Cruyff-vendte og headet Wales til historisk semifinale

Wales møter Portugal i semifinalen etter en knallsterk 3-1-seier over forhåndsfavoritt Belgia i kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wales – Belgia 3-1 (1-1):

Belgia tok ledelsen, men Wales slo tilbake og er klar for en historisk semifinale i EM etter 3-1-seier i kvartfinalen.

Reading-spilleren Hal Robson-Kanu rundlurte to motstanderne med en utrolig Cruyff-vending og satte inn 2-1-scoringen i det 55. minutt. Fire minutter før slutt punkterte innbytter Sam Vokes, som til daglig spiller for Burnley, kampen fullstendig da han scoret 3-1-målet.

– Vi visste at det ville bli en tøff kamp. Men vi spilte god fotball. Vi er ikke her for å nyte det. Vi er her for å konkurrere. Vi skapte sjanser og kjempet, og det er alt jeg kan forvente av spillerne, sa en tydelig stolt Wales-trener Chris Coleman etter triumfen.

– Vi har spille som Ramsey, Gareth Bale og Joe Allen i laget som er pasningsikre spillere. Men alle spillerne er pasningsikre. Mot England var vi ikke pasningsikre, men mot Belgia bestemte vi oss for å spille god fotball, selv om vi ikke skulle vinne. Målet vårt var å vise alle at vi er er offensivt lag som spiller god fotball, mente han.

Mannen bak den utrolige Cruyff-vendingen, Robson-Kanu, hyller Wales' lagmoral.

– Dette var fantastisk. Vi jobbet for å komme tilbake i kampen, og vi visste at hvis vi fortsatte å kjøre på så kunne vi få belønningen. Og sånn gikk det, sa Robson-Kanu ved kampslutt.

– Det er vanskelig å beskrive dette. Vi har jobbet så hardt for dette. Alle som har vært involvert med laget fortjener hyllest for at vi er der vi er nå. La oss håpe det fortsetter, mente Wales-spissen.

– Noe helt spesielt har skjedd
Wales har aldri tidligere deltatt i EM, og forrige gang nasjonen deltok i et mesterskap var i VM i 1958.

– Noe helt spesielt har skjedd. Wales er klar for semifinalen. Det er ikke til å tro. For noen bytter. Det Wales leverte var rett og slett fenomenalt, sa den tidligere landslagsspilleren for Wales, Robbie Savage, til BBC etter kampen.

Belgia med kjempesjanser
Etter den forrykende 1. omgangen, der Belgia styrte det første kvarteret av kampen før Wales overtok fullstendig, gikk det ikke mange minutter før Romelu Lukaku presenterte seg.

Den belgiske angriperen fikk en stor mulighet til å sende nasjonen i ledelsen tre minutter etter sidebyttet, men vanligvis så treffsikre Lukaku headet svakt utenfor.

Noen minutter senere skrudde Eden Hazard ballen like utenfor mål etter skudd fra kanten av 16-meteren.

I det 55. minutt tok imidlertid Wales ledelsen. Angriperen Hal Robson-Kanu, som til daglig spiller i Reading, rundlurte to motstanderne med en utrolig Cruyff-vending i feltet, og satte lekkert inn 2-1-ledelse for Wales.

– For en Cruyff-vending det var fra Hal Robson-Kanu. Om det var Messi som hadde gjort det, så ville folk snakket om det i årevis, mente tidligere Wales-spiller Robbie Savage under BBCs livedekning om den fantastiske scoringen.

Den tidligere landslagsspissen John Hartson fulgte opp:

– Om jeg var manager i en Premier League-klubb ville jeg uten tvil ha kjøpt Hal Robson Kanu. For en scoring, utbrøt han på BBC Radio.

Jaget desperat utligningsmålet
Belgia måtte fremover på banen etter Wales' 2-1-scoring og skapte en rekke målsjanser til å utligne.

Marouane Fellaini kom inn for Yannick Carrasco i pausen, men midtbanespilleren var heldig som ikke pådro seg rødt kort. Fellaini kom med flere stygge etterslenger, og i et av tilfellene fikk han gult kort.

Kvarteret før slutt var imidlertid Fellaini svært nære ved å bli Belgias store helt. I god posisjon headet Manchester United-spilleren like utenfor.

