SKRIVER HAN HISTORIE? Nairo Quintana har holdt tomlene mye opp siden han fikk sitt Tour-gjennombrudd i 2013. Nå tror Johan Kaggestad at tiden er kommet for colombianeren å også feire på topp i Paris. Foto: Scanpix
SKRIVER HAN HISTORIE? Nairo Quintana har holdt tomlene mye opp siden han fikk sitt Tour-gjennombrudd i 2013. Nå tror Johan Kaggestad at tiden er kommet for colombianeren å også feire på topp i Paris. Foto: Scanpix Foto: Josep Lago

Dette er Kaggestads Tour de France-favoritt

TV 2s sykkelekspert håper og tror på colombiansk triumf i Touren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tourmanager nå!

Årets Tour de France tråkkes i gang til helgen, og på sedvanlig vis spekuleres det heftig i hvem som kommer til å stå igjen som seierherre i Paris om en snau måned.

Fjorårsvinner Chris Froome har naturlig nok lav odds hos bookmakerne. Men også klatrekongen Nairo Quintana nevnes av flere som den store favoritten i år.

Og med to 2. plasser og to hvite ungdomstrøyer i Touren (2013 og 2015) bak seg, samt én klatretrøye (2013) er det kanskje ikke så rart at flere tror han nå endelig vil lykkes.

En av dem er TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Quintana ser veldig bra ut i år, og virker å ha tatt nok et steg opp. Jeg har han som min Tour de France-favoritt, faktisk. Jeg tror han vil vinne hele Touren, sier han til TV 2.

– Froome er åpenbart en stor favoritt, men jeg synes årets Tour-løype passer mye bedre til Quintana enn til Froome. Jeg liker Froome godt, men jeg synes også det hadde vært ekstra gøy for sykkelsporten og Tour de France om det endelig ble en colombiansk seier, sier Kaggestad.

Se og følg alle etappene i vårt livesenter!

– Må ikke tape tid den første uka

Den erfarne sykkeleksperten mener likevel Quintana må få det til å klaffe på et par viktige punkter før han kan ikle seg gult i Paris.

– Bakketempoen (18. etappe) passer veldig bra til Quintana. Der vil han gjøre det bra. Men den store utfordringen blir den første tempoetappen (13. etappe). Quintana har riktignok blitt bedre på tempo i det siste, men både Froome og Alberto Contador er fortsatt bedre. Han må fokusere på å ikke tape for mye. For han vil tape, men det tapet kan han hente inn i fjellene, tror Kaggestad.

Og apropos tidstap. En av de tingene som felte Quintanas seierssjanse i fjorårets Tour var blunderen på 2. etappe, der han ble offer for en splitt i feltet og tapte over minuttet til Froome & Co.

– Det må han unngå i år hvis han skal vinne. Han kan rett og slett ikke tape så mye tid igjen den første uka. Da kan det være kjørt, sier Kaggestad.

Og fortsetter:

– Quintana må fokusere på å være nogenlunde likt med Froome før de ti siste dagene. Da er det flere harde fjelletapper hvor han virkelig kan slippe seg løs. I fjor herjet han jo den siste uka. Jeg ser heller ikke bort fra at det kan bli Quintana-show på etappen opp Mont Ventoux (12. etappe).

– Den beste klatreren i verden

Foruten at Quintana er blitt ett år eldre og har fått flere ritt i beina, peker også Kaggestad på andre viktige faktorer som taler for 26-åringen.

– Han har et veldig bra lag rundt seg i Movistar. De er etter min mening fullt på høyde med Sky. Og i år har Alejandro Valverde sagt at han ofrer helt sine egne ambisjoner og skal hjelpe lagkameraten Quintana. Han er en solid hjelperytter i fjellene.

– I tillegg er Quintana svært offensiv. Han er god til å klatre, noe han har vist flere ganger de siste årene. Etter min mening er han nok den beste klatreren i verden. Og årets Tour-løype favoriserer gode klatrere, sier Kaggestad.

Kampen med Froome kommer likevel til å bli heftig, skal vi tro Kaggestad.

– Årets sammenlagtkamp kommer til å bli jevnere enn på svært lenge. Det er mange som kan vinne. Foruten Froome og Quintana, er det også Alberto Contador, Romain Bardet og Richie Porte. Vincenzo Nibali er også med, men jeg tror ikke han har noen sjanse til å vinne. Han vant Giro d'Italia i vår og tenker nok mest på å finne formen til OL.

