DRAMATISK: Da Claude Puels Lille møtte Sir Alex Fergusons Manchester United i 2007 ble det dramatikk. Foto: Scanpix
DRAMATISK: Da Claude Puels Lille møtte Sir Alex Fergusons Manchester United i 2007 ble det dramatikk. Foto: Scanpix Foto: Martin Rickett

Rystet Ferguson, døpte Hazard «Messi» og ble anbefalt av Wenger

Southamptons nye manager har sneket seg inn i Premier League-sirkuset i kjølvannet av mange andre store managere. Trolig burde han vært mer omtalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik skaffer du deg Premier League!

– Det viser at det er et ferskt lag i internasjonal sammenheng.

Ordene tilhørte Vidar Davidsen, TV 3s ekspertkommentator, som omtalte Manchester Uniteds 1-0-scoring borte mot Lille i Mesterligaens åttedelsfinale i 2007.

Ryan Giggs hadde nettopp lurt hele hjemmelaget, da han skrudde et frispark i nettet da vertenes keeper Tony Sylva holdt på å sette opp sin mur.

Reaksjonene på sidelinjen lot ikke vente på seg, og da franskmennene skulle ta avspark igjen så det ut til at Lilles trener ville ta hele laget av banen i en ren protestaksjon mot dommerens avgjørelse.

KONTROVERSIELT: Ryan Giggs scorer mens Tony Sylva setter opp mur. Foto: AP
KONTROVERSIELT: Ryan Giggs scorer mens Tony Sylva setter opp mur. Foto: AP Foto: Michel Spingler

– Jeg har aldri i mine år i fotballen sett noe slikt. Det var skammelig oppførsel, og handlet kun om å påvirke dommeren, uttalte Manchester Uniteds daværende manager, legendariske Sir Alex Ferguson.

Kommentarene fikk i ettertid Lilles trener til å tenne på alle pluggene.

– Jeg vet ikke hvordan den mannen Ferguson kan tillate seg å kommentere på den måten om dette. Han skulle ikke ha sagt noe. Laget ville bare klage på scoringen, og ville ikke forlate banen. De gjorde kun en protest. I Frankrike er tradisjonen å foreta en protest ved den første pausen i kampen og så igjen etter kamp, sa Lille-sjefen.

Klubbinfo:

Lagnavn: Southampton Football Club
Kallenavn: The Saints
Stiftet: 1885 som St. Mary's YMA (Southampton St. Mary's fra 1894, Southampton FC fra 1897)
Hjemmebane: St. Mary's Stadium (32,505)
Manager: Claude Puel
Eier: Katharina Liebherr
Styreformann: Ralph Krueger
Tabellplassering forrige sesong: 6. plass
Tabelltips forrige sesong: 8. plass

Mannen som ledet Lille denne Mesterliga-kvelden for 9,5 år siden var Claude Puel, som 30. juni i år ble offentliggjort som Southamptons nye manager.

Ansettelsen har druknet litt i mylderet av store profiler som har ankommet Premier League denne sesongen, og det er kanskje ikke så rart når verdensstjerner som Pep Guardiola og Antonio Conte tar fatt på sine første sesonger som managere i England.

Les også: Watfords nye manager har sneket seg til PL under radaren

Tredje sommer på rad med svingdør på spillerfronten
Puel har dog også et navn, og etterfølger Ronald Koeman i managerstolen på sørkysten. Han har store sko å fylle etter suksessmanageren fra Nederland som kommende sesong skal lede Everton, for på to Koeman-sesonger er det nemlig blitt 6.- og. 7.-plasser for Saints - og det mot alle odds.

Da Koeman overtok sommeren 2014, hadde Southampton blitt nummer åtte i Premier League under Mauricio Pochettino. Argentinerens suksess betød at han forsvant til Tottenham, og flere av de største stjernene forlot også St. Mary's. Stopperbauta Dejan Lovren, midtbanevirtuos Adam Lallana og storscorer Rickie Lambert gikk til Liverpool og forsvarstalentene Luke Shaw og Calum Chambers til henholdsvis Manchester United og Arsenal.

Koemans to år gamle tweet:

Den nye manageren Koeman stod ribbet igjen, og leverte blant annet en legendarisk tweet der han tok bilde av et tomt treningsfelt. Nederlenderen lot seg dog ikke knekke, og hadde på dette tidspunktet allerede hentet inn Dusan Tadic og Graziano Pelle som offensive erstattere. Senere i overgangsvinduet kom Fraser Forster, Shane Long og Sadio Mané, i tillegg til at låneavtaler for Toby Alderweireld og Ryan Bertrand kom på plass.

