Fikk råd av Skiforbundet:
– Fornøyd med hvordan vi håndterte Ndure-saken

Nå er friidrettspresidenten glad for at Jaysuma Ndure er tilbake for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AMSTERDAM (TV 2): Den karakteristiske latteren til sprinteren Jaysuma Ndure runget i lokalet da friidrettslandslaget hadde sitt første pressetreff før EM. Det høres at han er tilbake - etter to år med skader og en rettssak som har sugd mentale krefter ut av friidrettens gladeste mann.

– Jeg er veldig glad. Jeg elsker å drive med friidrett, og det er det jeg elsker i hjertet mitt. Så det føles ganske bra, sier Ndure.

– Søkte råd

Den norske friidrettspresidenten innrømmer at det var en vanskelig sak som havnet på bordet da Ndure ble anmeldt for vold mot sin tidligere samboer. Men at de da umiddelbart søkte råd hos sine kolleger i Skiforbundet - som akkurat hadde vært gjennom fyllekjøringsskandalen med Petter Northug.

– Det er klart at vi snakket med Skiforbundet og hvordan de tenkte i den saken. Det er alltid godt å ha noen å diskutere med, sier Tore Hordnes til TV 2.

Han mener det var en selvfølge at de slo ring rundt Ndure.

– Jeg er fornøyd med hvordan vi håndterte den saken. Idretten har en tradisjon for å ta vare på folk som havner oppe i problemer. Og vi må skille mellom sivile saker, og saker innen idretten. Om ikke idretten er et fristed, så er det et sted der man kan komme uansett hvilke problemer man har ellers i livet, sier Hordnes.

Nære venner

Isabelle Pedersen er en av utøverne som har vært nærmest Ndure i den tyngste tiden. Hun er klubbvenninne i BUL, og forteller at de siste årene har bragt dem nærmere hverandre.

– For oss har det handlet om å være der som venner for Jays. Han vet at han alltid har kunnet komme til oss, og han har visst at vi var der for han, sier hun.

– Det viktigste er ikke ordene man bruker. Men at man viser at man støtter en person, og hvilket kroppsspråk man har. Man må ikke være dømmende.

Hun mener det er en bragd i seg selv at Ndure er tilbake med tider som nærmer seg europatoppen, og som har kvalifisert han inn til OL.

– Det er ingen selvfølge når alt i privatlivet ditt legges ut og skal vaskes i media. At han har greid å komme tilbake på det nivået er helt sjukt, mener Pedersen.

– Frisk

Selv ønsker ikke Ndure å si så mye om den pågående voldssaken som er anket inn til lagmannsretten.

– Jeg er her for å løpe, ikke for å prate om den saken, sier han kontant.

Men han legger ikke skjul på at han er takknemlig for de som har hjulpet han.

– Jeg må bare takke mitt støtteapparat som har fått meg frisk og klar til å løpe her. Når jeg er frisk så er jeg skapt til å løpe 200 meter. Det er det jeg elsker å gjøre, smiler han.