– Sammenlagtkampen vil nok først og fremst stå mellom Quintana og Froome. Jeg gleder meg til å se de to hamre løs på hverandre i fjellene, sier Kaggestad engasjert.

Slik er etappene i årets Tour de France!

– Har en inderlig lyst til å lykkes

Historien om Quintana er like fascinerende som den er vakker. Han vokste opp i fjellene i Cómbita under beskjedne kår, og måtte tidlig jobbe for tilværelsen.

Den unge Quintana måtte hjelpe til i sin handikappede fars frukt- og grønnsakshandel. Det er lett å ty til klisjeen om at «en rytter som kommer fra beskjedne kår vil være mer sulten på suksess», men Quintana selv mener han ikke hadde så tøff bakgrunn.

– Ja, vi jobbet fra veldig ung alder. En av mine tidligste minner er at jeg satt på en buss med masse bønder, frukt og grønnsaker rundt meg. Men det var ikke så ille. Vi hadde det bra, sa han til Cycling News i 2013.

Kaggestad mener likevel Quintanas bakgrunn har er en viktig grunn til at han nå er såpass bra som rytter.

– Quintana har åpenbart en sterk vilje. Han vokste ikke opp med sølvskje i munnen og har derfor en inderlig lyst til å lykkes. Samtidig virker han som en veldig blid og morsom fyr, sier Kaggestad.

– Interessant nok har heller ikke de andre Tour-favorittene hatt en privilegert bakgrunn, heller. Froome vokste opp i en ettromsleilighet med moren sin i Kenya, og Contador kommer fra en fattig familie i en forstad til Madrid, der broren hans var handikappet. De har alle en indre driv og tøffhet, sier han.

Vokste opp i 3000 meters høyde

Men det er ikke bare den familiære bakgrunnen som har satt sine spor i Quintana. Også landskapet han vokste opp i hjemme i Colombia.

For foreldrene til Quintana klarte etterhvert å spare nok penger til å gi sønnen en sykkel. Men årsaken var ikke et håp om at Quintana skulle bli proff, men rett og slett fordi han skulle komme seg til skolen som lå 16 kilometer unna i svært kupert terreng.

– Han syklet over fjell og i lange bakker hver dag i nesten 3000 meters høyde. Det er åpenbart en stor fordel, med tanke på oksygenopptak, påpeker Kaggestad.

– Dette er også noe som kjennetegner andre colombianske sykkelstjerner som har kommet tidligere. De er alle lette, gode til å klatre og de har alle vokst opp i fjellene. Det kan sammenlignes med de beste kenyanske løperne, som også har vokst opp i høyden, forteller Kaggestad.

Quintana brukte uansett sykkelturene godt og oppdaget talentet sitt ved en tilfeldighet. En lokal sykkelklubb brukte nemlig en bakke på skoleveien til å trene i og Quintana bestemte seg for å bli med.

Den unge Quintana var selvsagt mye bedre enn de andre og løp hjem til faren sin for å fortelle om hendelsen. Pappa Quintana ble så begeistret at han kjøpte en landeveissykkel til sønnen, og tok ham med på lokale ritt.

Kjøre få konkurranser

Der gjorde Quintana det så bra at han – fortsatt bare som juniorrytter – ble hentet til det colombianske kontinentallaget Boyacá es para Vivirla i 2009. Deretter fulgte kontrakt med Colombia es Pasióni 2010, før Movistar signerte ham i 2012.

Og resten er – som kjent – historie. Quintana debuterte i Touren i 2013 og tok sykkelverdenen med storm. Siden det er det blant annet blitt seier i Giro d'Italia (2014), samt triumfer i mindre etapperitt som Baskerland rundt, Tirreno-Adriatico og nå seinest Catalonia rundt og Tour de Romandie i vår.

De to sistnevnte seirene var for øvrig to av veldig få ritt som Quintana har kjørt denne sesongen.

– Quintana kjører alltid et forsiktig program før Touren. Han kommer dit nesten uten konkurranser i beina. I stedet trener han mye i høyden. Det fungerer åpenbart bra for ham, sier Kaggestad.