade oss, sier han.

Fant molotovcocktail og bensinkanner

Politiet brukte motorsag for å skjære seg gjennom en vegg og komme inn i bygningene. I Hausmannsgate 42 hadde flere personer lenket seg fast.

I 7-tiden gikk politiet inn i bygningene. Flere okkupanter ble slept eller båret ut av politiet og iført håndjern.

Inne i Hausmannsgate 42 fant politiet blant annet en molotovcocktail og flere kanner med bensin.

– Ingen personer er skadd. Vi kommer imidlertid til å være her utover dagen, men trapper nå litt ned. Aksjonen har gått relativt rolig og bra for seg, sier innsatsleder Arve Røtterud til TV like før klokken 8.

STØTTET: Flere sto på taket ved Hausmanngate 40 for å støtte okkupantene. Foto: Laila Nguyen / TV 2
STØTTET: Flere sto på taket ved Hausmanngate 40 for å støtte okkupantene. Foto: Laila Nguyen / TV 2

11 okkupanter er pågrepet, og tre er bortvist fra stedet. Rundt 30-40 personer har oppholdt seg i bygården, ifølge politiet.

– Hus bør ikke stå tomme

På taket fra Hausmanngate 40, som ikke var omfattet av aksjonen, sto flere personer og støttet okkupantene, filmet og ropte mot politiet.

Blant dem var 20 år gamle Kim, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt. Han sier han har flere venner som ble pågrepet.

– Jeg støtter okkupasjon som en aksjonsform fordi byen i større og større grad blir preget av at det er pengene som rår, sier han til TV 2.

Caroline Beeldsnijder, som også var på taket, er svært kritisk til politiaksjonen.

ROMMENE: Slik bodde okkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2
ROMMENE: Slik bodde okkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2

– Det burde ikke stå tomme hus som er eid av kommunen. De har tatt bort kommunale boliger og de fleste støtteordninger for lavterskelboliger, sier hun til TV 2.

Inne på et av rommene i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2
Inne på et av rommene i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2

– Så langt syns jeg politiet har drevet med overdreven maktmisbruk. De arresterer folk som ikke har gjort noe galt. Dette er et demokrati, men minner mer og mer om en politistat, sier Beeldsnijder.

Har forsøkt med dialog

19. mai ble politiet bedt om å bistå med å fjerne okkupantene fra Brenneriveien 1 og Hausmannsgate 42.

Grafitti på veggene i gangen i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2
Grafitti på veggene i gangen i Hausmannsgate 42. Foto: Laila Nguyen / TV 2

– Politiets dialoggruppe har i flere uker forsøkt å få dialog med dem, uten å lykkes. De var kjent med vedtak og tidsfrister, og at de risikerte å bli fjernet av politiet dersom de nektet å forlate stedet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

‒ Vi skal bistå Namsfogden slik at de kan gjennomføre sitt oppdrag på en god og trygg måte. Det vil vi gjøre på en så skånsom måte som mulig. Vi ønsker ingen skader på verken okkupanter eller tjenestepersoner, sier fungerende stabssjef Martin Strand.

Trafikkaos i området

Begjæringen om utkastelse gjelder tomten Brenneriveien 1 og bygården Hausmannsgate 42.

Bygningene ble okkupert i mai etter å ha vært ubebodd lenge, ifølge direktør Eskil Bråten i eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune. Han var også til stede under politiaksjonen.

– Jeg beklager at det var nødvendig å gjøre det på denne måten, men sånn er det blitt ettersom de ikke ville forlate eiendommen frivillig, sier han til TV 2.

BARRIKADE: Dette bildet viser barrikaden som gravemaskinen rev ned for å komme til. Foto: Laila Nguyen / TV 2
BARRIKADE: Dette bildet viser barrikaden som gravemaskinen rev ned for å komme til. Foto: Laila Nguyen / TV 2

Hausmannsgate 42 ble stengt i 2010 fordi den var i så dårlig brannteknisk stand at den ble regnet som farlig å oppholde seg i, opplyser politiet.

Vinduer og dører ble murt igjen for å hindre at noen skulle ta seg inn.

Aksjonen førte til trafikkproblemer i Hausmannsgate og Maridalsveien i morgentimene. Politiet opplyser på Twitter klokken 07.54 at det er åpnet for normal trafikk i Hausmannsgate og Maridalsveien.