– Dette bør du ta med deg på ferien

Kan være gull verdt hvis uhellet er ute. Men i enkelte land er det forbudt!

Det er flere og flere som kjører rundt med et kamera, dashcam, montert i frontvinduet. Det kan være en ekstra god idè hvis du skal ha kjøre bil i utlandet, mener Tryg Forsikring. Illustrasjonsfoto
Det er flere og flere som kjører rundt med et kamera, dashcam, montert i frontvinduet. Det kan være en ekstra god idè hvis du skal ha kjøre bil i utlandet, mener Tryg Forsikring. Illustrasjonsfoto

Det er etterhvert mange bilister som har montert et dashcam i frontvinduet. Kameraet filmer alt som skjer foran bilen. Disse er ofte i stand til å avgjøre skyldspørsmål eller oppklare årsaken til en eventuell ulykke.

Nå er fellesferien i gang, og da er det mange som drar på bilferie – enten i egen bil eller leiebil. Nå anbefaler Tryg Forsikring at du tar med deg kameraet i ferien også.

Her satser han livet i rushtrafikken

Ikke noe påbud

– Et kamera i frontruten kan bidra til et enklere forsikringsoppgjør dersom en havner i små- eller store trafikkulykker. Det er lurt å ha med seg på bilferie i utlandet, sier pressetalsmann Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Det er imidlertid ikke noe påbud i Tryg om at alle bilkundene skal ha dash-kamera for å dokumentere hver minste bulk.

Bruk kameraet med måte

Steen legger til at Tryg ikke støtter bruken av å henge ut folk ved hjelp av kameraet i bilen.

– Det er nok av "tulle-og skrytevideoer" på nett som viser uansvarlig kjøring i trafikken. Slik bruk støtter vi ikke. Vi har heller ikke noe til overs å henge ut enkeltpersoner som filmes. Det er brudd på personvernet, sier Steen.

– Men, vi synes all teknologi som bidrar til sikkerhet og et enklere forsikringsoppgjør for våre kunder og oss er en bra ting. På den måten er videoer fra et dash-kamera et godt supplement ved ulykker, sier Steen.

Ut av tåken kommer en skremmende overraskelse

Forventer video-premiere i sommer

Tryg kan melde om at de hittil ikke har fått inn bilskader fra utlandet hvor dash-kamera har vært brukt i forsikringssaken.

– Men jeg er sikker på at de første sakene kommer inn i sommer. Salget av disse små kameraene har tatt av siden fjoråret. Nå er de også relativt rimelige med god oppløsning, sier Steen.

Glem ikke skademeldingen

Men om du trodde at nå var det slutt på å fylle ut skademeldingsskjemaet, må du tro om igjen.

– Et videobevis fra et dash-kamera alene holder ikke som bevis i en forsikringssak. Kameraet forteller ikke alltid hele historien rundt et ulykkesforløp, forteller han.

Steen legger til at den «gode gamle» skademeldingen fremdeles lever i beste velgående. Fortsatt er det skademeldingsskjemaet som er det viktigste dokumentet ved en ulykke. Tryg anbefaler at man fyller det ut så nøyaktig som mulig.

Nei, du får ikke snike i køen!

– Viktig supplement

Oppfordringen til kundene er å bruke tid på å dokumentere hendelsen med bilder og avstandsmål som legges ved skademeldingen.

– En eventuell video fra et kamera kan være et viktig supplement, som kan bidra til å gjøre forsikringssaken enklere for alle parter. Ikke minst om du er på ferie i et land hvor språkproblemer kan oppstå, sier Steen.

NB: Ikke alle land er like glad i slike kamera. Noen steder er det forbudt. Men i disse landene er det lov: Danmark, Nederland, Italia, England, Spania og i Frankrike, ifølge den tyske bilorganisasjonen ADAC.

I Østerrike er det imidlertid forbud, og kan ende opp med bøter. Også i Sveits og Tyskland frarådes det å bruke dashcam.

Filmer at de kjører i 335 km/t – så smeller det