Er dette sommerens farligste trend?

På 20-tallet var dronning Maud kjent for sine stramme korsetter. Nå har dronningen av sosiale medier, Kim Kardashian, tatt trenden med seg inn i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner har måtte lide for skjønnheten gjennom alle tider.

Korsetter var et nødvendig onde i gamle dager, og dronning Maud var blant kvinnene som brukte dem flittig på 20- og 30-tallet.

Etter hvert forsvant korsettet idet kvinnefrigjøringen vokste fram. Nå ser det derimot ut til at trenden er tilbake. Og det er ingen ringere enn dronningen av sosiale medier som står i spissen denne gangen - Kim Kardashian.

Enorm påvirkningskraft

God sommer Norges programleder Siri N. Avlesen Østli fikk i utfordring å prøve ett av de nye og trendy korsettene, som nå kalles «waist trainer», men hun holdt ikke ut særlig lenge.

Moteekspert Marianne Jemtegård testet også korsettene, og hun er ikke videre imponert da hun besøker God sommer Norges studio på TV 2-taket.

– Det er merkelig å kalle dette for en waist trainer. For man trener ikke opp midjen. Det føles mest som om jeg klemmer ting hardt sammen.

Jemtegård forteller at det ikke er tilfeldig at dette har kommet på moten nå. Kardashian-klanen har en enorm påvirkningskraft på unge jenter.

– Det er en stor verdensomspennende trend. Mange norske jenter er også påvirket. Det sier mye om Kardashian som fenomen. Det sies at Kim Kardashian kan ta 1,5 millioner for et innlegg på Instagram-kontoen sin. Da kan man bare tenke hva hun har fått betalt for å fronte disse korsettene, sier Jemtegård.

IKKE IMPONERT: Moteekspert Marianne Jemtegård prøvde å gå med korsett i bare to timer, men var likevel sliten da hun var ferdig. Foto: TV 2.
IKKE IMPONERT: Moteekspert Marianne Jemtegård prøvde å gå med korsett i bare to timer, men var likevel sliten da hun var ferdig. Foto: TV 2.

Fysioterapeut Ingeborg Hoff Brækken støtter Jemtegårds mening om korsettene.

– Jeg tenker at moten er særdeles usunn, både med tanke på de helsemessige konsekvensene og når det gjelder kvinnesynet og kroppsbildet. Det er ikke sunt på noen måte, og det i hvert fall ikke en trainer. For du trener ingenting, bekrefter hun.

Organene trykkes sammen

Selv om dagens korsetter er mindre helseskadelige enn de dronning Maud brukte, vil de begge to fraråde unge jenter å kjøpe korsetter for feriepengene.

– Jeg vil ikke anbefale noen å hoppe på trenden. Jeg tviler også på at det har en langsiktig effekt for midjen din. Men det er et faresignal at man etter så lang uten korsetter nå skal snike trenden tilbake, sier Jemtegård.

Hoff Brækken påpeker at bruk av korsett påvirker de indre organene.

– Bruker man et sånt korsett, får man ikke brukt pustemuskelen ordentlig. Leveren blir skviset oppover og innover. Tarmene blir trykket nedover og du får ikke et godt fordøyelsessystem. Du får også et voldsomt trykk på blæren.

– Og jeg merker at du blir et kjedelig menneske, sier Jemtegård som ikke orker å gjøre mye med korsettet rundt midjen.

Men hva blir det neste?

– Pute på rumpa, det har også Kim Kardashian begynt med nå, avslutter Marianne Jemtegaard.