KREFT: Tre av ti kvinner med aggressiv brystkreft får tilbakefall innen fem år. En ny pionérstudie gjøre langt flere frisk. Foto: Colourbox
KREFT: Tre av ti kvinner med aggressiv brystkreft får tilbakefall innen fem år. En ny pionérstudie gjøre langt flere frisk. Foto: Colourbox

Ny pionérbehandling av brystkreft kan hjelpe mot andre kreftformer

En ny form for behandling av brystkreftsyke kan bli en viktig nøkkel i behandlingen av også andre kreftformer.

Akkurat nå har norske kreftforskere satt i gang en landsdekkende pionérstudie hvor de skreddersyr behandling til hver enkelt pasient som er rammet av aggressiv brystkreft.

Alle i Norge som har denne kreftformen har til nå fått samme type behandling.

Når kulen er oppdaget, settes de på standarddoser med cellegift for å skrumpe svulsten slik at den kan opereres.

Gir hver pasient tilpasset kur

Problemet er at enkelte har blitt underbehandlet mens andre har blitt overbehandlet.

Men brystkreft er egentlig en sekkebetegnelse for mange undertyper av kreft, der ulike genfeil gir svulster som vokser ukontrollert.

Professor Per Eystein Lønning 
Professor Per Eystein Lønning 

Forskere i Bergen mener derfor de ulike typene bør få ulik behandling.

Godt nytt for andre kreftpasienter

Dersom resultatene viser seg å bli like gode som forskerne tror, er dette godt nytt også for andre kreftpasienter.

Genfeilen som ofte gir brystkreft, ligger nemlig i det såkalte «vaktmestergenet», P53. Dette er det samme genet som er ødelagt i mange andre kreftsvulster.

Faktisk skyldes 40 til 50 prosent av alle kreftsvulster en feil i dette vaktmestergenet.

– Hvis vi finner en spesifikk terapi som virker mot dette genet, så håper jeg at det kan brukes også på andre kreftformer, sier professor Per Eystein Lønning som er en av tre ledere for pionérstudien ved Haukeland universitetssjukehus.

– Et betydelig fremskritt

Dersom behandlingen virker på tvers av flere kreftformer, så er det et betydelig fremskritt.

– Man har prøvd med ulike medikamenter rettet mot andre genforandringer, for å se om det kan overføres fra en kreftform til en annen. Men det har ikke alltid vært like vellykket, sier Lønning.

FORSKNING: Forskerne ved Haukeland universitetssjukehus håper 200 brystkreftpasienter kan delta i studien. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2
FORSKNING: Forskerne ved Haukeland universitetssjukehus håper 200 brystkreftpasienter kan delta i studien. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Dette har vært andre typer gener.

– Men P53 spiller en helt sentral rolle i kreftcellen, og det kan være at dette er mer overførbart fra en kreftform til en annen, sier han.

Gentester kreftsvulsten

Det første forskerne i pionérstudien gjør når en pasient får konstatert alvorlig brystkreft, er at de tar en vevsprøve av svulsten. Denne analyseres og når forskerne vet hvilken genfeil som fører til kreft, bestemmer de hvilken behandling personen skal få.

Metoden er en smakebit på hvordan kreftbehandlingen vil bli i framtiden, ifølge forskerne.

BEHANDLING: Den nye behandlingen for brystkreft, kan vise seg å bli viktig også for andre kreftformer. Foto: NTB scanpix
BEHANDLING: Den nye behandlingen for brystkreft, kan vise seg å bli viktig også for andre kreftformer. Foto: NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Dette prinsippet at vi lager individualisert behandling basert på den enkeltes svulst, tror jeg kommer til å bli fremtidens behandling, sier Lønning.

Prosjektet er finansiert av Helse Vest, Helse Midt, og mottar økonomiske støtte og gratis medikamenter fra Pfizer og Astra Zeneca. Studien startet i år og skal vare ut 2019.

Overlege Hans Petter Eikesdal leder studien, sammen med professor Per Eystein Lønning og seniorforsker Stian Knappskog ved Universitetet i Bergen.