Holst Engers trener: – Han viser hva som bor i ham

Finn ut hva som har imponert Atle Kvålsvoll mest ved Sondre Holst Enger i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sjetteplass to etapper på rad skulder ved skulder med verdens aller beste spurtere, har Sondre Holst Enger (22) virkelig skapt seg et navn i proffsirkuset.

– Imponerende å se på
Hjemme i Norge ser trener Atle Kvålsvoll med stor glede på det den yngste rytteren i Tour de France-feltet leverer.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av plasseringene. Det er veldig bra til å være debutant og feltets yngste, men det viktigste er at han klarer å komme seg frem og sette seg i posisjon i spurten. Det er jo det vanskeligste for en spurter, sier Kvålsvoll til TV 2.

I kamp med spurt-togene Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal og de andre storlagene har Holst Enger på imponerende vis manøvrert seg fremover med taktisk kløkt og uredd kjøring på de siste kilometerne.

– Han må klare seg alene, og det har han løst veldig bra. Det er imponerende å se på. Han viser hva som bor i ham, sier Kvålsvoll.

Sportssjefen: – Bekrefter kvalitetene sine
Etter målgang på den lengste etappen i årets Tour, 237,5 kilometer fra Saumur til Limoges, måtte Holst Enger konstatere at kreftene ikke strakk til da Kittel, Coquard og Sagan suste fra i front.

– Beina mine stoppet da det var 100 meter igjen. Jeg er litt skuffet. Sjetteplass er bra, men man vil alltid gjøre det bedre, sier i Horten-rytteren et intervju med IAM-laget.

Også i IAM-ledelsen er man fornøyd med Horten-gutten etter den tøffe avslutningen på tirsdagens etappe.

– Han bekreftet kvalitetene sine ved å havne på sjetteplass i en spurt som var forbeholdt kraftspurterne. Han trenger bare å rette på to eller tre detaljer for realistisk kunne kjempe om seieren, sier sportsdirektør Rik Verbrugghe til lagets hjemmesider.

Se spurten fra tirsdagens etappe i videovinduet øverst på siden!

Da TV 2 snakket med Kvålsvoll tirsdag, hadde han ikke fått oppsummert etappen med Holst Enger.

– Han er en vinnerskalle, men samtidig realistisk. Han er fersk i gamet og suger til seg alt han lærer i spurtene, sier Kvålsvoll.

– Det som har imponert meg aller mest, er hvordan han klarer å plassere seg på de siste kilometerne. Han må bruke mye krefter. Han blir presset bort fra hjul og må ta mange drag. Det er noe av grunnen til at han er litt tom når spurten virkelig går, sier Kvålsvoll.

Det gjenstår å se hvor mye krefter Holst Enger har brukt på de to siste etappene. Beina var tunge, sa 22-åringen etter tirsdagens etappe. Onsdag venter en kupert og meget krevende etappe for rytterne.

Kvålsvoll er optimistisk til fortsettelsen.

– Jeg ser ikke bort fra at han kan være med å kjempe om pallen på flere av etappene. Men fokus ligger egentlig ikke der. Det viktigste er at han klarer å løse posisjoneringen og ligger stabilt der fremme. Dersom han skal gi maks hver dag, kan batteriet fort være tomt halvveis. Hvilke valg laget tar mtp. restituering, det får vi bare se, sier Kvålsvoll.

Lagkompis med Edvald?
TV 2 har tidligere skrevet at Holst Enger er ønsket av Edvald Boasson Hagens lag, Team Dimension Data. Ingenting er endelig avgjort, men det er uansett sikkert at Holst Enger ikke sykler for IAM neste sesong. Laget legger nemlig ned driften etter 2016-sesongen.

– Det er klart man ikke får noen bedre arena til å vise seg frem enn Tour de France, sier Kvålsvåll.

– Agenten (Joona Laukka journ.anm) har kontakt med flere lag. Tour de France er jo en arena for å finne seg nytt lag, så det skjer helt sikkert noe underveis i touren.