Ble omtalt som «Judas» av Putin - i EM får dopvarsleren ekstra beskyttelse

Den europeiske friidrettspresidenten, Svein Arne Hansen, hyller Julia Stepanova før EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AMSTERDAM (TV 2): Julia Stepanova måtte rømme fra hjemlandet etter at hun varslet om systematisk doping i russisk friidrett. Nå gis hun ekstra beskyttelse etter at hun som en av få russere får være med i EM - selv om Russland som nasjon er utestengt.

– Det er helt klart noe vi har tenkt på, og tar våre forholdsregler. Men vi samarbeider tett med arrangøren, og politiet i Nederland, sier Svein Arne Hansen, som er president i det europeiske friidrettsforbundet (EA).

– Gjort mest

I over ett år har Julia Stepanova levd på hemmelig adresse med familien i fare for represalier. President Vladimir Putin har kalt henne for «Judas». Men i dag ble det endelig klart at hun får bli med i EM som starter på onsdag formiddag.

– Stepanova er kanskje den som har gjort mest for rene utøvere, kanskje gjennom tidene, med å stå fram slik hun har gjort, sier Hansen.

800-meterløperen ble selv tatt i doping, og representerte landet sitt under VM i 2011 der hun løp finale sammen med to lagvenninner. I 2013 hjalp hun en tysk TV-kanal med skjulte opptak som avslørte lagvenninner som snakket åpent om bruk av prestasjonsfremmende midler. I ettertid måtte hun altså rømme landet for sin egen sikkerhet.

Hansen ønsker også flere russiske utøvere velkommen.

– Jeg har ingenting i mot at rene utøvere fra Russland er med. Men da må de bevise at de har fulgt et regime, og blitt regelmessig testet, sier han.

Eget sertifikat

Hansen mener både han selv og mange andre ledere i internasjonal friidrett har vært for blåøyde til det systematiske jukset som nå har blitt avslørt.

– Ja, jeg har vært naiv selv. Men det er ikke for sent å snu på det, og gjøre noe. Så vi får sette inn det vi har for å få det til.

Derfor har Hansen gått i bresjen for å styrke antidopingarbeidet i Europa. I ungdomsmesterskapene de neste årene innføres det strengere krav til testing, og blodpass på framtidens utøvere.

– Og i senior EM i 2020, så må alle ha en lisens for å delta, der man har gjennomført tester, og har et oppdatert blodpass.

– Rett og slett et sertifikat?

– Ja, et sertifikat, ja. Og da nytter det ikke å komme rett fra villmarka uten å ha gjennomført noen tester. Det kommer vi ikke til å godta.