2014/15-sesongen ble dermed langt ifra den nedturen mange hadde spådd, og i stedet tok Koemans Southampton-lag ytterligere ett steg og ble nummer sju på tabellen. Og dermed var det duket for ny stjerneflukt sommeren 2015. Nathaniel Clyne (Liverpool), Morgan Schneiderlin (Manchester United) og Toby Alderweireld (Tottenham) var nemlig ikke Southampton-spillere da forrige sommer var over.

De direkte erstatterne denne gangen het Cédric Soares, Jordy Clasie og Virgil van Dijk, og under Koemans stødige ledelse tok sørkystklubben ytterligere steg. Nærmest i det stille leverte de nok en gang en imponerende sesong, og med fire strake seire mot slutten av sesongen klatret man også forbi både Liverpool og West Ham og ble nummer seks på den endelige tabellen.

Overganger:

Inn: Nathan Redmond (Norwich, ukjent), Pierre-Emile Højbjerg (Bayern, ukjent)
Ut: Juanmi (Real Sociedad, ukjent), Sadio Mané (Liverpool, ukjent), Victor Wanyama (Tottenham, ukjent), Graziano Pellè (Shandong Luneng, ukjent), Kelvin Davis (lagt opp), Gastón Ramirez (Middlesbrough, gratis), Paulo Gazzaniga (Rayo Vallecano, lån)

Les også: Tabelltipset forrige sesong: Koeman må bygge enda et nytt lag: – Det går fint igjen

To suksessrike sesonger under Koeman var dog nok, og 14. juni ble det bekreftet at nederlenderen overtar ansvaret for Premier League-konkurrent Everton kommende sesong. På spillerfronten er det også begynt å skje ting, og begge de to mestscorende fra forrige sesong i Sadio Mané (Liverpool) og Graziano Pellè (Shandong Luneng) har forsvunnet. I tillegg har også midtbanebautaen Victor Wanyama (Tottenham) forlatt St. Mary's.

Redmond og Højbjerg gir entusiasme og ungdommelighet
Noen spennende nykommere er allerede på plass, og i midtbaneleddet har driblefanten Nathan Redmond ankommet fra nedrykkede Norwich. I tillegg skal det danske 20 år gamle stortalentet Pierre-Emile Højbjerg trolig få skinne i Premier League etter overgangen fra Bayern München.

Kan Claude Puel komme inn og gjøre det samme som Koeman, skaffe fullgode erstattere for solgte stjerner og overraske positivt når de fleste avskriver hans sjanser etter en suksessrik forgjenger i sjefsstolen? Tre sesonger på rad blant de sju beste i England har klubben aldri levert, men det er en meget rutinert herremann som kommer inn dørene på St. Mary's.

Monaco-legende før suksessen i Nice
Puel kommer fra jobben som sjef for Nice, der han ble nummer fire, 17, 11 og fire i de fire sesongene han tilbrakte på den franske sørkysten. Fire tilsvarende sesonger på den engelske sørkysten vil absolutt la seg høre!

Til tross for at Puel før tiden i Nice var sjef for Lille (2002-2008), der han gav Eden Hazard tilnavnet «Lille Messi», og Lyon (2008-2011), er det uten tvil Monaco som er klubben som ligger 54-åringens hjerte nærmest. Han ankom monegaskerne som 16-åring i 1977, og forlot ikke fyrstedømmet før han var manager i 2001.

I løpet av 17 sesonger på A-laget som spiller ble det 601 offisielle kamper, to seriemesterskap og tre franske cupmesterskap. Etter at han la skoene på hyllen i 1996 ble han fysisk trener og sjef for klubbens reservelag, før han i januar 1999 fikk sin første managerjobb da han overtok ansvaret for klubben han hadde vært tro tjener for i over 20 år.

Allerede året etter hadde han ledet klubben til ligatittelen, med spillere som Fabien Barthez, Rafael Marquez, Ludovic Giuly, David Trezeguet, Marcelo Gallardo, Willy Sagnol, Marco Simone og John Arne Riise i sine rekker.

Anbefalt av Wenger
I Puels glansdager som spiller i Monaco het sjefen hans i sju av sesongene for øvrig Arsène Wenger, og de to fikk et meget godt forhold. Så sterk ble faktisk deres relasjon, at enkelte Arsenal-forum lanserte Puel som en potensiell kandidat til å etterfølge Wenger i Arsenal-sjefsstolen forrige sommer.

I stedet er det altså i Southampton 54-åringen tar fatt på sin første managerjobb utenfor hjemlandet, og det sågar på anbefaling fra Wenger selv. Så gjenstår det å se om han kan heve Southampton ytterligere, og kopiere 4. plassen fra forrige sesong med Nice? I så fall må kanskje hans gamle sjef se seg en ekstra gang over skulderen kommende sesong.

Kilder: BBC, Gunnerstown, Tribalfootball, Daily Mail, Saintsfc.co.uk,