Nå har Natasha (24) og Erik (21) rømt fra Norge med tvillingene

Natasha (24) og Erik Olsen Myra (21) er siktet av politiet for bortføring og familien blir nå etterlyst via Interpol.

Gjennom en rekke reportasjer har TV 2 fortalt om det unge paret.

Natasha Olsen Myra (24) og Erik Olsen Myra (21) fra Stange kommune fikk tvillingjenter for ni måneder siden.

Men fire timer etter fødselen ble barna hentet av barnevernet på sykehuset.

Barnevernets begrunnelse var at moren er psykisk utviklingshemmet og derfor ikke hadde god nok omsorgsevne. To nye psykolograpporter viser imidlertid at dette er feil og at hun er innenfor normalområdet.

Etter at TV 2 omtalte saken, gikk barnevernet med på en løsning der foreldrene ble gjenforent med tvillingene på en mor/barn-institusjon, hvor de skulle få særlig opplæring og hvor omsorgsevnen skulle evalueres.

Her skulle familien være i to måned, frem til slutten av juni. Mot slutten av oppholdet, skulle barnevernet på nytt vurdere om foreldrene var skikket til å ha omsorgen for tvillingene.

Fostermoren, som hadde hatt barna i sju måneder, skulle også delta i deler av opplegget.

Les også: Barnevernet vil ikke lenger si om de mener at Natasha er psykisk utviklingshemmet

Rømmer med barna til Polen

Men i begynnelsen av juni får familien tips om at barnevernet ikke kommer til å tilbakeføre omsorgen til foreldrene, til tross for at det er flere uker igjen av oppholdet.

Dermed tar de en dramatisk avgjørelse. De rømmer med barna til Polen.

Onsdag denne uken fatter fylkesnemnda for barnevernsaker avgjørelse om at Natasha og Erik ikke får beholde omsorgen for tvillingene. De skal tilbake til fostermor.

Men da er allerede familien på fire forsvunnet fra landet.

Dette sier foreldrene fra Polen

TV 2 har lørdag vært i kontakt med familien, som befinner seg i en polsk småby. De sier at barna har det godt.

– Det går bra med jentene. De har hatt stor framgang på den måneden vi har vært borte, og de har lagt på seg ett kilo, sier Natasha.

ETTERLYSER: Påtaleansvarlig Bjørn Egil Drangevåg ber paret melde seg. Foto: TV 2
ETTERLYSER: Påtaleansvarlig Bjørn Egil Drangevåg ber paret melde seg. Foto: TV 2

De har sendt oss et videoklipp hvor de avviser at barnevernet har omsorgen for barna.

De bekrefter at de er trygge på at flukten til utlandet ikke vil få konsekvenser for barnevernssaken i Norge.

– Omsorgen er det vi som har uansett. Vi sitter oppe i situasjonen nå med ansvaret for dem, sier Erik.

– Det viktigste er jo at jentene har det bra. Vi har forståelse for at ikke alle er enige i det, men sånn ble det. Vi tenkte på jentene, og det er det som er viktigst her, sier Natasha på telefon til TV 2.

Politiet har siktet paret

Saken har fått høy prioritet hos politiet i Asker og Bærum, og de har de siste ukene drevet en omfattende etterforskning.

Politiet har nå siktet foreldrene etter §216 i Straffeloven, som omhandler forhold hvor mindreårige ulovlig unndras omsorg.

Nå har de gått ut med en internasjonal etterlysning av familien.

– Dette er en barnebortføringssak, som etterforskers opp mot Straffelovens bestemmelser om omsorgsunndragelse. Slik vi ser saken, så blir den verre og verre for hver dag som går, sier Bjørn Egil Drangevåg, påtaleansvarlig ved Asker og Bærum politistasjon.

RØMT: Natasha Olsen Myra (24) er fast bestemt på å beholde tvillingene. Foto: TV 2
RØMT: Natasha Olsen Myra (24) er fast bestemt på å beholde tvillingene. Foto: TV 2

Oppfordrer paret til å melde seg

Politiet har sikret seg elektroniske spor fra Polen som peker mot paret. Men de vet ikke hvor i landet familien befinner seg.

– Siste informasjon vi fikk i dag, er at de befinner seg i utlandet, trolig i Polen.

Politiet oppfordrer nå foreldrene til å melde seg.

– Ta kontakt med politiet, hvor enn dere befinner dere så skal vi hjelpe dere hjem. Denne flukten her, den er det bare tapere i, rett og slett, sier Drangevåg.

