– Hun er vårt største medaljehåp

Sportssjefen rangerer Karoline Bjerkeli Grøvdal foran Henrik Ingebrigtsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AMSTERDAM (TV 2): Etter to magre sesonger for norsk friidrett på seniornivå, er det en optimistisk sportssjef som møter TV 2 på utøve hotellet rett utenfor flyplassen i Amsterdam.

Likevel tør ikke Ronny Nilsen å love mer norsk suksess enn under EM for to år siden - da Henrik Ingebrigtsens ene sølvmedalje ble beholdningen.

– Vi har fire utøvere som er rangert topp ti i sine øvelser. Og ut i fra det så har jeg satt målsettingen til at vi tar én medalje under EM, sier Nilsen til TV 2.

Kan overraske

Ut fra statistikken er det Karoline Bjerkeli Grøvdal som er høyest rangert av de norske utøverne. Hun ligger på topp tre både på Europa-statistikken både på 10 000 og 5000 meter.

- Sånn sett er Karoline vårt aller største håp, slår sportssjefen fast.

Det er ikke romsdalsjenta så veldig interessert i å ta inn over seg. Når hun hører hva sjefen sier, kvitterer hun kjapt tilbake med følgende SMS.

- Jeg fokuserer ikke så mye på medalje, eller ikke. Det er resultat av et godt løp, skriver hun til TV 2.

Men tidligere i år, har hun ikke lagt skjul på at ambisjonene er å ta edelt metall hjem fra Nederland.

- Med det nivået jeg har nå, så er det naturlig å ha medalje som et mål i EM, sa Grøvdal etter å ha satt ny pers på 10 000 meter i sesongåpningen.

Og nettopp den lengste distansen er første medaljeøvelse under mesterskapet. Allerede onsdag kan altså Norge ha oppfylt målsettingen.

Men sportssjefen utelukker ikke at flere utøvere kan overraske og lukte på pallplasser, og trekker fram Jaysuma Ndure, Henrik og Filip Ingebrigtsen, samt stortalentene Erik Dolve i stav og Karsten Warholm på 400 meter hekk.

Håper på Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen har tatt medalje i to strake EM på 1500 meter, og rapportene fra treningsleiren i St. Moritz er gode. Smertene på baksiden av låret har vært mindre og mindre.

- Henrik er nummer syv på statistikken i år, men vi vet jo hva han er god for. Så jeg håper selvsagt at han lykkes også i år, sier Nilsen, som mener at Ingebrigtsen også kan overraske på 5000 meter, som går dagen etter 1500 meterfinalen.

Nilsen vil ikke mene så veldig mye om at Ingebrigtsen fortsatt ikke er tatt ut til OL. Han konstaterer at Olympiatoppen ikke har fulgt innstillingen fra friidrettsforbundet. Og derfor lever Ingebrigtsen fortsatt i villrede om han får tur til Rio, eller ikke.

- Jeg føler meg ganske trygg på at Henrik kommer til OL. Dialogen med olympiatoppen er tett, og vi har diskusjoner hele veien. Så jeg vil bli overrasket hvis han ikke kommer dit.

- Vil ha ti til Rio

Utøvere som Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen, Amalie Iuel, Karsten Warholm, Filip Ingebrigtsen, Hedda Hynne, og Erik Dolve, er også veldig nære å komme til OL - selv om de ikke har greid de særnorske kravene.

- Jeg kommer i alle fall til å jobbe hardt for at de utøverne som er nærme skal til Rio. Sånn sett er denne uka veldig viktig. Jeg har sagt at jeg tror vi får ti øvere til OL, og det mener jeg er realistisk. Men så er det mye som kan skje. Hvis sprinterne får kaldt vær, regn, motvind, og dårlige forhold - så kan det bli vanskelig å ta kravene. Så det er ulike forhold vi må ta hensyn til i vurderingene, sier Nilsen.