Dommersjefen: – Håper på en høst uten at spillere henter ballen i mål

Mens Jesper Mathisen spår at problemet med Norges mest utskjelte regel eskalerer ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld starter Tippeligaen opp igjen etter EM-pausen.

Et knippe nye regler, som vi allerede har sett (forsøksvis) innført i EM i Frankrike, iverksettes også her hjemme fra og med i dag. For eksempel:

* Det er ikke lenger automatisk rødt kort ved å frata motstander en opplagt målsjanse, dersom forseelsen skjer innenfor 16-meteren.

* Ved straffespark skal det være gult kort til keeper dersom han/hun beveger seg for tidlig ut fra målstreken. Straffeskytter kan heller ikke gjøre noen finte etter at standfoten er satt ned - altså må skuddet utføres i en jevn bevegelse, hvis ikke skal også dette straffes med gult kort.

Men som TV-seerne for lengst har sett: EM-dommerne har ikke slått ned på keepere som ligger en meter utenfor målstreken og redder straffespark. For eksempel Sergio Ramos' straffespark mot Kroatia, eller Jakub Blaszcykowski miss mot Portugal i går.

– Vi ser tilfeller i EM at dette ikke er godt nok håndtert. Det krever fryktelig mye av dommerne. Du skal være 100 prosent sikker, ellers blir konsekvensene store. Det er lettere å snu på hodet når man er usikker, og tenke "dette lar vi gå". Jeg tror vi må få hjelp av video for å få dette til, sier dommersjef i NFF, Terje Hauge.

Regel med forpliktelser
En annen regelendring, som heller ikke kan sies å være noen suksess og som er forbeholdt den norske ligaen, er den som handler om at angripende lag ikke får røre ballen etter å ha scoret.

En rekke spillere har, enten det er i Tippeligaen eller nedover i divisjonene, opplevd å havne i dommerens bok fordi de har hentet ballen i målet etter et reduseringsmål, og forsvarende lag har utnyttet regelverket og skapt en konfrontasjon.

Regelen - eller retningslinjen slik den betegnes fra forbundshold - er upopulær blant de aller fleste. Men fortsatt står Terje Hauge på at den skal få lov til å leve videre ut sesongen.

Dommersjefen sier nemlig at Norge har en forpliktelse overfor Fotballens internasjonale lovkomité - IFAB - som er komiteen som utformer spillereglene i fotball.

– Dette er et samspill med IFAB. Vi rapporterer månedlig til dem om retningslinjer, og det er bestemt at denne retningslinjen gjennomføres ut sesongen. Vi vil evaluere når sesongen er over, og så kan det godt hende vi tar den vekk etter 2016, sier Hauge.

Han føler seg likevel trygg på at vi vil se langt færre tilfeller av spillere som spekulerer i reglene i siste halvdel av sesongen, enn hva vi gjorde i den første.

– Jeg liker ikke at enkelte prøver å påvirke slik at motspillere skal få gult kort. Men hvis ikke angrepsspilleren prøver å hente ballen, gir man heller ikke forsvarsspilleren muligheten til å gjøre det. Jeg håper å få en høst uten at spillere henter ballen. Det kommer til å bli færre enn i vårsesongen, det er jeg ganske sikker på.

– Hva gjør deg såpass sikker på det?

– Ellers må vi stille spørsmål ved informasjonen og respekten for retningslinjen. Jeg velger å tro at folk ikke løper inn og henter ballen så sant de kjenner til retningslinjen. Samtidig må det være lov å utfordre forsvarsspillerne til ikke å spekulere i dette, sier Hauge.

Sprer seg til barnefotballen
Jesper Mathisen har framstått som den fremste talspersonen for å fjerne den utskjelte regelen så kjapt som mulig. Eventuelle forpliktelser overfor IFAB bør ikke stå i veien for det, insisterer han:

– Man inngår en forpliktelse når man gifter seg også, men det er nok av folk som bryter den. NFF bør ta en telefon til dem og si: "Sorry, dette har slått totalt feil ut, vi legger den i skuffen." Det kan umulig være en eneste dommer i Tippeligaen som synes regelen er bra. Av de jeg har snakket med, er det ingen som synes det. Den er tredd nedover hodet på dem. Ingen som har slått en innsidepasning i sitt liv er involvert i denne prosessen, mener Mathisen.

I motsetning til Terje Hauge har han ingen tro på at det blir færre episoder å snakke om utover høsten.

– Jeg kan ikke fatte at han ikke tror dette bare kommer til å fortsette. Jeg satt i Kristiansand og så Sør Cup i helga, den nest største fotballturneringa etter Norway Cup her i landet. I kamp etter kamp skjedde det samme: En spiller på 13, 14 eller 15 år scoret mål, hentet ballen, og motstanderne og trener gjør alt for å snakke på gutten gult kort. Det bryter så totalt med spillets idé. Jeg tror vi får se enda mer av dette. Det har begynt å bre seg i barnefotballen også, sier han.

Motivet med regelen er å hindre masseansamlinger og konflikter inne i målfeltet etter scoringer. Mathisen minner om at det ennå ikke har oppstått en eneste slik situasjon i EM - der regelen altså ikke er innført.

– Det ser ut til at det går ganske greit uten, bemerker han.

– Du var jo en av de første til å snakke om at du ville spekulert i regelverket dersom du selv var spiller - har du bidratt til at spillere reagerer som de gjør?

– Jeg vil tro de som spiller fotball har samme tankegang som meg. Jeg kommer til å fortsette å ha fokus på denne regelen helt til den er borte. Jeg har garantert gjort folk mer bevisst på dette ettersom jeg har ropt høyest, men jeg sover godt om natta likevel, sier Mathisen.