Avviser at reisen er straffbar

Ifølge parets advokat har de aldri gjort noe galt.

NØDSITUASJON: Advokat Astrid Gjøstadal mener foreldrene handlet i en nødsituasjon. Foto: TV 2
NØDSITUASJON: Advokat Astrid Gjøstadal mener foreldrene handlet i en nødsituasjon. Foto: TV 2

Da de dro fra institusjonen var akuttvedtaket om omsorgsoverdragelse av barna til Barnevernet utgått. Dermed var det foreldrene som hadde den faktiske omsorgen, ifølge advokaten til paret Astrid Gjøstadal.

– Jeg er veldig usikker på om de har gjort noe straffbart i det hele tatt. De har vært frivillig på en institusjon, og på det tidspunktet da de reiste så var det ikke noe omsorgsvedtak, og det har ikke vært noe akuttvedtak, sier Gjøstadal.

– Men uansett, så har dette fortonet seg som en stor nødsituasjon for foreldrene. De hadde ikke noe valg, de måtte gjøre dette, sier Gjøstdal.

Hun beklager at barnevernet og politiet ser annerledes på saken.

– Det er ikke noe heldig situasjon, men jeg føler meg ganske trygg på at det var det eneste foreldrene kunne gjøre, sier Gjørstadal.

Barnevernet: – Svært alvorlig

Barnevernet ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken overfor TV 2.

Les også: Barnevernet nekter å beklage

KORT LYKKE: Foreldrene var i lykkerus da de fikk vite at de skulle gjenforenes med barna. Nå er lykken snudd til fortvilelse. Foto: TV 2 
KORT LYKKE: Foreldrene var i lykkerus da de fikk vite at de skulle gjenforenes med barna. Nå er lykken snudd til fortvilelse. Foto: TV 2 

– Hvordan ser Stange kommune på at disse foreldrene nå er på rømmen?

– Barnevernstjenesten i Stange har taushetsplikt om enkeltsaker. Det som kan sies på generelt grunnlag er at i tilfeller der foreldre velger å rømme fra norsk barnevern med barn, så er det selvsagt svært, svært alvorlig, sier Gro Enocsen, som er barnevernets advokat i saken.

– Har det gått prestisje i denne saken for Stange kommune?

– Stange kommune har ikke prestisje i noen barnevernssaker. Stange kommune forplikter seg i henhold til barnevernsloven til å ivareta barnas interesser og det er det vi forholder oss til, sier Enocsen.

Visste selv ikke om diagnosen

Hovedbegrunnelsen i barnevernets vedtak er at Natasha er psykisk utviklingshemmet og ikke kan ha omsorgen for barn. Fylkesnemda opprettholdt beslutningen og vektla også diagnosen psykisk utviklingshemmet.

En diagnose Natasha sier hun ikke viste at hun hadde.

– Når fikk du vite om det?

– I akuttvedtaket på sykehuset etter at jentene ble tatt. Jeg har aldri hørt at jeg har den diagnosen tidligere, sa Natasha til da TV 2 først omtalte saken.

Les også: Fremskrittspartiet krever at barnevernet granskes

Hevder at testene var ufullstendige

Diagnosen psykisk utviklingshemmet fikk Natasha av en lege på Sykehuset Innlandet da hun var 13 år gammel, i forbindelse med en søknad om trygdeytelser.

Han benyttet følgende diagnose: Uspesifisert psykisk utviklingshemming med betydelige atferdsproblemer.

– Vi har dokumenter fra 2005 som viser at legen har gitt en diagnose uten å ta tilstrekkelige gode tester. Han hadde heller ikke noe mandat til å sette en diagnose, sier Natasha og Eriks advokat, Astrid Gjøystdal til TV 2.

Legen som satte diagnosen vil ikke kommentere saken. Men i en forklaring han har avgitt skriver han: «Diagnosen var benyttet utifra en antagelse og et inntrykk for å forklare hvilket behov Natasha hadde for hjelp.»

– Fikk mye tid med barna

I tiden mens familien bodde på institusjonen har foreldrene fått mer og mer tid med barna. Mot slutten var de sammen med barna 23 timer i døgnet.

Les også: La frem kritisk rapport om Natasha og Erik før de gjenforent med barna

– De hadde jo tilbakeført disse barna! De sov hos foreldrene sine, de våknet hos foreldrene sine. De ble matet av foreldrene sine, de lekte med foreldrene sine, understreker advokat Astrid Gjøstadal.