Ti minutter før slutt skrek Lukaku på straffespark. TV-bildene viste at Everton-spissen ble taklet, men utenfor 16-meteren.

Wales viste en utrolig lagmoral og fikk avverget belgiernes største sjanser på effektivt vis.

Og i sluttminuttene kontret Wales. «Dragene fra Wales» utnyttet kontringen på beste vis. Sam Vokes fikk stå helt alene i feltet og headet nydelig inn 3-1-scoringen i lengste hjørnet.

De vant kampen 3-1 og er klar for en historisk semfinale i EM. Der møter Wales Portugal.

Belgia med utrolig trippelsjanse
Forhåndsfavoritt Belgia tok kommandoen fra start og styrte kampen fullstendig i åpningsminuttene.

Etter seks minutters spill fikk Belgia en utrolig trippel-sjanse til å ta ledelsen.

Yannick Ferreiras avslutning ble reddet av keeper, Thomas Meunier skudd på streken. Ballen havnet til slutt hos Eden Hazard, men også stjernens kjempesjanse ble avverget i siste sekund.

– En briljant scoring
Tretten minutter ut i kampen sprakk nullen for Wales. Radja Nainggolan fikk perfekt treff fra 29,6 meter, og klinket ballen i krysset.

Wales' keeper Wayne Hennessey var sjanseløs på den vakre scoringen.

– Jeg så på Nainggolans skuddtrening under oppvarmingen, og tenkte bare la ham skyte, for han kom ikke til å score. Men det skuddet var umulig å stoppe. Det var rett og slett et briljant åpningsmål. Wayne Hennessey var sjanseløs, sa Wales' tidligere landslagsspiss John Harton om scoringen under BBC Lives livedekning av oppgjøret.

Drøye ti minutter senere fikk Wales en gyllen mulighet til å utligne. Neil Taylor fikk ballen i god posisjon i feltet, men den knallhardte avslutningen ble reddet på glimrende vis av Belgias verdensklassekeeper Thibaut Courtois. Den avslutningen så nok Wales-manager Chris Coleman gå i mål.

Etter 30 minutter slo Wales tilbake. Kaptein Ashley Williams fikk stå helt alene i feltet etter en corner, og headet inn 1-1-scoringen.

– Ashley Williams var svært usikker til kampen på grunn av skade, men kom seg på banen og scoret med en knallhard heading. Det viser bare hvilket kaliber den mannen er laget av, sa tidligere Wales-spiss Hartons etter 1-1-scoringen.

Like før pause fikk Williams igjen stå helt alene i feltet etter et corner, men denne gang headet kraftstopperen over mål.

Den forrykende 1. omgangen endte 1-1, i en omgang der Belgia var best det første kvarteret, før Wales styrte kampen frem til kampuret viste 45 minutter.

Skadeproblemer hos Belgia
Belgias Jan Vertonghen mister resten av EM og kanskje Premier League-starten etter at han har pådratt seg en skade i ankelen. Eden Hazard har slitt litt med smerter i låret de siste dagene, men rakk heldigvis for Belgia kampen mot Wales.

Thomas Vermaelen måtte stå over oppgjøret grunnet for mange gule kort.

Wales sin kaptein, Ashley Williams, har slitt med en skulderskade de siste dagene, men rakk oppgjøret.

Wales hadde dermed en skadefri tropp før oppgjøret.

Slik startet lagene:

Wales: 1 Wayne Hennessey – 5 James Chester, 6 Ashley Williams, 4 Ben Davies – 7 Joe Allen, 16 Joe Ledley, 10 Aaron Ramsey, 3 Neil Taylor, 2 Chris Gunter, 9 Hal Robson-Kanu – 11 Gareth Bale

Belgia: 1 Thibaut Courtois – 2 Toby Alderweireld, 21 Jordan Lukaku, 15 Jason Denayer, 16 Thomas Meunier – 6 Axel Witsel, 4 Radja Nainggolan, 7 Kevin De Bruyne – 10 Eden Hazard, 11 Yannick Ferreira Carrasco, 9 Romelu Lukaku

Dommer: Damir Skomina, Slovenia